GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #258 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Mate RS: Huawei za Instagram
Voja Gašić
Ne samo da ćete s tri kamere slikati najlepše i najlakovanije slike, već će i sama slika Huawei Mate RS telefona uvrštenog u Porsche Design uređaje i aksesoare pobrati sve aplauze
- PC #258 (Oktobar 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Mate RS: Huawei za Instagram

image

Preterano bi bilo da vas nagovaramo da kupite još jedan Porsche Design Huawei, mada izgleda privlačno da imate i crni i crveni model i da ih koristite u zavisnosti od trenutnog stajlinga i raspoloženja. Od ove kombinacije možda će vas odbiti cena od 220.000 dinara (po primerku), što je najveća, a možda i jedina prava mana ovog uređaja. Huawei uspešno razvija nekoliko linija smartfona (zapravo i nekoliko brendova), pa Huawei Mate RS Porsche Design deluje kao da je zapravo nastao ukrštanjem P20 Pro i Mate 10 Pro modela. Od Mate modela je nasledio prelep AMOLED ekran od 6 inča, rezolucije 1440×2880 što mu daje čist 2:1 aspekt i prilično lako rukovanje, uprkos dimenzijama. Od P20 Pro je „nasledio“ set kamera, pa je pravo zadovoljstvo snimati fotografije, video i praviti selfije. I dok se oba „roditelja“ pomalo guše s 128 GB storage-a, osnovni Mate RS ima impozantnih 256 MB, uz dostupnu opciju sa 512 GB.

I lep i snažan i pametan

Kad smo već kod ekrana, izostao je popularni notch što, barem po našem mišljenju, daje dodatnu eleganciju ekranu sa zaobljenim ivicama i celokupnom utisku koji dizajn ovog telefona ostavlja na korisnika. Zauzvrat, ekran je opremljen čitačem otiska prsta, ali je ostavljen i čitač s zadnje strane (ispod kamera), koji nam je bio i zgodniji za upotrebu, a učinilo nam se da i brže i sigurnije reaguje. U svakom slučaju, višak opcija svakako nije problem.

S obiljem storidža i 6 GB RAM-a uspešno se nosi čuveni Kirin 970, već viđen u oba „roditeljska“ modela. Snage ima sasvim dovoljno, a za ekran se brine GPU Mali-G72 MP12, što obezbeđuje dovoljno snage i za zahtevnije mobilne igre.

Zanimljiva je Huawei Master AI podrška za kamere, što Kirin 970 hardverski podržava, daje dobre rezultate kad je iza objektiva fotograf-amater. Naravno, možete da isključite Master AI podršku i sami se pozabavite podešavanjem parametara.

Štedljivi Porše

image
Tabela karakteristika

Iako to nekako ne ide uz ime vezano za čuvene sportske automobile, štednja struje je izbila u prvi plan. Iako je baterija pozamašnih 4.000 mAh, što već garantuje pristojnu autonomiju, sistem se brine da striktno štedi obaranjem frekvencije, pa čak i gašenjem procesora, a ekranska rezolucija se sa 1440×2880 piksela snižava na 2160×1080, pa čak i na 1440×720 kad AI proceni da je to dovoljno. Čini to prilično pametno u zavisnosti od sadržaja koji se prikazuje. Rezultat je vrlo dobra autonomija, a nakon nekoliko noći u kojima smo ga ostavili na miru, posebno nas je oduševilo to što je baterija „pala“ samo za 1%.

Ako bismo se trudili da ga pozicioniramo po brzinskim testovima, Mate RS Porsche Design je smešten između nešto bržeg modela P20 Pro i za nijansu sporijeg smartfona Huawei Mate 10. Radi se zaista o nijansama, jer ni kod jednog od ovih modela sigurno nećete biti nezadovoljni brzinom.

Ono čime ćete sigurno biti zadovoljni je svakako dizajn, ali i lakoća i jednostavnost upravljanja u EMUI 8.1.0 verziji proširenja UX-a. U kompletu smo dobili i elegantan Porsche Design bežični punjač, pa ćete i kod kuće imati puni vizuelni doživljaj lepog izgleda i izvanredne funkcionalnosti. Kao što i nalaže ime Porsche...


huaweiprodavnica.rs



Nordeus

BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter