GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #259 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
ASUS FX505: Za tvrde gejmere i još ponekog
Filip Majkić
Nakon sjajnog uspeha s ROG serijom laptopova za najzahtevnije korisnike, ASUS donosi TUF Gaming seriju, namenjenu svima koji žele računar okrenut gejmingu, ali ipak kompaktnijih dimenzija. Isrpobali smo model FX505
- PC #259 (Novembar 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

ASUS FX505: Za tvrde gejmere i još ponekog

image

FX505 je atraktivno dizajniran, kao kombinacija crne podloge i dopadljivih crvenih detalja. Posebno se ističe simbol na poklopcu, kao i pozadinsko osvetljenje tastature. Kvalitet izrade je na vrhunskom nivou i tu ASUS opravdava svoju reputaciju, ne praveći kompromise. Kvalitet izrade potvrđuje MIL-STD 810G sertifikat o ispunjavanju vojnih standarda izdržljivosti, odakle dolazi i ime TUF („čvrsto, izdržljivo“ na engleskom, doduše malo drugačije napisano).

TUF Gaming FX505 stiže sa 15,6-inčnim IPS ekranom rezolucije 1920×1080 tačaka, što nije neuobičajeno za gejming svet gde nezahtevna rezolucija pruža veoma dobar balans između trajanja baterije i kvaliteta prikaza slike. TUF Gaming FX505 se diči NanoEdge okvirima oko ekrana, koji su izuzetno tanki, što doprinosi i vizuelnom utisku. Ekran ima frekvenciju osvežavanja od 60 Hz, a treba reći da u ponudi postoji i varijanta od 144 Hz, koju preporučujemo ukoliko finansije dopuste.

image

Računar ima odličnu tastaturu i touchpad. Osim pozadinskog osvetljenja (crvenog ili RGB), tastatura ima relativno dubok hod (1,8 mm), dok same tastere karakteriše udubljenje za jagodice zarad udobnijeg kucanja, kao i garantovana izdržljivost do 20 miliona klikova. Touchpad se odlično pokazao u realnom radu. Slično možemo da kažemo i za bateriju kapaciteta 2526 mAh, koja pruža više od šest i po sati autonomije. Iako postoji puno laptopa koji nude i dužu autonomiju, ovde govorimo o igračkoj mašini odličnih performansi s velikim rezervama snage.

ASUS po običaju briljira u hardverskim rešenjima. Za CPU je odabran četvorojezgarni Core i5 8300H, kome radni takt ide od 2,3 GHz do 4 GHz, u zavisnosti od opterećenja i termalnih karakteristika. FX505 raspolaže s dva ventilatora, izduvnim programom za raspršivanje prašine, a pride se broj obrtaja može kontrolisati funkcijskim tasterom. Proizvođač ovaj sistem hlađenja naziva HyperCool.

image

Za grafiku je u modelu na našem testu odabrana GTX 1060, najjača kartica u TUF Gaming seriji. Raspolaže sa 6 GB sopstvene GDDR5 memorije, a kada nije aktivna, tu je integrisana Intel UHD 630 za manje zahtevne scenarije, čime se ostvaruje ušteda energije. Verzija na našem testu imala je 8 GB DDR4 memorije, te NVMe SSD od 128 GB, na kome je Windows 10, i hard-diska kapaciteta 1 TB za skladištenje podataka. Dodajmo tome brzu Wi-Fi 802.11ac konekciju, gibabitni LAN, Bluetooth 5.0, USB 3.0 portove i HDMI izlaz, i jasno je da se radi o lepo zaokruženom proizvodu.

Ne čudi, stoga, što je ukupni utisak odličan. Laptop je sjajno balansiran i odlično će poslužiti kako pasionirane gejmere, tako i korisnike koji žele bolje performanse od konfekcijskih modela. TUF Gaming FX505 je dobar izbor za sve korisnike kojima je potreban klasičan laptop visokih performansi i zato ga je lako preporučiti.


asusplus.rs



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter