GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #277 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Filip Majkić
Tableti nisu popularni kao nekada, ali je i dalje dobar osećaj konzumiranja sadržaja na (dovoljno) velikom, a ipak prenosivom ekranu. Samsung izbacuje novi adut koji će uživanje podići na viši nivo, i dodati ponešto kreative pride: Galaxy Tab S6 Lite
- PC #277 (Jun 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Samsung Galaxy Tab S6 Lite (dugačkog li imena) je možda novajlija na tržištu, ali se savršeno pozicionira između ekonomski pristupačnih i premijum tableta. Taman je toliko raskošnih opcija da je primetno bolji od raznih jeftinih modela, a zadovoljava i ispunjava dovoljno da za najveći broj korisnika nema nikakve potrebe ići na skuplje tablete.

image

Tab S6 Lite je izrađen vrhunski, s metalnim bokovima i poleđinom. Vrhunski dizajn prati izuzetno mala debljina uređaja, tako da je tablet debeo (ili tanak, zavisno od perspektive) svega sedam milimetara, na čemu bi mu pozavideli i smartfoni. Pomalo čudi odnos stranica 5:3, mada pozdravljamo svaki pomak od (za Android tablete uobičajenih) 16:9 ka odnosu strana 4:3, koji smatramo boljim rešenjem za konzumiranje sadržaja, a pomaže i prilikom diferenciranja od većih smartfona.

Ekran je poveći, dijagonale 10,4 inča, što povlači i nešto veću masu – skoro pola kilograma. Zauzvrat se dobija veliki i raskošan prostor za prikaz sadržaja rezolucije 2000×1200 tačaka, bili to video-klipovi, igre, knjige ili stripovi koje čitate. Uz Tab S6 Lite se dobija i unapređeni S Pen, koji će se magnetom „pridržavati“ za vaš tablet ili Book Cover, koji možete da dokupite ili dobijete uz tablet na akciji, ukoliko ste brzi i/ili imate sreće. Book Cover omogućava da tablet postavite pod raznim uglovima zarad lakšeg čitanja, a i štiti ga od fizičkih oštećenja. Olovka teži samo sedam grama, a debljina vrha je svega 0,7 mm, što je čini idealnom za crtanje ili pravljenje beležaka. Pomalo nas je začudilo da ekran nije Super AMOLED već standardni TFT, premda je svejedno natprosečnog osvetljenja a i upitno je da li bi Super AMOLED uopšte bilo prijatno gledati na ovolikoj dijagonali.

image

Hardverska konfiguracija je korektna, ali ne i naročito izdašna. Koristi se osmojezgarni Exynos 9611 čip, uz skladišni prostor od 64 GB. Nema neke naročite potrebe da se ide na skuplje verzije, pošto Tab S6 Lite podržava microSDXC memorijsku karticu, i to u odvojenom slotu, tako da je sasvim realno da u nekom trenutku drastično povećate kapacitet memorije. RAM od 4 GB RAM-a omogućava da mnoštvo simultano pokrenutih aplikacija radi sasvim solidno. Koristi se najmodernija softverska platforma – Android 10 u kombinaciji sa Samsung-ovim One UI 2.0 korisničkim interfejsom, što znači da su sve inovacije koje viđamo na polju smartfona prisutne i ovde, uključujući Dark Mode interfejs i razne mogućnosti povezivanja na televizore.

Od naprednih zaštitnih metoda na raspolaganju je samo skener lica. Kamere rezolucija 8 Mp i 5 Mp će lepo poslužiti, mada ne treba očekivati neke naročite mogućnosti i opcije. Multimedijalne mogućnosti zaokružuju AKG stereo-zvučnici. Baterija kapaciteta 7040 mAh dovoljna je za višednevno korišćenje, a raduje i brzo punjenje snagom 15 W. Najzad, oni koji žele LTE verziju doplatiće na cenu iz tabele devet hiljada dinara, pa procenite sami da li vam je tako nešto neophodno.

Sve u svemu, Samsung je napravio odličan posao. Tablet je bolji od svega što se na našem tržištu prodaje u pristupačnim kategorijama pa smatramo da vredi uloženog novca i daje više nego dovoljno da nema nikakvih posebnih razloga da idete na neke preskupe modele iz premijum kategorije, osim ukoliko zaista ne insistirate na nekoj specifičnosti. Za većinu ljudi Galaxy Tab S6 Lite je maksimum onoga što će im ikada biti potrebno od tableta i stoga dobija naše tople preporuke.


samsung.com/rs

SLEDEĆI TEKST U PC #277
preview
Ogromni Tesla televizor
Miloš Stamenković


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter