GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #253 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
MWC: Događaji, algoritmi i gadžeti
Jovan Marić
Na Mobile World kongresu (MWC) u Barseloni, svoje proizvode i usluge predstavilo je više od 2400 kompanija na 120.000 kvadratnih metara izložbenog prostora. Pored kongresa, organizovan je i niz pratećih događaja, poput Show Stoppers i Mobile Focus, koje opisuju kao speed dating između cool kompanija s vrućim proizvodima i tehnoloških novinara. Ovo je priča o fragmentima tehnološke budućnosti koja nas očekuje...
- PC #253 (April 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

MWC: Događaji, algoritmi i gadžeti

image

U holu Univerziteta u Barseloni, tik uz prelepu baštu, našli su se štandovi raznovrsnih tehnoloških kompanija. I ovde je bio primetan trend korišćenja blockchain tehnologija kroz inovativne primene. Jedna od njih, AirFox, donosi mogućnost mikrokreditiranja među fizičkim licima. AirFox je uočio da više od 44 odsto Brazilaca ne koristi banke, a da ostatak populacije na godišnjem nivou plaća kamate veće od 200 odsto. Korišćenjem aplikacije koja podržava AirTokene (bazirane na sve popularnijem Ethereum blockchain-u) omogućeno je međusobno kreditiranje korisnika, ali i servisi poput dopune mobilnog računa ili besplatnog surfovanja na mobilnom, finansiranog prikazivanjem oglasa. Ostaje da vidimo kako će banke i regulatorne institucije reagovati na ovakve tehnologije. Za ovo Web izdanje izabrali smo nekoliko gadžeta, a za opise ostalih pogledajte PC#253.

Mobile Focus

U velikoj sali hotela, predstavljen je niz zanimljivih proizvoda. Jedan od njih bio je i džepni projektor Nebula Capsule proizvođača Anker. Ovaj mini-projektor, dimenzija konzerve osvežavajućeg pića, u sebi sadrži 360-stepeni zvučnik i DLP projektor rezolucije 854*480 (100 ANSI lumena, kontrast 400:1). Pokreće ga Android 7.0 na čipsetu malih dimenzija, tako da u kućištu ima mesta za solidnu bateriju kapaciteta 5200 mAh koja, kako obećavaju, omogućava 2,5 sata video projekcije ili čak do 40 sati slušanja muzike. Poseduje IC daljinski, Wi-Fi, BT za upravljanje putem Android ili iOS aplikacije, ali i HDMI ulaz. Zanimljivo je da ovako mali multimedijalni gadžet ima i podršku za H.265 kodek (HEVC), kao i da podržava live mirroring ekrana i sa Android i iOS uređaja. Uz cenu od 349 dolara, ne iznenađuje podatak da su na IndieGoGo kampanji dostigli čak 2446 odsto očekivane investicije s više od 1.250.000 prikupljenih dolara od inicijalnih kupaca.

image

Kompanija Aura ima sasvim drugačiji pristup prikazivanju multimedije na zidu, a ovog puta predstavila je inteligentni foto-ram. Uz aplikaciju na vašem telefonu, fotografski ram automatski će prepoznati odabrane osobe. Prikazanu sliku možete promeniti jednostavnim pokretom ruke. Ugrađeni senzor detektovaće jačinu svetla u prostoriji, prilagoditi osvetljenje ekrana ili čak potpuno ugasiti ekran ukoliko je mrak u prostoriji. Odskoro, unapredili su algoritam mašinskog učenja koji će analizrati vaše fotografije i prepoznati kućne ljubimce. Kako će reagovati oni, ostaje da vidimo u praksi.

Tech dijeta

Mrežni proizvod Circle redefinisaće način na koji porodice koriste Internet. Možemo ga posmatrati kao najavu fenomena koji će se verovatno zvati Tech dijeta, da ne kažemo terapija za odvikavanje od Interneta. U saradnji s kompanijom Disney, deca će dobiti nove sadržaje koji su odabrani i prilagođeni njihovom uzrastu. Roditelji će moći preko mobilne aplikacije da definišu sadržaj kom se pristupa i kada se to čini. Svaki uređaj u kućnoj mreži biće nadziran i beležiće se vreme provedeno na bilo kom servisu, bilo da je to aplikacija, sajt ili kategorija sadržaja, a Internet je moguće i pauzirati. Verujemo da neće svi biti oduševljeni ovim mogućnostima.

Kada smo kod nadzora, zanimljiv je i koncept upotrebe blockchain-a (opet ova aktuelna tema) za distribuiranu obradu video-zapisa. Kompanija Faceter lansirala je ICO, takođe baziran na Ethereum blockchain-u. Ovog puta, oni digitalnim rudarima, umesto da samo doprinose globanom zagrevanju i potrošnji dragocene energije, nude da na distribuiran način obrađuju video-materijal. Uz korišćenje konvolucione neuralne mreže, kako bi podelili pakete koji se obrađuju, onemogućava se rekonstrukcija slike i time se obezbeđuje privatnost. Video-materijala za obradu i analizu svakako će biti pošto u narednih nekoliko godina u svetu očekuju više od milijardu novih kamera.

Kompanija FLIR predstavila je nove termalne kamere. To je Android Smartphone koji je otporan na udarce i u sebi poseduje kombinovanu običnu i termalnu kameru. Uz specijalan algoritam kojim se slika analizira i obezbeđuje oštriji snimak uz podatak o temperaturi snimljenog objekta. Ona se sada može nalaziti u proširenom opsegu od -20 do čak 400 stepeni Celzijusa. Ovakav uređaj idealan je za analizu termalnih gubitaka, nadzor električne mreže i slične industrijske primene.

Pored malih i srednjih kompanija, bilo je i giganata poput Huawei-a. Predstavili su MateBook X Pro laptop i MediaPad M5 tablet. Oba uređaja impresivno izgledaju, sa odličnim ekranim i Harman Kardon zvučnicima. Posebno je zanimljivo mesto na kome je Huawei sakrio Web kameru (u taster na tastaturi!?) Više informacija o ovim uređajima očekujte uskoro...

image

Od ovoliko gadžeta i novih tehnologija može da vam zaigra srce, tako da je dobro što se tu našla kompanija Mediatek s novim biosenzorima. Pošto držimo telefon u jednoj ruci i dodirujemo ga drugom rukom, zatvaramo kapacitivnu vezu preko srca, pa uz adekvatan senzor možemo da saznamo mnogo informacija o radu tog mišića. S tim u vezi, uskoro možemo da očekujemo mobilne uređaje koji će precizno meriti puls, ali i varijacije u otkucajima srca kao i krvni pritisak. Uz dodatne informacije o perifernoj zasićenosti krvi kiseonikom (SpO2), elektrokardiografijom (EKG) i promenama u volumenu (PPG), u budućim pametnim uređajima možemo očekivati mini-laboratorije.

image
SLEDEĆI TEKST U PC #253
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter