GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #267 > PC.Edu
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Programiram za svoju zemlju
Jelena Cakić
EU Code Week je pokret koji se zalaže za kreativnost, rešavanje problema i saradnju kroz programiranje i druge tehnološke aktivnosti. Da vidimo šta donosi našem obrazovanju
- PC #267 (Jul/Avgust 2019)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Programiram za svoju zemlju

EU Code Week platforma omogućava školama i organizacijama koje se bave programiranjem da aktivnosti i projekte koje smišljaju za decu podele s drugima i međusobno se motivišu. Takođe, ove organizacije pomažu i svojoj zemlji da se bolje rangira u odnosu na druge zemlje Evrope na polju programiranja. Svake godine održava se takmičenje, u kom zemlje teže da imaju što više organizovanih događaja povezanih s programiranjem po glavi stanovnika. Srbija je trenutno na desetoj poziciji tabele, ali tek smo na sredini godine!

image

Program Škole za 21. vek, koji finansira Vlada Velike Britanije a implementira British Council, postao je partner EU Code Week-a za Zapadani Balkan početkom juna. Partnerstvo ove dve organizacije omogućava nastavnicima i učenicima, u školama širom Srbije, da steknu praktične veštine programiranja, ali i da predstave svoje aktivnosti i svoju zemlju na platformi EU Code Week-a u što boljem svetlu.

Svojim programom, British Council je za sada uspeo da dođe do više od 250 škola u Srbiji i obuči preko 800 nastavnika kako da koriste programiranje, kritičko razmišljanje i rešavanje problema u svojim predmetima kako bi pomogli deci da uče nove veštine na zabavniji način. Cilj programa Škole za 21. vek jeste da u naredne tri godine stigne u sve osnovne škole u Srbiji i dodirne živote sve dece uzrasta 10-15 godina.

Izuzetno nam je drago da će sada ono što smo postigli i ono što ćemo tek uraditi, biti mnogo dostupnije javnosti i unapred se veoma radujemo što će mnogo više registrovanih projekata na EU Code Week-u zasigurno doprineti da se Srbija bolje pozicionira na rang-listi zemalja koje uče svoju decu da programiraju.

Međutim, programiranje nije samo po sebi cilj. Decu moramo spremiti za digitalnu i smart budućnost te je stoga mnogo važnije da nauče da algoritamski razmišljaju i da rešavaju probleme koje primećuju u svom okruženju. IT industrija nastavlja prodore u sve sfere života, tako da će naši budući lideri u oblastima od medicine do poljoprivrede morati da znaju kako to algoritam radi iako neće sami postati programeri. Ono što je važno jeste da danas kroz igru pomažu Srbiji da se bolje plasira na tabeli EU Code Week-a, a sutra će joj pomoći da pomeri granice na mnogim drugim poljima.


britishcouncil.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #267
preview
U petoj brzini
Branislav Bubanja



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter