GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #266 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Epson: Povoljna ekološka štampa
Miloš Stamenković
Težnja za smanjenjem troškova je jedna od opsesija poslovnog sveta. Ako štampate, Epson M2140 nudi nekoliko veoma primamljivih funkcija uz koje možete ostvariti značajne uštede
- PC #266 (Jun 2019)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

Epson: Povoljna ekološka štampa

image

Tokom istorije štampanja, koja je duga skoro pet vekova, u određenom momentima pojavljivala su se tehnološka rešenja koja su ceo proces činila bržim, kvalitetnijim i ekonomičnijim. U trenutnom periodu, kada su štampači odavno standardna i obična stvar, pronalaženje novih ideja koje će napraviti sledeći korak napred nikako nije lako. Ipak, to ne sprečava vodeće kompanije da pokušavaju.

To se posebno odnosi na kućne ili male kancelarijske štampače, kod kojih uvek postoji problem ograničenosti po pitanju količine štampe i problematika oko „kartridža“. Kategorija inkjet štampača oslonjena je na „kartridž“ sistem, koji proizvođačima omogućava da ove dopune mastila prodaju po visokoj ceni. Kod jeftinijih modela štampača, cena novog paketa mastila ponekad je bila veoma blizu cene kompletnog novog uređaja. Za korisnike ovo nikako nije povoljna situacija, pa su se snalazili „divljom“ dopunom „kartridža“ i na slične načine. Mana ovakvih snalaženja bila je u slabijem kvalitetu dopunjenog mastila, prljanju mlaznica u štampaču, lošijem kvalitetu otiska i tako dalje. S druge strane, kategorija laserskih štampača kao prednost ima visok kvalitet otiska, ali uz dosta veću cenu koju nose adekvatni toneri. LED rešenja su negde između, s kvalitetom štampe koja je veoma blizu laseru uz nižu cenu tonera, ali korisnici uvek tragaju za što povoljnijom opcijom.

image
Tabela karakteristika

Toner za duži period

Rešenje za redukciju troškova inkjet štampe dugo se čekalo da bi pre par godina Epson prvi napravio taj korak predstavljajući EcoTank seriju modela. Ova tehnologija predstavlja elegantno rešenje uz jednostavnu ideju. Dakle, Epson EcoTank štampači umesto „standardnih kartridža“ imaju integrisane rezervoare za mastilo koji se pune bojom iz flašica. Tako u paketu sa štampačem idu i flašice s mastilom, koje korisnik naprosto sipa u predviđeni rezervoar. Rezultat je drastično niža cena štampe, uz očuvanje kvaliteta.

Tokom prošle godine, Epson je napravio još jedan korak napred integrišući PrecisionCore tehnologiju glava u kućne/SOHO modele namenjene za klasičnu crno-belu štampu u vidu M2140 uređaja. Tako su spojeni ekonomičnost štampe i kvalitet otiska u jednom uređaju. Kada stavimo brojke uz pomenutu ekonomičnost, stvari stoje ovako.

M2140 dolazi sa crnim mastilom koje je dovoljno za štampu 11.000 strana (sa standardnom pokrivenošću), dok jedna nova bočica crne boje košta oko 20 evra i dovoljna je za 6.500 strana. Računica je jasna, pa EcoTank tehnologija kod M2140 nudi ubedljivo najnižu cenu crno-belog otiska koja je daleko manja od onoga što nude konkurentski laserski modeli.

Kvalitet ne trpi

image

Kvalitet štampe, zahvaljujući PrecisionCore glavi, može se porediti sa onim što nude klasični laserski štampači. PrecisionCore glava bazirana je na specijalnom mikro električno-mehaničkom sistemu (MEMS) koji koristi brizgaljke veličine jednog mikrona. Osnovu za ovo rešenje Epson je predstavio još 2007. godine u vidu TFP (Thin Film Piezo) sistema, da bi sada sa PrecisionCore glavama ova tehnologija bila dodatno usavršena. Jedna mlaznica MicroTFP print čipa (koji je osnova PrecisionCore glave) može da izbaci kapljicu mastila veličine 1,5 pikolitra, što omogućava veliku preciznost doziranja mastila. Budući da je PrecisionCore tehnologija modularna, broj mlaznica se lako povećava u zavisnosti od modela, pa se lako prilagođava raznim zahtevima.

Testirani Epson M2140 model ima konfiguraciju glave od 400 × 2 mlaznica, što omogućava rezoluciju štampe od 1200 × 2400 dpi. Sa ovom rezolucijom, M2140 nudi veoma visok kvalitet otiska, što se, na primer, lako može videti kad treba odštampati sitan tekst. Grafikoni i slične stvari izgledaju takođe odlično, uz sasvim zadovoljavajuću konverziju fotografija u monohromatski prikaz. Dopalo nam se što otisak na papiru i pored veće pokrivenosti ne ostavlja „mokar i težak“ papir, što je potvrda na delu pomenutih tehnologija. Naravno, prednost je otisak koji je odmah suv i otporan na „prste“ i eventualne druge uzročnike mrlja na papiru.

Efikasno i elegantno

Brzina štampe iznosi 20 strana u minutu, što je sasvim pristojno, a tu je i veoma korisna opcija automatske duplex štampe koja, opet, utiče na ekonomičnost, štedeći papir i vreme korisnika. Kako M2140 ima i skener opciju, sve MFP mogućnosti se podrazumevaju. Sva ova tehnologija smeštena je u elegantno kućište pa zadovoljava i estetsku komponentu, što za moderne kancelarije ume biti značajan detalj.

image

M2140 ima mali LCD ekran koji se nalazi na panelu s kontrolnim tasterima, što je sasvim dovoljno za lako korišćenje. Veći ekrani osetljivi na dodir jesu lepi i nude dodatne funkcije, ali kako M2140 treba da prestavlja ekonomičan model, to nije neophodno. Uređaj se povezuje s računarom preko standardne USB 2.0 veze, pa je to i najveća mana jer nema LAN ili Wi-Fi mrežne opcije.

Pošto nema direktnih funkcija u vidu štampanja s mobilnih telefona i slično, M2140 pre se može smatrati „ličnim“ štampačem. Naravno, deljenje uređaja preko računara koji je na njega povezan uvek je moguće i tako se rešava „mrežni“ problem. Nekih drugih nedostataka, posebno u ovom cenovnom rangu, realno i nema.

Epson M2140 košta oko 250 evra s pomenutom početnom količinom mastila. U odnosu na klasične laserske štampače, ušteda je više nego jasna. S lakim dodavanjem mastila i ukupni troškovi održavanja drastično se smanjuju u odnosu na lasere.

Epson M2140 predstavlja veoma primamljivo rešenje za sve one koji imaju potrebu da štampaju veće količine crno-belih strana, a da ih pri tome to košta najmanje moguće.


epson.rsOriginal Grupa

BIZIT 2022

300


Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

BIZIT 2021

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter