GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #265 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
QNAP TS-963X: Najbolje iz oba sveta
Dejan Ristanović
SSD-ovi sve češće nalaze mesto i u NAS uređajima, a QNAP je u TS-963X ugradio najbolje iz oba sveta: hibridni dizajn podrazumeva pet standardnih fioka i četiri dodatna rack-a za 2.5" uređaje
- PC #265 (Maj 2019)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

QNAP TS-963X: Najbolje iz oba sveta

image

Cene SSD uređaja su iz dana u dan sve niže, performanse sve bolje, pa hard-diskovi ostaju smisleno rešenje jedino za skladištenje velikih količina podataka kojima se ne pristupa baš naročito često. U nekom klasičnom razmišljanju, upravo je to definicija NAS uređaja – veliko skladište podataka. Zato je do skora bilo prirodno da se u NAS-ove stavljaju klasični hard-diskovi; mogli ste da stavljate i SSD uređaje, ali to je bilo skupo rešenje korišćeno samo u specijalnim primenama. Stoga je prirodna ideja da se, kroz neku formu keširanja, unaprede performanse hard-diskova a da povećanje cene bude umereno. Upravo takvo rešenje QNAP nudi kroz TS-963X NAS i njegove over-provisioning i Qtier tehnologije.

TS-963X liči na QNAP NAS-ove koje smo do sada testirali, ali uz na prvi pogled vidljive novitete. Spreda se, pored pet fioka za klasične 3.5“ hard-diskove, nalaze i četiri horizontalno postavljene fioke za 2.5“ uređaje, što će najverovatnije biti SSD-ovi. Montaža je pametno rešena i svodi se na stavljanje drajvova u ležišta, za šta nije potreban nikakav alat. Šrafciger ćete koristiti samo ako iz nekog razloga želite da ugradite 2.5“ SSD u 3.5“ fioku. Instalacija softvera se svodi na izbor radnih parametara, zadavanje lozinke administratora i čekanje da se diskovi formatiraju. Optimizacija brzine pristupa ipak zahteva malo planiranja, pošto QNAP nudi opcije over-provisioning i Qtier. Qtier je za korisnika jednostavnije rešenje – funkcija automatski raspoređuje podatke na osnovu toga koliko im se često pristupa, tako što „vrući“ podaci migriraju na SSD uređaje, dok „hladni“ podaci ostaju na klasičnim hard-diskovima. Pošto aktivira Qtier, korisnik ne mora da brine o ovim migracijama podataka, a važno je znati da one ne ugrožavaju izabranu RAID zaštitu – u zavisnosti od RAID režima, podaci su očuvani i u slučaju otkazivanja jednog ili dva medija masovne memorije.

image

Over-provisioning podrazumeva zadavanje procenta podataka (1–60%) koji se keširaju – on se naslanja na vrednosti koje daju proizvođači uređaja, ali podrazumeva preciznije podešavanje uz pomoć SSD Profiling Tool alata koji je pripremio Qnap.

Ove funkcije, uz dodatak aplikacija kao što su VJBOD, Container Station i Virtualization Station, nameću ozbiljne zahteve pred hardver, pa je TS-963X opremljen QuadCore procesorom AMD GX-420MC (2 GHz) i, u verziji koju smo dobili na test, ima 8 GB DDR3L memorije; postoji i verzija sa 2 GB, a memorija se može proširiti do 16 GB. Za većinu primena 8 GB je dobra mera. Hardver lepo zaokružuje 10GBASE-T port koji, pored 10 GbE veze, podržava i nove 5 GbE i 2.5 GbE standarde, dok je za klasična mrežna okruženja tu i gigabitni Ethernet port.

Za sada nismo bili u prilici da testiramo TS-963X u punoj snazi – uz njega smo dobili dva WD Red hard-diska koja smo instalirali u RAID 1 varijanti (mirror), uz aktivnu kriptografiju i zaštitu od ransomware napada kroz shadow copy opciju. NAS smo povezali u gigabitnu Ethernet mrežu i izmerili performanse – stabilnih 115 MBps bez obzir na to da li kopiramo podatke s računara na NAS ili s NAS-a na PC. Nema tu mnogo mesta za ubrzanje u slučaju keširanja, osim kod pristupa velikom broju kratkih fajlova – 115 MBps taman napuni gigabitni link. Stvari bi se znatno promenile da je bilo uslova za povezivanje u 10 GbE mrežu i da smo uz NAS dobili i brze SSD uređaje. Kolege koje su testirali TS-963X za neke od stranih sajtova izmerili su 740 MBps kod čitanja s 5 hard-diskova u RAID 6 nizu (iSCSI) dok je brzina upisa bila 379 MBps. U varijanti s SSD-ovima brzina čitanja upis je ubrzan na 416 MBps.

Ako nabavljate NAS, TS-963X je veoma ozbiljan kandidat, čak i ako ne nameravate da ga popunite svim što podržava – cena je povoljna, pa ste sigurni da ćete, kada upgrade-ujete mrežu, moći jednostavnim dodavanjem nekoliko SSD-ova sačuvati ostatak investicije. A ako ste već na 10 GbE mreži, TS-963X je prava prilika da tu brzinu iskoristite.


mikroprinc.com

SLEDEĆI TEKST U PC #265
preview
Galaxy A nikad bolji
Filip Majkić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter