GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #272 > Tehnovizija
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Najbolje iz 2019. godine
Branislav Bubanja
Svake godine pojavi se na desetine hiljada novih IT proizvoda. Nemoguće je sve to propratiti, ali biti IT novinar ima jednu dobru stranu - često smo na izvoru ili makar blizu izvora informacija. Isprobali smo mnoge nove proizvode, čak i ako nisu bili namenjeni našem tržištu. Zato godinu završavamo rekapitulacijom onoga što je na nas ostavilo najjači utisak
- PC #272 (Januar 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Najbolje iz 2019. godine

U velikom godišnjem pregledu izdvojili smo najbolje laptope, najbolje desktop računare, najbolje komponente, najbolje periferijske uređaje, najbolje kamere i foto-aparate, najbolje smartfone kao i najbolje pametne kućne uređaje. Za ovo Web izdanje izabrali smo laptope i periferijske uređaje - za ostalo, pogledajte PC#272.

Najbolji laptopi

Iz godine u godinu, prenosivi računari zauzimaju sve veći segment tržišta. Više nema posla koji ne mogu da obave jednako dobro, ako ne i bolje od desktop varijanti, a uz sve to možete ih poneti sa sobom. No, raspon cena je veoma širok pa odluka o kupovini nije jednostavna...

image

Dell XPS 13 (7390) 2 in 1 - Ultraportabilni laptop

Predstavljen na Computex-u 2019, druga generacija Dell XPS 13 (7390) 2-u-1 računar donosi sve što je originalni model možda zaobišao. Pokreće ga deseta generacija Intel-ovih procesora, što ga čini jednim od najmoćnijih ultraportabilnih računara na tržištu. Odličan preklopni displej, kao i veliki izbor memorijskih, procesorskih i storidž varijanti, obezbeđuju da svaki kupac u njemu pronađe optimalnu konfiguraciju.

Cena: 272.000 din. - 457.000 din.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 7 - Poslovni računar

S laganim, ali otpornim kućištem od ugljeničnih vlakana, kvalitetnom tastaturom i gomilom bezbednosnih opcija, Lenovo ThinkPad X1 Carbon u izdanju za 2019. godinu nametnuo se kao najbolji laptop za poslovnu primenu. Osim čvrste spoljašnjosti koju će ljudi koji mnogo putuju itekako ceniti, on nudi vrhunske performanse uz odličan ekran u običnoj ili HDR varijanti do 4K rezolucije. Slobodno možemo reći da uz ovakav luksuz i kvalitet posao postaje pravo uživanje.

Cena: 234.000 din. - 390.000 din.

image

Lenovo ThinkPad P53 - Mobilna radna stanica

Ako vam je potrebna sirova snaga u prenosivom kućištu, dileme nema - Lenovo ThinkPad P53 je pravi izbor. Naravno, to povlači i veoma visoku cenu. Uostalom, šta više reći nego da je u pakovanje običnog 15-inčnog laptopa spakovana moćna NVIDIA Quadro grafika i Intel Xeon procesor.

Cena: 691.000 din. - 836.000 din.

Apple MacBook Pro 16" - Zamena za desktop

Novi model Apple-ovog MacBook Pro računara dobio je povećanje ekrana od jednog inča, a zadržane su sve karakteristike Apple displeja - supervisokoj rezoluciji i fantastičnom prikazu boja sada je dodata i mogućnost automatskog podešavanja temperature boja. Brzi SSD kapaciteta do 1 TB, jaka grafika i opcija sa Intel Core i9 procesorom, čini ga najmoćnijim prenosnikom koji može da se iskoristi za sve poslove koji su nekad bili rezervisani za desktop računare.

Cena: 373.600 din. - 442.500 din.

image

Razer Blade 15 Advanced Model (2019) - Gejming laptop

Većina iole ozbiljnijih prenosnika danas može da se podvede pod kategoriju gejming laptop računara, barem kada se radi o sirovim performansama. Međutim, ono što prave gejming mašine izdvaja od ostalih jeste kompletan look&feel. Ako se to uzme u obzir, Razer Blade 15 Advanced Model neprikosnoven je u ovoj kategoriji. Naravno, nismo ga samo zbog izgleda proglasili najboljim gejming laptopom - pored toga poseduje i moćnu grafiku, ekran s brzim osvežavanjem, brz procesor i dovoljno memorije, kao i za ovu kategoriju neizostavnu osvetljenu tastaturu.

Cena: 281.000 din. - 524.000 din.

ASUS Chromebook C523 - Jeftini laptop

U kategoriji jeftinih laptopa postoji mnogo Windows računara, ali upravo ta činjenica predstavlja minus za njih. Takvi računari obično stižu bez operativnog sistema, pa samim tim skače i cena koju ćete platiti da bi računar bio spreman za rad. Zato naš glas u kategoriji jeftinih prenosivih računara ide modelu ASUS Chromebook C523 modelu. Ekran dijagonale 15,6" u 1080p rezoluciji nije baš standard u Chromebook ponudi, ali to je omogućilo prostor za tastaturu i veliki touchpad. Svakako, ovaj računar prati dosta kompromisa, ali to se i očekuje u segmentu gde je cena najvažniji kriterijum.

Cena: 46.000 din.

image

Acer Chromebook 514 - Najbolji Chromebook

Ove godine u listu smo uvrstili dva Chromebook-a. Acer Chromebook 514 je verovatno najbliži ideji idealnog Chromebook-a za 2019. godinu. Ima aluminijumsko kućište, ekran dijagonale 14" osetljiv na dodir, kao i bateriju koja pruža veliku autonomiju. Ako vam nije bitno da računar pokreće Windows ili MacOS, sa ovim modelom dobićete dašak luksuza u primarno ekonomskoj klasi računara. Na raspolaganju je više procesorskih i storidž varijanti.

Cena: 349 dolara - 499 dolara

Najbolji periferijski uređaji

Procesori, grafičke kartice, hard-diskovi i SSD-ovi čine srce svakog računara, ali za najbolji korisnički doživljaj mnogo su važniji neki drugi elementi, kao što su monitori, tastature i miševi…

image

Logitech MX Master 3 - Bežični miš

Već decenijama Logitech je sinonim za kvalitetne miševe. MX Master 3 je poslednji izdanak MX Master serije bežičnih miševa koja je poznata po ogromnoj autonomiji, ali i odličnom dizajnu koji poboljšava komfor i efikasnost rada. Na ovom modelu Logitech je ugradio novi skrol točkić, s MagSpeed tehnikom elektromagnetnog skrolovanja, koja preciznost skrola dovodi na nivo piksela, ali ga i ubrzava kada je to potrebno da može da "preleti" na hiljade redova u sekundi.

Cena: 14.500 din.

Kinesis Freestyle Edge RGB Split Mechanical - Mehanička tastatura

Nekada davno imali smo prilike da kupujemo ergonomske tastature, a onda je taj trend odjednom zamro. Na našem području malo poznata kompanija Kinesis napravila je gejmersku tastaturu koja vraća taj trend. Umesto jedne tastature, imamo dve odvojene polovine, koje se mogu postaviti tako da uvek i za svakog korisnika tasteri budu u ergonomskom položaju. Pored jedinstvenog dizajna, ova tastatura se odlikuje i Cherry MX mehaničkim tasterima, a celokupan doživljaj luksuza povećava i RGB osvetljenje.

Cena: 219 dolara

image

Lacie Mobile Drive - Eksterni drajv

Eksterni diskovi već dugo služe uglavnom za backup podataka. Svi su slični i rade isto, a samo povremeno pojavi se model koji uspeva da razbije tu monotoniju. Upravo među takve modele spada Lacie Mobile Drive. Spakovan u aluminijumsko kućište sa ivicama koje asociraju na dijamant, dolazi u kapacitetu od čak 5 TB. Po boji i dizajnu kućišta moglo bi se zaključiti da su dizajneri prvenstveno ciljali na MacBook korisnike, ali ovi diskovi rade sa svim računarima.

Cena: 27.900 din.

ASUS ProArt PA34 VC Professional Curved - Zakrivljeni monitor

Ultraširoki zakrivljeni monitor dijagonale 34 inča idealan je za video editovanje i profesionalnu obradu fotografija. Donosi precizan prikaz boja, a nudi i selekciju različitih ulaznih konektora, među kojima su i dva Thunderbolt 3 porta koji omogućavaju brz transfer podataka, a mogu da se iskoriste i za punjenje laptopa.

Cena: 1.000 dolara

image

Razer Raptor 27 - Gejming monitor

Razer nije kompanija koja je poznata po gejming monitorima, prvenstveno zbog toga što ih pre 2019. godine nije ni pravila. A onda su uradili kvalitetno istraživanje tržišta, pa Raptor 27 predstavlja jedinstveni monitor u svakom pogledu. Dizajniran je u gejming stilu, lag je minimalan, a prikaz boja takav da briše razlike između profesionalnih i gejming displeja.

Cena: 699 dolara

Epson EcoTank ET-4760 - Multifunkcionalni ink-jet štampač

Osnovna karakteristika ovog multifunkcionalnog štampača jeste niska cena štampe. To je postignuto velikim kapacitetom ink-jet kartridža koji spuštaju cenu štampe na manje od jednog centa po strani. Ako tome dodamo automatski duplex mode, grafički ekran osetljiv na dodir, bežičnu konektivnost i, najvažnije, odličan kvalitet štampe, jasno je da se radi o najboljem multifunkcionalnom štampaču za svakodnevnu upotrebu.

Cena: 500 dolara

image

Canon ImageClass MF424dw - Monohromatski laserski štampač

Kada je reč o štampi tekstualnih dokumenata, laserski štampači su i dalje neprikosnoveni. Canon MD424dw namenjen je kućnoj upotrebi i manjim firmama jer omogućava štampanje, kopiranje, skeniranje i slanje faksova. Prilično je brz i sposoban je da "izbaci" 40 strana u minuti, a poseduje sve opcije koje jedan moderan štampač danas treba da ima.

Cena: 350 dolara

Lexmark MC2535adwe - Kolor laserski štampač

Dizajniran za manja i srednja preduzeća, Lexmark MC2535adwe kolor štampač nudi impresivnu brzinu, odličan kvalitet štampe i mogućnost proširenja kapaciteta papira (što je u poslovnom okruženju veoma bitan faktor). Maksimalan mesečni kapacitet štampe je 85.000 stranica, a štampač omogućava i definisanje parametara kontrole pristupa.

Cena: 599 dolara

OKI C844dn - Kolor laserski štampač

C844dn koristi dokazanu OKI LED tehnologiju. Na raspolaganju je maksimalna rezolucija kolor štampe u 1200*1200 dpi. Nivo detalja pri štampi fotografija je veoma dobar, reprodukcija boja takođe. Jedan od veoma značajnih detalja kod kompletne C800 seriju su relativno male dimenzije uređaja, pa je C844dn vrlo dobar biznis štampač, koji je istovremeno i najmanji A3 kolor štampač ovakvih mogućnosti na tržištu.

Cena: 1500 dolara

SLEDEĆI TEKST U PC #272
preview
Znači Windows: 20H1
Voja Gašić


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter