GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #259 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Infofest: Četvrt veka sigurne plovidbe
Jelica Protić
Festival informatičkih dostignuća, INFOFEST, značajan događaj regionalne informatičke scene, održan je 25. put od 30. septembra do 6. oktobra u Budvi
- PC #259 (Novembar 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Infofest: Četvrt veka sigurne plovidbe

Sigurnim korakom prateći tehnološke inovacije, razvoj informatičkog tržišta, ali i promene u našem poimanju stvarnog i mogućeg na širokom digitalnom putu, ovogodišnji INFOFEST održan je pod sloganom „Istorija budućnosti“. Festival informatičkih dostignuća nastavio je tako svoju misiju okupljanja ljudi koji stalno preispituju granice u informatičkoj revoluciji koja nam je u poslednjih 25 godina donela novu viziju računarskih arhitektura, širokopojasni Internet, mobilne servise o kakvima nismo ni sanjali, računarstvo u oblaku, Internet stvari... Nakon nekoliko godina u Miločeru, festival se pre dve godine vratio u elegantne salone hotela Avala Resort & Villas, gde je davne 1993. godine INFOFEST i započeo. U jedinstvenom mediteranskom prostoru koji se proteže izvan konferencijskih sala i izložbenih štandova na plaže i uske uličice Starog grada, učesnici su razgovarali o proteklih četvrt veka informatike u našem regionu, ali i planirali neke nove saradnje i projekte. Na kormilu INFOFEST-ovog broda, kao i tokom svih ovih godina, bio je direktor Festivala, gospodin Milan Mrvaljević, a posadu programskog odbora činili su profesori dr Jelica Protić, dr Stevan Šćepanović, dr Ramo Šendalj, dr Dragana Bečejski Vujaklija i dr Božo Krstajić. Predsednik Upravnog odbora INFOFEST-a bio je mr Dejan Abazović.

Sadržaji festivala

image

Na svečanoj ceremoniji otvaranja, održanoj na platou isped hotela Avala, uz zvuke gudačkog kvarteta Amuletik i nastup glumca Slaviše Grubiše, prisutnima su se obratili Ministarka javne uprave Suzana Pribilović, koja je govorila o značaju INFOFEST-a za Crnu Goru, kao i Kemal Huseinović, direktor za infrastrukturu, regulatorno okruženje, sajber sigurnost i ICT aplikacije Međunarodne unije za telekomunikacije. Festival je otvorio Branimir Gvozdenović, potpredsednik Skupštine Crne Gore i dugogodišnji predsednik Saveta INFOFEST-a.

Zvanični status ekskluzivnih učesnika na INFOFEST-u 2018 imale su kompanije: SBS – Serbian Business Systems, SAP West Balkans, Oracle, Čikom, Saga CG, Pošta Crne Gore, Lanaco i Crnogorski Telekom, dok je još 34 kompanije i institucije imalo status učesnika. Održano je pet panela: „Future of Public Services and Use of Information Technologies in the Western Balkans Region (ReSPA)“, „ISA2 u Crnoj Gori: Interoperabilna rješenja za javnu administraciju (Evropska Komisija – DG DIGIT i Ministarstvo javne uprave Crne Gore)“, “One-stop-shop u Crnoj Gori – potrebe i mogućnosti (Ministarstvo javne uprave Crne Gore)“, „Tehnologija, privatnost i politike privatnosti za digitalnu ekonomiju (Ministarstvo javne uprave Crne Gore)“, kao i „Digitalna ekonomija: sad ili odmah? (Asocijacija menadžera Crne Gore i Privredna komora Crne Gore)“. Održana su dva izvanredna predavanja po pozivu. Gospodin Dejana Cvetković nadahnuto je govorio o budućnosti veštačke inteligencije, dok je g. Fabian Schafer predstavio Lefdal Mine, jedinstveni rudnik u Norveškoj pretvoren u data centar na 120.000 m2, koji koristi „zelenu“ energiju.

U kongresnoj dvorani hotela Avala i Staklenom salonu predstavile su se brojne lokalne i svetski poznate kompanije: S&T, Fujitsu, Infostream, Bassilichi CEE, E-Smart Systems, InfoDom, Hewlett Packard Enterprise, Oracle, Fortinet, Prime Zone, Elektroprivreda Crne Gore, Čikom, Symantec, OSA Računarski inženjering, Saga, Lanaco, kao i Crnogorski Telekom i Pošta Crne Gore, a održano je i više tribina i jedna prezentacija Erasmus+ projekta.

Posebni programi održani u okvirima INFOFEST-a 2018 bili su i 16. Međunarodna konferencija „Regulatorna djelatnost u sektoru elektronskih komunikacija“, kao i 8. Regionalno savjetovanje „Digitalna teritorija pošte – doprinos regionalnom povezivanju“. Po treći put je u okviru INFOFEST-a održana Regionalna naučno-stručna konferencija „Pulse 2016“ u okviru koje su izloženi odabrani autorski radovi. Info-pult INFOFEST-a je registrovao 1182 učesnika iz 24 zemlje.

U večernjim časovima

Jubilarni INFOFEST imao je bogat kulturni program – u pauzama prezentacija Mladen Nikčević i Nađa Janković su svirali gitaru, Anton Melnikov saksofon, a duo Milena Vuković i Anda Buši svirale su violinu i violu. Čikom je proslavio 25 rođendan koncertom klasične gitare dua Bulatović-Nikčevič i koktelom pored mora na kome je svirala grupa „Crveno i Crno“. Tradicionalno „Veče prijatelja“ organizovano je na atraktivnoj terasi Bruno, uz koktel i izvanredan nastup muzičkog benda Beauty and the Beast. Poslednje večeri Festivala dodeljene su nagrade i priznanja. Za najbolji autorski rad pod naslovom „Primjena KNX protokola u inteligentnim instalacijama“ nagrađeni su Leonid Zimonja, Miloš Ljubojević i Srećko Stanković. Nagradu za najbolje funkcionalno rešenje dobila je kompanija Crnogorski Telekom za „Sistem mjerenja medijskih i potrošačkih navika“, realizovan u saradnji sa Ipsosom. Za najbolji kompanijski nastup dodeljena je velika nagrada kompaniji „Čikom informatički inženjerning“.

Tako je INFOFEST dočekao svoje 25. izdanje, koje mu je donelo nesumnjivu zrelost, uz očuvani mladalački duh, stare prijatelje i nova lica koja su ga svakako obogatila. Želimo mu da i tokom predstojećih decenija jednako uspešno ispisuje istoriju budućnosti.

SLEDEĆI TEKST U PC #259
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter