GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #266 > BIZ&IT
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sveti gral digitalne revolucije
Miodrag Kovanović
Industrija data centara se brzo razvija. Svi su u potrazi za "Svetim gralom" digitalne revolucije, transformacije i digitalnog poslovanja i digitalnog života - data centrom koji će obezbediti brzinu (latency), pouzdanost (reliability) i dostupnost (availability)
- PC #266 (Jun 2019)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sveti gral digitalne revolucije

image

Pričam o ova tri imperativa već godinama Konačno je aktivna oprema uspela da tehnološki sustigne kablovske sisteme i brzine koji se mogu propustiti kroz bakar i/ili optiku su sada realne. Sećam se kolega njihovih pitanja „pa zar ti stvarno misliš da će ta tehnologija da dođe i to tako brzo“. Nisam se opirao i pravdao, dokaz je da sad živimo Gigabit Internet do kuće. A kad komercijalno dođu Wi-Fi 6 i 5G, uslediće istorijska promena i verovatno neću čekati pola sekunde koliko prođe kad prstom pritisnem za neki servis na mobilnom telefonu, dok on obiđe pola oblaka i pola sveta... Da, počeo je da mi smeta taj latency.

Okrugli centar

Nove stvari dolaze čak i brže nego što smo navikli. Edge je već uveliko u punoj funkciji i za nekoliko godina nećemo moći bez njega. Okrugli DC je ideja i patent jedne američke kompanije koja je iz proizvodnog domena svog patenta otišla drugom putanjom i sad prilagođeni DC koristi u svojim CoLo objektima u Severnoj Americi. Sjajna kombinacija.

image

Okrugli DC se sastoji od kružno postavljenih rekova koji su zadnjom stanicom povezani u centar kruga. U centru se nalazi sistem za odvođenje toplog vazduha – kvazi hot aisle. Sekcije su modularne, ima ih šest, mogu se odojiti od jezgra radi bilo koje intervencije. Sadrže 92 senzora i maksimalno mogu podržati 150 kW (da 150 kW u tako malom prostoru). Za postavljanje i puštanje u rad potreban je jedan dan. I dok glavni eksperti iz te kompanije smišljeno rade i propovedaju new tech svaki dan, dok u svojim colo centrima štampaju „zelembaće“, jedna druga grupa entuzijasta radi nešto sasvim drugo.

DC ili AC

To drugo je skoro tradicionalno, ali i nije, isto kao i ovo prethodno: DC, odnosno jednosmerna struja. OCP (Open Compute Project), osim što svoj dizajn i pristup bazira na odbacivanju nepotrebne opreme, napaja servere jednosmernom strujom sa zadnje šine rack-a. OCP rekovi su široki 21“, a u skorije vreme i 19“. Prvi koji je komercijalno shvatio igru i zaplivao u more OCP-ja je čuvena nemačka kompanija Rittal. Sinonim za kvalitet rekova, UPS-ova, kabliranja i ostale DC infrastrukture.

image

OCP je stari hardver optimizovao, učinio efikasnijim i skalabilnijim. De facto su ponovo izmislili toplu vodu – njihovi serveri imaju sve konektore s prednje strane, sve komponente su hot swap i nema viška ni PCI-E, ni VGA... ničega što ne služi svrsi. Nema ni konverzije iz AC u DC... još jedan pogodak. Počelo je 2009 u trenutku kad je FB eksponecijalno rastao. 2011 odlučili su da podele ideje sa ostatkom sveta i, u saradnji sa firmama Intel i Rackspace lansirali su OCP. Od tada teče era white box uređaja. Na DC sceni izdvojili smo neke segmente ili tipove. Jedni su WholeSale-Colo igrači, drugi se zovu Hyperscaler-i. Ovi prvi se vode modularnim trendom, imaju tipske objekte (shells) koje postavljaju gde god vide dobru priliku. Ovi drugi se bave mega objektima izuzetne efikasnosti, govorimo o redu veličine 6 MW. Šest megavata je u nas Srbalja solidan DC, a samo pre pet godina nam je 20.000 kvadratnih metara i 10 MW bilo wow.

Hibridni oblak

I dalje je trend sa se dragulji čuvaju kod kuće, pa se tako i u DC industriji stvorio hibridni oblak. To na kraju stvara veliku priliku, za retail ili wholsale colo provajdere, jer pre ili kasnije sve će otiči u public cloud. Hyperscale cloud provajderi spremno očekuju taj bum, penjanje sa 6 ZB 2016. godine na 19 ZB do 2021. godine. Ako nije rat formata, onda je rat velikih i malih. Na kraju – sve za profit.



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter