GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #257 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Epson: Kompaktni 3LCD projektor
Miloš Stamenković
Portabl projektori bili su uvek efikasno rešenje u situacijama kada treba prikazati što je moguće veću sliku na različitim lokacijama. Projektori ovog tipa nude solidnu prenosivost, što ih čini pogodnim za prezentacije na terenu - veliki televizor ne možete tek tako da spakujete u vaš omiljeni ranac. Jedan od novih modela visokih performansi je Epson EH?TW650, koji u kompaktnom kućištu donosi 3LCD tehnologiju
- PC #257 (Septembar 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Epson: Kompaktni 3LCD projektor

image

Jedna od glavnih mana 3LCD sistema bio je zahtev za nešto većim dimenzijama u odnosu na klasična DLP rešenja. Epson je to rešio, pa se sada može uživati u prednostima ove tehnologije, dakle u značajno većem nivou osvetljenja i preciznijoj reprodukciji boja. Kako se kvalitet slike danas meri uglavnom po ovim parametrima, jasno je zbog čega oku više prija ono što emituje 3LCD projektor.

Maksimalno osvetljenje deklarisano je na čak 3.100 lumena, što je dovoljno da se slika dijagonale od čak 300 inča projektuje sa udaljenosti od 7 metara. Za prezentacije u učionicama i sličnim prostorijama ovo je idealno, dok je u kućnim uslovima za to teže naći dovoljno slobodnog prostora. Ipak, kako podešavanje osvetljenja na maksimum zna da malo „izbeli“ sliku, ustanovili smo da je osvetljenost nekog srednje jačeg nivoa optimalna (okvirno oko 2.400 lumena). S projektorom bliže platnu ovaj nivo osvetljenja je više nego dovoljan, pa se bez problema može i dodatno smanjiti, u zavisnosti od ambijentalnog svetla.

Reprodukcija boja je veoma dobra, kao i kontrast (čak 15.000:1), tako da je potrebno samo obezbediti ravnu i čistu belu površinu, pa će EH-TW650 pružiti veoma lepu sliku. Kao primer uzimamo nedavne teniske mečeve, koje smo pratili uživajući u raznoraznim mogućnostima koje ovaj projektor nudi. Maksimalna rezolucija je 1920×1080 i u realnosti je sasvim dovoljna za projektor, iako je 4K trend sve jači.

Lako upravljanje

image
Tabela karakteristika

Podešavanje slike je veoma brzo i lako, uz dobro poznate projektorske funkcije. EH-TW650 nudi manuelna podešavanja za horizontalni keystone, zoom i fokus, dok je vertikalni keystone automatski. EH-TW650 ima dva HDMI ulaza i jedan klasični DSUB, uz jedan standardni USB i jedan video-USB konektor. Pored toga, tu su kompozitni A/V priključci. LAN porta nema, jer EH-TW650 ima ugrađen WiFi 802.11b/g/n adapter.

Uz WiFi prisustvo očekivali smo da projektor može da se poveže na lokalnu mrežu i da preko nje reprodukuje video-sadržaje sa raznih uređaja. Međutim, kod ovog modela WiFi veza je koncipirana kao hot spot, što znači da EH-TW650 može prihvatiti samo direktne konekcije ka njemu. Malo je nezgodna činjenica da neki uređaj mora da koristi svoj WiFi modul za vezu sa EH-TW650, jer tada nema veze sa internetom, pa zbog toga sadržaj koji se reprodukuje mora biti već preuzet na dati računar (što, doduše, u većini slučajeva i jeste). Zbog toga će korisnik u praksi verovatno manje koristiti ovaj sistem povezivanja, pa će HDMI konekcija biti glavni izvor materijala. Šteta što EH-TW650 nema WiFi implementaciju kakvu bismo želeli, ali je to očigledno ostavljeno za neke skuplje modele.

Sa cenom od oko 500 evra EH-TW650 spada u pristupačnije uređaje ovog tipa. Kvalitet slike koju pruža je veoma dobar, pa je odnos cene i mogućnosti povoljan. Shodno tome, EH-TW650 je lako preporučiti korisnicima koji traže kompaktan projektor s pomenutim mogućnostima.

Projektori još uvek obezbeđuju dobar odnos cene i ponuđene dijagonale – čak i nakon nedavnog pada cena televizora, projektori su i dalje zanimljiva opcija za zaista veliki kućni bioskop. EH-TW650 se u ovoj primeni nameće kao solidno rešenje, a upravo u toj ulozi je ovaj uređaj i proveo najveći deo testa. U ovom slučaju, treba samo obratiti pažnju da se EH-TW650 drži u eco modu rada, jer izlazak iz ovog režima drastično povećava brzinu ventilatora, pa bi buka mogla da zasmeta. U realnosti ovo nije neki problem, jer u kućnim uslovima nema potrebe za maksimalnim osvetljenjem, pa tako ni za intenzivnijim hlađenjem uređaja.


www.epson.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #257
preview
Jahači IT apokalipse
Voja Gašić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter