GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #276 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Galaxy Z Flip: Sklopi i ponesi
Filip Majkić
Svetski proizvođač telefona broj 1 rešio je da nas postepeno uvodi u novu eru, u kojoj će dominirati uređaji savitljivih ekrana. Nakon Galaxy Fold-a, na red je došao Galaxy Z Flip, preklopnik koji evocira uspomene na početak ovog milenijuma. Da li koncept "drži vodu" i u modernim vremenima?
- PC #276 (Maj 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Galaxy Z Flip: Sklopi i ponesi

image

Galaxy Z Flip nije samo najnoviji telefon, već i uređaj koji budi nostalgiju i koketira s onom stranom racionalnog. Kada su se pojavili prvi telefoni sa savitljivim ekranima, koncept je predviđao nešto veličine modernog smartfona (ili još gabaritnije), što se onda rasklapa do dimenzija tableta. Ima korisnika kojima to odgovara, ali se odmah postavilo logično pitanje: zašto ne iskoristiti savitljivi ekran da se kreira telefon koji će se sklapati u nešto manje, što se lakše drži u ruci i stajem u manji džep? Odgovor na to pitanje stigao je u vidu novog preklopnika – Samsung Galaxy Z Flip.

Stil i ekskluzivnost

Gotovo da i nije potrebno razmatrati druge aspekte telefona, budući da ga njegov jedinstveni stil i ekskluzivan dizajn postavljaju u kategoriju samu za sebe. Njegov trenutno jedini konkurent, Motorola RAZR, ima nekoliko hendikepa da bi se ravnopravno nadmetao – hardver je Z Flip-a je daleko bolji, a tu je i pitanje e-SIM kartice, koju podržavaju oba modela, ali nanoSIM slot ne postoji u RAZR implementaciji. U nekom trenutku to možda neće biti posebno pitanje, ali trenutno e-SIM podržava samo jedan od domaćih operatora, što potencijalno komplikuje situaciju svima koji bi uzeli u razmatranje ovaj stilski dopadljivi preklopnik. Dakle, izbor je jasan.

image

Telefon možete da sklopite i jednom rukom, ako imate nešto veću šaku. Pri tom se budi nostalgija za vremenima kada je čuveno „škljoc“ prekidalo konekciju i označavalo momenat kada uređaj vraćamo u džep ili torbu. Samsung je novu nevidljivu šarku (Hideaway Hinge) dizajnirao sa dualnim CAM mehanizmom, specijalnim sistemom koji štiti od prodora prljavštine pomoću najlonskih vlakana. Da li se ta struktura vidi kada otvorite ekran? Da, zapaža se, pošto se svetlost nešto drugačije prelama na „pregibu“ ekrana, a oseti se i pod prstom. Da li smeta? Nama ne – navikli smo se za svega par minuta. Svakako bismo preporučili da pogledate telefon i držite ga u rukama pre kupovine da biste bili sigurni da li vam se ovakvo rešenje sviđa.

Sa spoljne strane uređaja je pomoćni 1,1-inčni SAMOLED ekran koji služi za prikaz rudimentarnih informacija. Utisak je da je Samsung ovde mogao i više da uradi – bilo da kreira veći ekran, bilo da poveća spektar informacija koje se tu prikazuju. Videćete informacije o vremenu, bateriji, moći ćete i da odgovorite na poziv... sve u svemu, razne su funkcionalnosti omogućene zahvaljujući ovom „dualnom“ ekranu.

Više od očekivanog

image

Kada se rasklopi, ekran se automatski deli na dva ekrana veličine četiri inča u Flex modu, a takođe može da bude postavljen pod različitim uglovima, baš kao nekakav mini-laptop. Ovo je zgodno kada poželite da snimate nešto kamerom, bilo prednjom ili zadnjom, jer donji deo telefona obezbeđuje oslonac. Kamere su odlične – nećete naći nekakve bombastične brojke kada su megapikseli u pitanju, ali je reč o poznatom sistemu sa Galaxy S10 linije, gde se kombinuju glavni senzor rezolucije 12 Mp, ultraširokougaoni od 12 Mp i prednja kamera od 10 Mp. Osim podrške za Dual Pixel autofokus i stabilizaciju, kamera sistem se može podičiti i snimanjem videa u 4K rezoluciji pri 60 fps.

Hardverski gledano, telefon je prva liga, bolji od onoga što smo dobili u Galaxy S10/S20 liniji, budući da u Evropi top-modeli Samsung-a stižu sa Exynos čipsetom. Galaxy Z Flip Qualcomm Snapdragonkoristi 855+ čipset, veoma brz i efikasan, koji isporučuje puno snage, omogućavajući telefonu da praktično „sve leti“. To je praćeno sa 8 GB RAM-a i 256 GB brzog UFS 3.0 skladišta, tako da smartfon ispunjava najviše standarde onoga što se očekuje od današnjeg hardvera. Posebno impresionira kako je Samsung uspeo da ovakve karakteristike „upakuje“ u telefon koji se preklapa, što je pravi podvig.

Neke stavke su morale biti atipične za Galaxy smartfon nove generacije, pa tako imamo skener otisaka prstiju sa strane, umesto ispod ekrana telefona. Baterija kapaciteta 3300 mAh je sasvim solidna, iako nominalno nije u rangu onoga što danas daju high-end telefoni. Možete da očekujete čitav dan intenzivnog korišćenja, možda i više ukoliko ste iole štedljivi. Brzo punjenje snagom 15 W takođe je podržano, kao i bežično punjenje, baš kao kod najluksuznijih telefona. USB-C port je prisutan, ali ne i 3,5-mm priključak za slušalice, tako da se nastavlja tendencija eliminisanja ovog priključka sa skupljih telefona.

image

Kada je reč o softverskoj platformi, telefon ima očekivanu kombinaciju Android 10 operativnog sistema i One UI 2 korisničkog interfejsa, što znači da stiže sa svim prednostima jednog od najboljih softverskih okruženja današnjice. Ne samo da je sistem dobro optimizovan, već zatičemo razne specijalne Galaxy mogućnosti i opcije, uključujući Knox bezbednosni sistem, praćenje fizičkih aktivnosti i zdravlja i tako dalje.

Ukupan utisak je da je Samsung obavio veoma dobar posao... toliko dobar da je Galaxy Z Flip trenutno model bez konkurencije. Ukoliko želite nešto sasvim posebno, bolji preklopnik sigurno nećete naći. Ostaje pitanje da li želite tako nešto i da li je vredno poveće razlike u ceni naspram regularnog telefona. Svako mora da odgovori na takvo pitanje za sebe. Slutimo da će mnogi zavrteti glavom kada vide cenu telefona, ali je isto tako jasno da ovo nije uređaj namenjen svakome. Oni koji žele nešto posebno i drugačije konačno su dobili praktičan i jasno zaokružen proizvod koji ne pravi gotovo nikakve kompromise, nudeći vrhunsko iskustvo u svakom pogledu.


samsung.com/rs

SLEDEĆI TEKST U PC #276
preview
ERP u doba korone
Miodrag Ranisavljević



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter