GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #272 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Steelseries: Mehanika pod prstima
Filip Majkić
SteelSeries je dobro poznato i veoma cenjeno ime među igračima širom sveta. Najnovija Apex 7 mehanička tastatura odličnih karakteristika na suveren način demonstrira zašto se u on-line okršajima koriste isključivo SteelSeries periferije
- PC #272 (Januar 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Steelseries: Mehanika pod prstima

image

Iako se deklariše kao gaming tastatura, Apex 7 je zapravo namenjena svima koji provode mnogo vremena za računarom i puno kucaju – bili programeri ili igrači, profesionalci ili amateri. Ukoliko je cilj podići iskustvo korišćenja na maksimalan nivo, SteelSeries će vrlo verovatno imati adekvatnu periferiju koja će odgovoriti zadatku, pa je tako i ovog puta. Od prvog dodira sa tastaturom oseća se visoka klasa u svakom smislu, budući da je izrađena od aluminijuma serije 5000, da su tasteri prekriveni specifičnim nanosom koji odlično „leži pod jagodicama“, sa individualnim udubljenjima, kao i da se proizvođač opredelio za vrlo interesantne prekidače, koji su upravo ono što čini razliku među tastaturama.

Za razliku od brojnih brendova koji se oslanjaju na Cherry MX prekidače, SteelSeries koristi sopstvene, pa tako Apex 7 koji smo mi dobili na test upotrebljava SteelSeries QX2 mehaničke prekidače u crvenoj boji. Utisak pri kucanju je bolji nego kod standardnih Cherry MX Red prekidača. Imamo potpuno linearan hod, praćen dubinom od 4 mm i dubinom aktuacije (detekcije komande) na tačno 2 mm, što sve skupa pruža odličan osećaj. Sami tasteri su relativno tihi, dosta tiši nego na tastaturama koje koriste analogne prekidače rivala. Treba znati i da je garantovani životni vek prekidača deklarisan na 50 miliona klikova, tako da će ova tastatura biti dugovečna.

image

Za povezivanje se koristi veliki kabl koji se račva na dva USB-a – razlog je jasan čim se ugleda USB port u levom uglu tastature, koji omogućava povezivanje bilo kakve periferije ili dodatka. Sa suprotne strane su specifičnosti Apex 7 tastature, a to su multimedijalne kontrole. Naime, u gornjem desnom uglu smešteni su multimedijalni točkić i pravougaoni taster pomoću kojih možete kontrolisati jačinu zvuka, video i audio reprodukciju i slično, što se ne viđa često na mehaničkim tastaturama. Tu je i OLED ekran koji se može programirati, ali i prikazivati dodatne korisne informacije tokom igranja ili prosto tokom korišćenja PC računara.

SteelSeries Apex 7 briljira tokom upotrebe. Ne samo da su tasteri izvanredni već su na raspolaganju mogućnosti kreiranja makroa, za šta, vrlo interesantno, služi šest tastera iznad kursorskih strelica (Insert, Home...), a ta lokacija ih čini vrlo jednostavnim za upotrebu. To će ceniti svako ko, primera radi, često pokrene StarCraft II. Impresivna je i podrška za 104-Key Rollover, što znači da nema bojazni da se neka komanda neće detektovati jer ste pritisli previše tastera odjednom. Najzad, imamo dva velika „gušta“ – estetski i funkcionalan. Tastatura podržava dinamičko RGB osvetljenje sa 16,8 miliona boja i opremljena je čitavim nizom efekata, pa će svako moći da je personalizuje u skladu sa željama.

image

Apex 7 dolazi s magnetskim naslonom za dlanove, koji je izvanredan i neizmerno znači u dugim sesijama, bilo da se igrate ili programirate. Za precizna podešavanja koristi se SteelSeries Engine softver, a u tastaturu je moguće pohraniti pet korisničkih profila. Utisci tokom korišćenja tastature su izvanredni. SteelSeries Apex 7 veoma je lako preporučiti nekome ko je spreman da izdvoji dosta para za tastaturu. Ukoliko s tim nemate problema, dobićete iskustvo bez kompromisa, na najvišem nivou koji bilo koji proizvođač periferija može da ponudi.


games.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #272
preview
Novi iPadOS, nove primene
Jovan Marić


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter