GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #277 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
ASUS ROG Zephyrus G14: Magija u malom
Filip Majkić
Novu AMD platformu za mobilne uređaje već smo upoznali kroz ASUS TUF Gaming A15, za koji je malo reći da nas je oduševio. Sada stiže ROG Zephyrus G14 koji donosi još viši nivo performansi u neshvatljivo malom formatu
- PC #277 (Jun 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

ASUS ROG Zephyrus G14: Magija u malom

image

Obično su gejming računari veliki, robusni, teški, što im ne donosi baš univerzalnu popularnost među korisnicima. S razlogom, jer idealan kompromis praktično ne postoji – odlične performanse prate visok nivo buke i zagrevanja te velika potrošnja energije. Sve do sada, jer ROG Zephyrus G14 čitavu formulu okreće naopako! Reč je o najmanjem gejming laptopu u punom smislu te reči, namenjenom onima koji vole da se igraju i stvaraju sadržaje, a koji ne žele da prave nikakve kompromise! Zvuči neverovatno, ali je tako – ROG Zephyrus G14 donosi neshvatljivo visok nivo performansi u 14-inčnom formatu, malih je dimenzija i zadržava izuzetno visok stepen mobilnosti, uz malu potrošnju baterije. Uz sve to, ostavlja u prašini mnoge današnje desktop sisteme. Kako mu to uspeva?

Mališa opako udara

Jedan deo jednačine uvek je u hardveru. G14 se bazira na novoj generaciji 7-nm AMD Ryzen 4000 procesora, koji su pobrali naše simpatije čim su se pojavili. Procesor je Ryzen 9 4900HS, top-model koji ostavlja iza sebe gotovo kompletnu konkurenciju, bilo s laptop ili desktop tržišta – primetno je brži od Ryzen 2700X/3600X. Kada ovako malo pakovanje stigne sa osam jezgara i 16 thread-ova, radnim frekvencijama u rasponu od 3 GHz do 4,3 GHz, te osam grafičkih jezgara, i to sve ima potrošnju od svega 35 W, teško je ostati ravnodušan.

Integrisana grafika neće biti dovoljna za igre, a ROG reputacija mora da se opravda – stoga je tu NVIDIA GeForce RTX 2060 grafika sa 6 GB sopstvene GDDR6 memorije, doduše u Max-Q varijanti. Podržava Ray Tracing efekte, ali i nedavno redizajnirani DLSS 2.0, koji donosi još bolje performanse u mnogim današnjim igrama, udahnjujući novu mladost NVIDIA RTX grafikama. Sve to dopunjava ultrabrzi SSD kapaciteta 1 TB i 16 GB DDR4 memorije za vrhunski ugođaj u svim prilikama.

image

Rezolucija 14-inčnog ekrana je 2560×1440 tačaka, što je natprosečno za tu dijagonalu i gejming računar, ali treba imati u vidu da je, bez obzira na ROG ime koje svakako obavezuje, Zephyrus 14 laptop koji cilja nešto širu grupu korisnika. Poklonici multimedijalne zabave, ljudi kojima je potreban veoma snažan računar u malom i prenosivom pakovanju, gejmeri, audiofili, mladi, svi oni su potencijalni korisnici računara, pa visoka rezolucija svakako nije višak. Uz osvežavanje na standardnih 60 Hz, postoji varijanta ROG Zephyrus 14 računara sa 1080p ekranom s osvežavanjem na 120 Hz. U svakoj varijanti dobija se i Pantone sertifikat koji svedoči o kvalitetu displeja. Sve to pogoni nova baterija kapaciteta 76 Wh, koja donosi izuzetnu autonomiju. ASUS obećava 10 sati rada, a mi smo ostvarili bez nekih naročitih problema i bolje rezultate tokom višednevnog korišćenja, s rekordom od čak 14 sati – doduše, u nezahtevnim uslovima i bez naročitog opterećivanja grafičkog podsistema.

Dizajn i kvalitet

Značajan faktor modernih uređaja, bez obzira na njihov tip, jeste pojava. Utisak i dizajn moraju da prate ambiciozne planove kompanije koliko i kvalitet ugrađenog hardvera. ASUS briljira na tom polju i ide korak dalje od svih konkurenata. Naime, u poklopac je implementiran LED dot-matrix displej, s kojim ćete definitivno biti primećeni. On je u stanju da prikazuje razne slike, animacije i GIF-ove dok je laptop uključen. ASUS ovo naziva AniMe Matrix displejem. Sastavljen je od 1215 mini-LED-ova, pri čemu svaki od njih može imati 256 nivoa osvetljenja. To sve omogućava visok nivo podešavanja i prilagođavanja koji su ostavljeni krajnjem korisniku. AniMe Matrix može da prikaže animirane GIF-ove, razne vizuelizacije (na primer, muzičke), vreme ili bilo šta što vam pada na pamet ili želite da bude zapaženo u vašoj okolini. Postoji i klasična verzija ROG Zephyrus G14 laptopa bez AniMe Matrix-a, za korisnike koji ne žele takve efekte.

image

Kvalitet izrade laptopa je na najvišem nivou. ASUS je zadržao svoje inovacije uvedene u novijim serijama mobilnih računara (npr. ErgoLift, koji odiže laptop od površine kako se otvara poklopac zarad ergonomije, ali i boljeg hlađenja), dopunivši ih novim. Čitav unutrašnji deo ima magnezijumski okvir koji unapređuje čvrstinu, a istovremeno je otporan na otiske prstiju. Hlađenje je takođe unapređeno, što je bilo neophodno zbog malih dimenzija laptopa, kao i dubina hoda tastera (1,7 mm), uz podršku za N-Key Rollover – moguće je istovremeno stisnuti mnoštvo tastera, a da ne dođe do blokiranja. ASUS nije zanemario „sitnice“ koje život znače. Osim najnovije iteracije Bluetooth-a, laptop stiže sa Wi-Fi 6 podrškom za maksimalan kvalitet bežične konekcije. Pomenutih 16 GB RAM-a stiže u dvokanalnoj konfiguraciji kako se ne bi gubilo ništa na performansama, a laptopu je relativno lako skinuti donji deo i pristupiti unutrašnjosti zarad samostalnog i elegantnog upgrade-a u budućnosti. Broj podržanih portova i konekcija je na nivou, posebno kada govorimo o brzim USB-ovima, a možda bismo jedinu zamerku imali upravo na ovom polju jer je, pomalo neuobičajeno za laptop bilo koje vrste, izostavljen čitač kartica. Dobre karakteristike svih vrsta upotpunjene su Windows 10 Pro operativnim sistemom, premda je moguće da će prodajna verzija stizati s nešto drugačijom konfiguracijom. Ipak, sve što smo nabrojali dobija dodatni efekat kada imamo u vidu da je sve ovo zapakovano u kompaktan 14-inčni računar, težak svega 1,7 kilograma, pri čemu sve odlično radi, kuleri ne brundaju, kultura rada je na najvišem nivou i uopšte sve radi kao podmazano. U svakom trenutku možete veoma lako i brzo pokupiti svoj laptop sa stola i poneti sa sobom i nastaviti da radite ili uživate u digitalnim sadržajima na drugoj lokaciji, tokom puta i slično.

Upravo je to udarni adut ASUS ROG Zephyrus 14 laptopa. On predstavlja do sada neviđenu kombinaciju snage, mobilnosti i kvalitetnog doživljaja u radu. Sve na njemu je na najvišem nivou, uz izostanak bilo kakvog kompromisa. Istovremeno poseduje jedinstveni šmek i veoma poseban dizajn koji ga izdvaja od bilo čega dostupnog na tržištu. Znamo da mnogi proizvođači obećavaju nikad viđene kombinacije svega i svačega, ali ASUS-u je to zapravo uspelo i zbog toga je reč o tako jedinstvenom proizvodu. Možda i savršenom laptopu za svakodnevnu upotrebu, bez obzira na namenu, korisnikove prohteve i želje, gde god ga put nanese. ROG Zephyrus 14 je izuzetan proizvod, vredan svakog uloženog dinara, jer ne tera svog vlasnika na kompromise bilo koje vrste i maksimalno mu se prilagođava.


asusplus.rsSchneider Electric


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter