GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #257 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #257 (Septembar 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Dejan Ristanović

Da li je konačno vreme da masovno napravimo korak napred u svetu komunikacija i da bakar zamenimo optikom? Na sajtu Telekoma Srbija konačno su objavljene cene kućnih priključaka, a da to nije samo mrtvo slovo na ekranu govori činjenica da u Beogradu i drugim gradovima viđamo neke nove kutije na banderama, a upravnici zgrada pričaju o saglasnostima za „ulazak u zgradu“. Ostaje ono čuveno pitanje: kada?

Daleko od toga da optika i do sada nije bila raspoloživa, ako ste raspoloženi da na nju potrošite nešto truda i nešto (više) novca. U PC Press-u još od januara 2009. godine koristimo SBB-ov poslovni paket koji uključuje pristup Internetu optičkim kablovima; počeli smo od 4/4 Mbps i napredovali iz godine u godinu – sve u svemu, jako smo zadovoljni. Kod kuće koristim Orion Telekom optiku još od januara 2015. godine; počeo sam od 100/20 Mbps a od prošle godine sam na 1000/100. Ako treba uopšte reći, jako sam zadovoljan. Zapravo, nisam čuo da se iko posle prelaska na optiku vratio na bakar, ako baš nije morao da se seli u neku digitalnu nedođiju. Ne radi se samo o brzini, mada 100 Mbps upload-a pravi ozbiljnu razliku – veza je stabilna, ping je minimalan, sve jednostavno leti. Osećanje je kao da ste nekada bili na Internetu, a onda ste postali Internet.

Zašto onda ovaj trenutak smatram važnim? Pre svega zato što Telekom planira da učini optiku široko dostupnom na čitavoj teritoriji Srbije. I, ma koliko smo se u prošlosti povremeno ljutili na ovu kompaniju, zbog monopola, gušenja VoIP-a i svačega drugog, treba reći da je Telekom obezbedio ključne kvantne skokove u razvoju komunikacija. Kada su oni 1998. godine ponudili ISDN, konačno smo mogli da komforno koristimo dial-up. Kada su sredinom 2003. napravili SMIN, konačno su ljudi iz čitave Srbije mogli da koriste Internet po ceni lokalnog poziva. Kada su 2005. (preko drugih provajdera) ponudili ADSL, cela zemlja je prešla na broadband. Posle toga važan kvalitet je ponudio SBB, pošto ADSL (pa kasnije i VDSL) priključci nisu mogli da obezbede veće brzine, a kablovski Internet je začas stigao do 100 i više megabita u sekundi; čak je i upload ponešto napredovao. Sada je vreme za naredni quantum leap, pa se nadam da će i SBB polako odustajati od koaksijalnih kablova i prelaziti na fiber; konkurencija nam je uvek potrebna.

Treba znati da je optika daleko racionalnija za provajdera od bakra – Telekom će napraviti ogromne uštede kada zastarele kablove i centrale zameni s nekoliko rack ormana koji će opsluživati čitavu Srbiju. Problem je samo u inicijalnim investicijama i ogromnom terenskom poslu. Recimo, zamišljam dolazak optike u PC Press. Brz Internet... dobro, to već imamo, ali da nemamo, bili bismo oduševljeni. Ali telefoniranje... imamo skupo plaćenu lokalnu centralu koju smo jedva nekako podesili, i sada nam ukinu ISDN priključke i uvedu optiku, tako da moramo da menjamo kartice u centrali i da sve to konfigurišemo, a kao nagradu dobijamo – šta? Mogućnost da telefoniramo? To već i sada odlično funkcioniše. Dobro, mi volimo da se igramo s novim stvarima, ali kako će reagovati prosečna mala firma? Kako će reagovati baka iz komšiluka koja ne dozvoljava da joj ukinu dvojnički priključak, jer njega plaća 330 dinara mesečno, dok će za „celu liniju“ plaćati 660? Verovatno anticipirajući mnoge probleme tog tipa, Telekom je već par puta stavljao cene optike na sajt, pa ih skidao, pa snimao lepe spotove, pa su opet cene nestale... Sada se već neko vreme drže, što nadam se znači da je sve spremno za premijeru. Biće zanimljivo!



Nordeus

BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter