GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #254 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
LC1800: Rudarsko napajanje
Nebojša Todorović
Groznica koja je počela s Bitcoin?om i nastavila se s drugim kriptovalutama ne jenjava. Kompjuteri ili rigovi za rudarenje, kako ih poznavaoci popularno nazivaju, kompleksne su mašine kojima zbog velike potrošnje treba snažno napajanje. Zato LC-Power nudi LC1800
- PC #254 (Maj 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

LC1800: Rudarsko napajanje

image

Napajanje od hiljadu vati ranije smo smatrali nepotrebnim preterivanjem, ali kada je reč o prosečnom „rudarskom rigu“, treba imati u vidu da se radi često o velikom broju grafičkih kartica koje troše preko 150 vati i konstantno su opterećene do maksimuma kako bi pronašle neke dragocene novčiće, poput Bitcoin-a i Ethereum-a. Pomnožite to s brojem grafičkih kartica koje su neretko overklokovane i postaje jasno da obično napajanje od nekoliko stotina vati nije dovoljno. Takvo napajanje, uostalom, nije ni predviđeno da radi pod punim opterećenjem 24 časa, sedam dana u nedelji, cele godine.

LC-Power je rešio da proizvede vrlo specifičan uređaj upravo za rudare ovog sveta kojima je potrebno nešto potpuno specifično i tako je nastao LC-Power LC1800 V2.31 – Mining Edition. Reč je o skupom napajanju koje će uz pravilnu primenu opravdati svaki uloženi dinar. Kao što mu ime govori, deklarisano je na snagu od 1800 W. Od toga čak 1704 W odlazi na jednu +12 V granu koja je deklarisana na, za napajanje neverovatna 142 A! Pritom, tu su još po 15 A na +3,3 V i +5 V grani, čime se objašnjava ukupnih 1800 vati koje proizvođač pominje.

Napajanje je prilagođeno potrebama rudara tako što poseduje čak 20 PCIe 6+2 pin konektora koji se koriste za grafičke kartice. Dakle, teoretski može da „pogura“ 20 grafičkih kartica koje koriste samo jedan 8-pinski konektor ili 10 koje zahtevaju dva konektora. Moramo da pohvalimo i dužinu kablova, jer jedna ExpressPCI konektora meri 55, a druga 70 centimetara. Ostali konektori dostupni su u manjem broju, u smislu da korisnici imaju šest PATA i četiri SATA naponska priključka. Iz ovoga zaključujemo da je LC-Power ovo napajanje ipak namenio radu sa 10 grafičkih kartica, jer pored samih grafika treba napajati i takozvane „rajzere“ preko SATA ili PATA kablova, koji služe da grafike podignu od matične ploče.

image

Za hlađenje se brinu dva ventilatora prečnika 80 mm koji su posebno odabrani za potrebe ovakvog proizvoda. LC-Power je ugradio sve moguće zaštite, kao što su OVP, OPP, SCP i UVP, a tu je i aktivni PFC. Rudari su ljubitelji energetske efikasnosti, jer mašine za rudarenje troše mnogo struje, pa tako ovaj monstrum od 1800 W zapravo ima stepen iskorišćenosti veći od 85 odsto.

LC-Power LC1800 V2.31 – Mining Edition je specifičan proizvod sa uskom ciljnom grupom. Dopada nam se to što je proizvođač prepoznao potrebe korisnika i pružio im upravo ono što su oduvek želeli. Za one kojima je potrebno nešto slabije napajanje sa istom namenom, tu je i verzija od 1650 W.


www.mid9.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #254
preview
Akcija za 15 evra
Voja Gašić


Nordeus

BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter