GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #270 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
QNAP HS-453DX: Multimedija u kutiji NAS-a
Dejan Ristanović
Navikli smo na QNAP NAS uređaje, kao i na njihove multimedijalne dodatke. Ovoga puta je multimedija preovladala: QNAP HS-453DX-8G je moćan pratilac vašeg 4K televizora, što nije umanjilo njegove mogućnosti za sigurno skladištenje datoteka. Da vidimo kako se snalazi u dnevnoj sobi
- PC #270 (Novembar 2019)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

QNAP HS-453DX: Multimedija u kutiji NAS-a

image

HS-453DX-8G više liči na set-top box nego na klasični NAS... pod uslovom da prihvatite da set-top box može da bude širok četrdesetak centimetara. Kutija je veoma atraktivna a gornja površina od uglačanog metala ne može da ne privuče pogled. Metal nije tu samo iz estetskih razloga – on služi i za odvođenje toplote, pošto je NAS konstruisan bez ventilatora, pa je savršeno tih. Zato je veoma važno da na njega ne stavljate nikakve predmete i da mu obezbedite nesmetan protok vazduha.

Diskovi se ne montiraju u klasične rack fioke, već treba odvrnuti šrafove s donje strane, podići gornji poklopac i ugraditi 3.5 hard-diskove i SSD-ove i najzad sve to ponovo sklopiti – ne liči na operaciju koju ćete obavljati često. Činjenica da postoje dva diska u principu znači da ste ograničeni na RAID režime 0 (stripe, za brži rad) i 1 (mirror, za veću pouzdanost) ali nije nužno tako. Postoje i dva slota za M.2 uređaje u koje možete ugraditi brze SSD-ove koji će se koristiti kao dodatni prostor (za sada manje verovatno) ili za keširanje komunikacije s hard-diskovima, u cilju bitnog poboljšanja performansi.

NAS koristi Intel Celeron J4105 procesor s četiri jezgra koji standardno radi na 1.5 GHz, ali može da poveća frekvenciju do 2.5 GHz kada se za tim ukaže poruka. Model koji smo dobili na test imao je 8 GB RAM-a, dok je minimalna memorija 4 GB. Uključenje u lokalnu mrežu obezbeđuje jedan klasični gigabitni port kao i 10GBASE-T port za povezivanje u 10 GbE mrežu. Koriste se klasični (bakarni) Ethernet kablovi kategorije 7, a ako utaknete neki od kablova niže kategorije, brzina automatski pada na 2.5 Gbps. NAS smo isprobali s dva WD red hard-diska povezana u stripe. U gigabitnoj mreži brzina prenosa (kako upisa tako i čitanja) bila je 115 MBps, dok se u 10 GbE mrežama očekuju brzine od oko 400 MBps, ili više ako se koriste M.2 SSD-ovi za keširanje pristupa.

image

Osobina koja izdvaja ovaj NAS je podrška za multimediju. Postoje HDMI portovi koji obezbeđuju da na televizor uputite 4K (3840×2160) video-sadržaje koji će se emitovati uz 60 Hz osvežavanje – do skora su slični uređaji „dobacivali“ svega do 4K@30 Hz, što znači da ćete uživati u punom kvalitetu slike i brzini iscrtavanja. Uz ovaj NAS možete „opametiti“ svoj nešto stariji model televizora, a konfiguraciju zaokružuju audio izlazi, mikrofonski ulazi i podrška za USB TV tjunere, što znači da možete lako pretvoriti ekran svog PC-ja u televizor.

QNAP HS-453DX je sjajan uređaj za vašu dnevnu sobu, koji kombinuje mogućnost pouzdanog skladištenja fajlova sa reprodukcijom filmova na velikom ekranu i snimanja stream-ova sa kamera za nadzor. Može da ima i razne druge uloge, ali je konfigurisanje prilično komplikovano – tehnički napredan korisnik koji razume značaj NAS-a se lako snađe, ali neko ko želi pre svega reprodukciju filmova će potrošiti više vremena nego što je planirao. Ako vam ta oblast ne zadaje brige i ako budžet dopušta investiciju od 105,000 dinara (na šta treba dodati cenu diskova), dobićete moćan sistem koji će zadovoljiti ne samo sadašnje, nego i mnoge buduće potrebe.


Mikroprinc.com

SLEDEĆI TEKST U PC #270
preview
Quo vadis, laptope
Filip Majkić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter