GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #255 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Hisense: Za istančana čula
Miloš Stamenković
Hisense nam je poslao dva televizora dijagonale 50 i čak 75 inča, koji u ovom momentu predstavljaju interesantnije modele od oko dvadeset, koliko je dostupno na našem tržištu. Sa zadovoljstvom smo uživali u čarima džinovske slike...
- PC #255 (Jun 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Hisense: Za istančana čula

image

Tokom poslednjih desetak godina uloženo je mnogo novca u promovisanje brenda Hisense i to uglavnom na sportskom polju. Treći glavni teren na Australian Open-u zove se Hisense Arena, a tu je i sponzorsko učešće u NASCAR timovima (važnim za američko tržište), te ulaganje u Red Bull Racing ekipu u formuli 1.

Ipak, fudbal je u fokusu marketinške kampanje ove kompanije. To se vidi i po činjenici da je Hisense postao globalni UEFA sponzor još 2016. godine, što se nastavlja i sponzorstvom ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u Rusiji. Naravno, gledanje Svetskog prvenstva uvek je dobar povod ili opravdanje da se investira u novi i veći televizor. Tako su na test u redakciju stigla dva modela, dijagonale od 50 i čak 75 inča, koji u ovom momentu predstavljaju interesantnije modele od oko dvadeset, koliko bi trebalo da bude dostupno na našem tržištu.

Odlična „pedesetica“

H50A6500 je model koji je trenutno u srednjoj Hisense ponudi, s deklarisanom dijagonalom ekrana od 49,5“. Panel je spakovan u elegantni metalni okvir s relativno tankim ivicama na svim stranama, osim na dnu, gde je nešto deblji. Uglavnom, H50A6500 veoma lepo izgleda, pa oni kojima je bitna estetika neće imati primedbi.

Sa zadnje strane nalazi se set neophodnih priključaka, od kojih su tri HDMI, jedan LAN, kompozitni audio i video ulazi, dva USB porta i standardni antenski ulazi. Jedan od HDMI portova podržava ARC (Audio Return Channel) ukoliko zatreba da se i audio-signal provuče kroz kabl, dok u isto vreme, prva dva HDMI porta podržavaju 4K rezoluciju u 60 Hz. Treći može da prikaže 4K rezoluciju, ali samo sa osvežavanjem od 30 Hz.

Hisense spada među prvih pet proizvođača LCD LED panela na svetu (tu su i Samsung, LG, Sony i Panasonic) pa je logično da koriste sopstveni ekran. U odnosu na modele televizora koje smo nedavno testirali, H50A6500 je prvi koji koristi VA tehnologiju panela.

U poslednje vreme, dosta se polemiše koja je tehnologija bolja, VA (Vertical Alignment) ili IPS (In-Plane Switching). Obe tehnologije rade sličnu stvar na drugačiji način, koriste LED pozadinsko osvetljenje i obe imaju svojih prednosti i mana. IPS paneli imaju pozitivnu karakteristiku što se tiče reprodukcije boja i veoma velikog ugla gledanja u kojem ne dolazi do distorzije prikaza. Ipak, zbog pozadinskog osvetljenja i orijentacije piksela, IPS paneli imaju mnogo izraženiji efekat „probijanja“ svetlosti tamo gde to ne bismo želeli. Rezultat je relativno slab prikaz tamnih nijansi i crne boje uz lošiji kontrast. Proizvođači koji koriste IPS tehnologiju konstantno rade na unapređenjima, QLED i diming zone kako bi minimizovali negativne karakteristike (pisali smo o tome). S druge strane, VA paneli, koje koristi Hisense, imaju drugačiju orijentaciju piksela koja omogućava mnogo manje „probijanja“ pozadinskog osvetljenja, tako da je osvetljenje panela uniformnije. VA panel ima minimalno osvetljenje između 0,015 i 0,025 nita, u odnosu na IPS koji ima vrednost od 0,075 i 0,090 nita. Razlika je baš velika, a rezultat je da VA panel ima mnogo bolji prikaz tamnih nijansi i potpuno crne boje, uz značajno veći kontrast – preko 4000:1. Ne baš kao OLED, ali vrlo blizu.

Obilje boja

image
Uporedna tabela karakteristika

Što se tiče reprodukcije boja, IPS i VA imaju iste karakteristike, s tim što zbog „crnijih crnih“ kod VA panela ljudskom oku sve izgleda malo bolje. Jedina mana VA panela jeste nešto manji ugao gledanja, gde je IPS u prednosti. H50A6500 ima deklaraciju od 176 stepeni i to je tako, s tim što se primećuje razlika u boji kada se televizor gleda pravo i sa strane. Opet, razlika nije drastična (prikaz je isti iz bilo koje pozicije nakon što se „ispadne“ iz optimalnog ugla), pa VA panel predstavlja povoljnije rešenje za televizore.

Uz HDR podršku HDR10 i HLG (Hybrid Log Gamma) standarda, H50A6500 nudi dodatnu fleksibilnost kada je u pitanju tačan prikaz boja. Hisense televizori automatski prepoznaju da li se reprodukuje HDR sadržaj, bez obzira na to da li je fajl sa USB-a ili HDMI signal, nudeći različite modove slike. U standardnom modu, dostupni su Standard, Cinema Day, Cinema Night, Dynamic i PC/Game modovi. Pri HDR prikazu, na raspolaganju su HDR Day, HDR Night, HDR Dynamic i HDR Game režimi.

PC/Game modovi u oba slučaja nude niži ulazni lag zahvaljujući smanjenom procesiranju slike, a naš utisak je da je smanjenje uočljivije u standardnom, nego u HDR modu. Ipak, iako je lag nešto manji od standardnog (50 ms), opet je primetan pa se H50A6500 nalazi otprilike na granici za gaming primenu.

Postoje i opcije dodatnog procesiranja slike, pa pored internog algoritma za skaliranje slike, ovi televizori nude i Adaptive Contrast, nekoliko nivoa Smooth Motion podešavanja, dinamičku kontrolu pozadinskog osvetljenja i redukciju šuma. Sve ove funkcije rade veoma dobro i vidljivo poboljašavaju kvalitet prikaza, ali ih ipak treba korigovati za svaku situaciju ako se želi maksimum. Podešavanje svih ovih opcija na low vrednosti dalo je najbolje univerzalne rezultate.

Veličina je bitna

image

H75N5800 je drugi model koji smo probali i on ima najveću dijagonalu koju Hisense trenutno nudi. S velikom dijagonalom idu i gigantske dimenzije TV-a, pa raspakivanje i postavljanje podrazumeva pristojnu rekreaciju. Na sreću, H75N5800 ima preinstalirane ručke na odgovarajućim mestima koje mogu biti iskorišćene za zidnu montažu pa je cela akcija malo lakša.

Dizajn je sličan kao i kod manjeg modela, uz tu razliku što H75N5800 ima mnogo jače postolje kako bi 37 kilograma težak TV stabilno stajao. Dijagonala ekrana od 75“ u svakom momentu izgleda veoma impresivno i jeste bioskopski doživljaj gledati nešto na ovako velikom ekranu. Ipak, treba imati u vidu da 4K rezolucija na 75“ izgleda kao 1080p na 40“, pa se malo izgubi oduševljenje za 4K rezoluciju. Zbog toga je veoma značajno da sadržaj koji se gleda uvek bude 4K, što i nije baš tako lako izvodljivo.

Nakon impresioniranja dimenzijama ekrana, možemo videti da on ima veoma slične karakteristike kao i manji model. Dakle, sve rečeno za Hisense VA panele važi i kod ovog modela. Jedina primetna razlika jeste nešto manja vrednost maksimalnog osvetljenja (400 naspram 350 nita), dok su ostale vitalne karakteristike iste. Hisense kod svih SmartTV modela koristi isti softver, a reč je o Vidaa interfejsu baziranom na Veewd OS-u. Početni ekran prikazuje vreme, datum i vremensku prognozu u gornjem delu ekrana, uz sekcije namenjene aplikacijama i programima. Zahvaljujući cloud baziranom operativnom sistemu, sve je jednostavno i nema potrebe za dodatnim instalacijama aplikacija jer se sve pokreće iz oblaka.

Naravno, servisi poput Netflix-a, Youtube-a, DailyMotion-a već su tu, uz lako korišćenje velikog broja drugih aplikacija s puno dobrih, besplatnih sadržaja. Odziv interfejsa je vrlo dobar do odličan, a oba modela pokreće MediaTek MT5659 čip u kojem se nalazi snažan quad-core procesor. Tu je i Web browser, ako zatreba, mada je njegova upotreba malo usporena jer daljinski nema tastere za klasičan unos teksta. Iako daljinski izgleda standardno, tasteri su logično raspoređeni a prekidači imaju lep „klik“ pa je upotreba prijatna i laka.

Ono što je manje prijatno jeste cena H75N5800 modela, ali tako stoje stvari ako želite TV ovako velike dijagonale. Uz kvalitet slike koji ima, može se reći da je cena vrlo konkurentna u odnosu na ono što nude drugi proizvođači za slične dijagonale.

Za većinu će manji H50A6500 model biti daleko interesantniji, jer je cena više nego tri puta manja, a ovaj TV takođe nudi ukupno veoma dobar kvalitet prikaza. Čak su i zvučnici dosta dobri, tako da nema mnogo prostora za zamerke. To je, bez dileme, naša preporuka u ovom cenovnom rangu i okviru dijagonale.


www.ewe.rs


www.hisense.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #255
preview
Data centri za zetabajte
Miodrag Kovanović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter