GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #271 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Samsung Watch Active2: Aktivan saputnik
Marijana Pečić
Osam meseci posle Galaxy Watch Active časovnika, Samsung smatra da je vreme za novu verziju Active2. Alati za praćenje zdravlja i vežbanja sada su poboljšani, a tu je i reprodukcija video-zapisa. Vraća se i rotirajući prsten...
- PC #271 (Decembar 2019)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Samsung Watch Active2: Aktivan saputnik

image

Kad je Samsung predstavio Galaxy Watch Active bez rotirajućeg prstena, korisnici nisu bili oduševljeni. Prsten je znatno olakšavao navigaciju interfejsom, međutim Korejci su morali da zadrže Active seriju jednostavnom, a prsten je povećavao težinu i cenu. Kompanija je pronašla kompromis sa Watch Active2 – problem je rešen softverski, implementacijom okvira osetljivog na dodir; možemo da se krećemo kroz meni i obaveštenja povlačenjem prsta. Ovde takođe postoji haptička povratna informacija. U praksi sam ovu mogućnost retko koristila, a kada sam je i koristila, više je bilo zbog toga što predstavlja novinu i zbog osećaja haptičkog odgovora, nego za postizanje veće brzine. To samo znači da je Tizen OS postao dovoljno jednostavan za upotrebu da ne osećam potrebu da prelistavam beskrajne stranice aplikacija da bih pronašla onu koju želim.

Moguće je i da sam se lakše kretala kroz Watch Active2 zbog njegovog (malo) većeg ekrana. Originalni 1,1-inčni ekran Watch Active-a bio je malo skučen, a iako je 1,2-inčni ekran od 40 mm Active2 tek mrvicu veći, mnogo je komforniji. Novi Active takođe se isporučuje u modelu od 44 mm sa ekranom od 1,4 inča, koji je još prostraniji. Samsung je takođe promenio dugme u gornjem desnom uglu sata, čineći ga malo većim i dajući mu određenu teksturu, tako da ga je lakše pritisnuti. To omogućava da se vratimo unazad jednu stranicu, a dug pritisak aktivira prečicu koju možemo da definišemo. Active2 je deblji od prethodnika. Razlog za to su mikrofon i zvučnik, što je novoj verziji dalo veoma važne mogućnosti primanja poziva. Svakom ko se našao u situaciji da mu baš u trenutku kada je zaglavljen u punom autobusu zvoni telefon, a do džepa ne može da pruži ruku, ovo će biti dobra vest.

image

Prilikom korišćenja primetila sam i znatno unapređenje senzora, a posebno brže očitavanje pulsa. Akcelerometar je, navodno, dvostruko osetljiviji. Ne mogu vam tačno reći koliko su precizniji ovi senzori, ali primetila sam poboljšanje brzine. Bio je ne samo brži nego i precizniji u prepoznavanju kada sam ustala od stola i prošetala, odmah mi čestitajući što sam to učinila. Active2 je takođe bio bolji u automatskom otkrivanju kada sam krenula u bržu šetnju, pokazujući na ekranu da prati moj tempo i pređenu udaljenost nakon što sam prošetala duže od deset minuta. Sviđa mi se kako je Tizen proaktivan i podstiče da se više krećemo i automatski planiramo svoje aktivnosti. Galaxy Watch Active2 nudi čitav niz funkcija vezanih za zdravlje, poput podsetnika o kretanju, detekcije stresa, praćenja kalorija i praćenja spavanja, a omogućava i stvari kao što su pametna kontrola kuće, reprodukcija muzike i slanje poruka, mada ne preporučujem kucanje dugačkih poruka ukoliko ne želite da vam se ukoče prsti i zglob šake.

Hardver je sličan kao kod prethodne verzije – reč je o Exynos 9110 čipsetu s dvojezgarnim procesorom koji radi na 1,15 GHz. Baterija se puni preko bežičnog dock-a koji ima stari microUSB port, a proces se završi relativno brzo. Verzija koje je bila na našem testu ima bateriju kapaciteta 247 mAh koja uz standardno korišćenje traje u proseku tri dana, a poseduje 768 MB RAM-a i 4 GB storage-a.

Ukoliko tražite pametni sat koji će vas motivisati da ostanete zdravi i koji će poslužiti kao pouzdan pratilac vašeg telefona, Watch Active2 je dobar izbor. Cena sata varira u zavisnosti od toga da li je LTE ili Bluetooth verzija i da li ima kožni ili silikonski kaiš, pa izaberite varijantu koja vam najviše odgovara.


samsung.com/rs

SLEDEĆI TEKST U PC #271
preview
Epson kancelarijska elita
BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter