GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #275 > BIZ&IT
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Vesimpex: Oprema u rekovima na dlanu
Dynamic Rack Control (DRC) sistem koristi visokopreciznu RFID tehnologiju koja garantuje administratorima ažuran pregled svih komponenti instaliranih u rekovima
- PC #275 (April 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Vesimpex: Oprema u rekovima na dlanu

image

Proces digitalne transformacije u punom je zamahu i kompanije se sve više trude da „uhvate korak“, modernizuju svoje IT okruženje i učine efikasnijim upravljanje svog data centra i rad zaposlenih. Jedno od rešenja koje može olakšati svakodnevni rad administratorima i IT menadžerima jeste Dynamic Rack Control (DRC), pomoću koga oni u svakom trenutku imaju punu kontrolu nad svojom opremom u data centru. Asset Management rešenje, kao što je Rittal Dynamic Rack Control (DRC), označava kraj nekompletnim i neažurnim listama aktivne opreme. Sada administratori mogu u svakom trenutku da znaju tačno koje komponente se nalaze u kom reku i na kojoj poziciji (visini), zahvaljujući visokopreciznoj RFID anteni u reku i RFID tagovima koji se prikače na svaki komad opreme.

Tagovi mogu uskladištiti veliki broj ključnih podataka, kao što su karakteristike uređaja, težina, potrošnja energije, njegov izgled, lokacija, servisni intervali, kao i aplikacije i servisi koji su dostupni za uređaj. Ovi podaci se automatski prenose do asset management softvera gde objedinjavanjem svih podataka na jednom mestu dobijamo kompletnu sliku rasporeda, slobodnih kapaciteta u rekovima, napajanja, prostora, težine i hlađenja, kao i listu inventara ili neki drugi izveštaj na klik u bilo kom trenutku. Prikačeni tagovi omogućavaju informacijama da prate uređaj, bez obzira na to da li je preseljen na drugu poziciju u rek ormanu ili u potpuno drugi rek u data centru.

Osnovna komponenta: precizna RFID antena

image

Visokoprecizna antena za Rittal TS IT rek je kamen-temeljac Dynamic Rack Control sistema. Ona može pouzdano prepoznati RFID tagove na bilo kojoj rupi za montažu u rek unit-u (U), što samo na prvi pogled deluje jednostavno. Svaka jedinica (unit - U), ima tri rupe za montažu koje su postavljene na razmacima od 8 mm, što daje ukupno 126 rupa za rek visine 42U, i antena mora bežično da identifikuje RFID tag na svakoj poziciji. Antena se može poručiti zajedno sa Rittal TS IT rekom kao jedan od dodataka ili se može naknadno ugraditi. Njena instalacija je jednostavna zahvaljujući praktičnoj, unapred predefinisanoj poziciji za montažu, koja štedi vreme jer nije potrebno pažljivo poravnavanje.

Na anteni se nalaze LED diode koje se poklapaju s pozicijama rupa za montažu i koje u slučaju indikacije problema omogućavaju mnogo jednostavnije rešavanje. U slučaju data centara s većom količinom rekova i servera, servisni tehničar ne mora više da traga u rekovima za potrebnim uređajem, već vrši pretragu prema LED svetlu koje se aktivira kada se u sistemu odabere željeni server. Na isti način može se odrediti i novo mesto za montažu. Dodatno, RFID tehnologija radi u tandemu s distribucijom napajanja, Power Distribution Units (PDU), kako bi pratila koji uređaj se napaja preko koje utičnice. Ovakvo rešenje eliminiše rizik od slučajnog isključenja pogrešnog kabla i pogrešnog servera. Integracija RFID tag podataka i PDU-a omogućava menadžment softveru da detektuje tačnu PDU utičnicu potrebnog uređaja i obeleži je sa uključenim LED svetlom.

Integracija DRC sistema

image

DRC RFID antena povezana je na procesorsku jedinicu sistema monitoringa Rittal CMC III (Computer Multi Control III), sistem monitoringa za akviziciju podataka, čime se monitoring aktivne opreme može proširiti i na praćenje ambijentalnih parametara, poput temperature, vlažnosti vazduha, dima, pojave vode, kontrole pristupa…

Svoj puni kapacitet, DRC sistem može ostvariti integracijom u DCIM menadžment softver – Rittal RiZone, čime se centralizovano može pratiti ceo data centar zajedno sa svim ostalim bitnim parametrima. Takođe, DRC je moguće implementirati u bilo koji menadžment softver koji podržava SNMP protokol za komunikaciju. Rittal koristi HF RFID tehnologiju sa frekvencijom od 13,56 MHz, koja omogućava veoma kompaktni modul antene.

Podaci se upisuju na tagove u saglasnosti sa ISO 15693 standardom, tako da mogu da ih pročitaju i snime svi vodeći skeneri, bez obzira na to da li su tagovi instalirani u reku ili nisu.

Implementacijom DRC sistema IT menadžeri, pored uštede dragocenog vremena, dobijaju veliki broj funkcionalnosti i mogućnosti, njihovo dodatno proširenje uz DCIM softver – RiZone, čime se eliminiše potreba za dobrim pamćenjem i beskonačnim brojem popisnih lista koje nikad u potpunosti neće prikazivati realno stanje.


Vesimpex.rs




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter