GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #256 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
LG: Nano-ćelije na televizoru
Miloš Stamenković
Najnoviji modeli LG ne-OLED televizora koristi nano cell tehnologiju koja je stigla do druge generacije. Ugao gledanja, veći raspon prikaza boja (WCG) i kontrast glavni su elementi koji se uzimaju u obzir pri proceni kvaliteta ekrana. Zato kod LG 55SK8500PLA sva unapređenja idu upravo u ova tri smera
- PC #256 (Jul/Avgust 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

LG: Nano-ćelije na televizoru

image

Iako kompanija LG maksimalno forsira OLED, postoji dobar interes da se i LED dovede na što viši nivo. IPS je već tu za odličan ugao gledanja, dok nano cell tehnologija (nekada se zvala IPS-nano) rešava pitanje veće palete boja i tačnosti prikaza. Nano cell podrazumeva dodavanje još jednog kolor filtera da apsorbuje određene talasne dužine koje emituje LED osvetljenje između piksela.

Standardni kolor filteri omogućavaju da crvena svetlost prođe kroz zeleni subpiksel, odnosno zelena svetlost kroz crveni subpiksel, stvarajući neželjeno probijanje svetlosti i nepreciznost u prikazu. Izgleda da se koristi specijalni premaz (boja) u dodatnom filteru koji ima pomenuti efekat.

Kompanija LG Chemical uspela je da razvije takav premaz i patentira ga, pa se njegova implementacija u LED LCD ekranima sada zove nano cell. Bez obzira na ove detalje, filter radi svoj posao i apsorbuje veoma uzak pojas svetlosti koji je neželjeno prolazio, i na kraju se dobija mogućnost preciznijeg prikaza boja i veća paleta (WCG). Finalna karakteristika TV-ekran-trojstva, kontrast, rešava se kod ovog tipa panela zonama s varijabilnim osvetljenjem kroz FALD (Full Array Local Dimming) tehnologiju. O ovom sistemu ranije smo detaljnije pisali, a radi se o rešenju koje omogućava varijabilni nivo pozadinskog LED osvetljenja i njegovo eventualno totalno gašenje u određenim zonama radi ostvarivanje većeg kontrasta i prikaza „što crnje crne“. Krajnji rezultat svega ovog vidi se veoma jasno.

image
Tabela karakteristika

Kvalitet slike koju pruža 55SK8500PLA je, kratko rečeno, odličan, definitivno najbolje što smo videli kod LED LCD modela u testovima koje smo nedavno radili. Na prvi i drugi pogled, nije teško zavarati se i pomisliti da je u pitanju OLED ekran. Naravno, ako se baš pažljivo zagleda, u nekim situacijama se može primetiti baš lagano „probijanje“ pozadinskog osvetljenja, ali je to stvarno minimalno. Nije OLED, ali je najbliže moguće kada je u pitanju aktuelna generacija LED LCD panela.

Ništa bez snage

Ukupnom kvalitetu slike pomaže vrhunsko procesiranje, koje se obavlja u svim situacijama. Bez obzira na to da li se prikazuje 4K HDR ili drugi sadržaj manje rezolucije, reprodukcija je bez greške. I video dosta slabijeg kvaliteta obradi se tako da izgleda optimalno, što je evidentno čak i kod analognog antenskog ulaza. Svejedno šta se pušta, 55SK8500PLA će se pobrinuti da to izgleda najbolje moguće.

Hardver koji omogućava tako dobro procesiranje slike povoljno se odražava i na ukupnu brzina rada. Odziv na komande daljinskog upravljača je trenutan i to u svim situacijama, tako da nema tradicionalnog lag-a koji je u nekoj meri karakterističan za većinu televizora.

LG 55SK8500PLA koristi WebOS platformu koja, pored dobrog izgleda, nudi visoku funkcionalnost, naročito sa daljinskim upravljačem koji ima bonus pointer funkciju. Navigacija kroz menije i aplikacije je brza, a među ponuđenima je čak i EON. Sve ovo radi veoma brzo i glatko, što znatno doprinosi ukupnom užitku u korišćenju ovog televizora. TV podržava i ThinQ tehnologiju, što omogućava upravljanje glasom uz Google Assistant podršku.

Kućište televizora je elegantno s vrlo tankim okvirom, ali je postolje malo nestabilno, što se pokazuje kada treba nešto priključiti. Nije to dramatično, jer TV kada se postavi i nema potrebe za daljim pomeranjem, ali drugih mana – realno nema. U stvari ima, ako bismo uračunali i cenu. LG 55SK8500PLA je prilično skup, ali je cena ipak niža od OLED televizora.


www.lg.com/rs



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter