GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #278 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
ASUS UX425: Nestvarno tanko, nestvarno dobro
Filip Majkić
Nova generacija ASUS ZenBook 13/14 laptopa donosi značajna unapređenja, uz impresivan rezultat. drastičnih unapređenja. Krajnji rezultat je impresivan! Uverili smo se u to testirajući UX425, "četrnaesticu" koja je napravila značajan iskorak u odnosu na prethodnike, ali i na konkurenciju
- PC #278 (Jul/Avgust 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

ASUS UX425: Nestvarno tanko, nestvarno dobro

ZenBook računari su prevashodno namenjeni poslovnim korisnicima i svima koji često putuju, pa je fokus na tankom profilu, mobilnosti i bateriji koja obezbeđuje mnogo sati rada. Profil je, u odnosu na prethodnu generaciju, stanjen za dodatna tri milimetra, tako da je debljina novih računara od 13,9 do 14,3 mm. Tih dvadesetak procenata razlike je itekako primetno u praksi – jako je lepo koristiti tako tanak laptop koji pri tome ima masu od svega 1,13 kilograma. Sve u svemu, prenosivost za čistu desetku!

Udobnost u prvom planu

image

Doživljaj je upotpunjen kombinacijom estetskih i funkcionalnih detalja i elemenata koji su u potpunosti u stilu novih ZenBook uređaja. Recimo, i dalje je na poklopcu implementiran prepoznatljivi sistem koncentričnih šara, pozicioniran tako da „izvire“ iz ASUS logotipa. Nanoedge ekran prekriva 90 odsto površine, s bočnim ivicama debljine svega 2,5 mm – reč je o 14“ laptopu smeštenom u dimenzije 13“ modela. Ergolift mehanizam koji podiže zadnji deo računara od podloge poboljšava ergonomiju, ali i unapređuje hlađenje. Računari su testirane u pogledu otpornosti na udare i prašinu u skladu sa MIL-STD-810G standardima američke vojske.

Kako bi u potpunosti zadovoljio očekivanja publike, koja nikad nisu mala kada je ASUS u pitanju, redizajnirana je tastatura i sada imamo edge-to-edge tastaturu koja prekriva čitavu površinu kućišta. Dubina hoda tastera je prilično dobra (1,4 milimetara), svakako daleko bolja od većine konkurenata iz kategorije tankih i lakih uređaja, s tasterima pune veličine. Prisutno je i pozadinsko osvetljenje bele boje, dostupno u tri nivoa. Ispod tastature je smešten Numberpad 2.0, touchpad koji se jednim pritiskom na taster može pretvoriti u numeričku tastaturu (uz par kontrola za kalkulator) s LED osvetljenim segmentiranjem kako bi korisnik lakše koristio ovaj „dodatak“. Ukoliko ne želite ovo inženjersko čudo (čitav Numberpad 2.0 sastoji se iz nekoliko slojeva providnog stakla, sa srebrnim česticama, sivim mastilom itd.) ili smatrate da vam ono nije neophodno, u ponudi će se naći i nešto pristupačniji modeli s regularnim touchpad-om.

Snaga Intel-ove desete generacije

image

ZenBook 13 i 14 laptopi dolaze s najsvežijim izdanjima hardvera, kako onog koji nudi Intel, tako i onog koji nudi AMD. Na testu smo imali Intel varijantu, odnosno model baziran na svežoj Ice Lake platformi, desetoj generaciji Core procesora koja ponovo podiže lestvicu performansi u računarima ovog tipa. U konkretnom primerku koristi se top-model namenjen ultramobilnoj platformi, četvorojezgarni Core i7--1065G7 koji radi u rasponu od 1,3 GHz (regularno) do 3,9 GHz (u režimima opterećenja).

Jedan od kompromisa koje nije bilo moguće izbeći da bi se dobili računari ovakvih profila jeste odsustvo diskretne grafike. U ovakve mašine se standardno ugrađuje štedljivi grafički adapter s donjeg dela spektra, što u principu može i Intel Iris Plus integrisana grafika sasvim fino da pokrije. U ovoj generaciji neće biti ZenBook 13/14 modela s diskretnim grafikama – slutimo da će se taj trend nastaviti u budućnosti.

Model na našem testu mogao je da se pohvali sa 16 GB DDR4 radne memorije, kao i prostranim i ekstremno brzim Samsung NVMe SSD-om, kapaciteta čak 1 TB. U prodaji očekujemo razne konfiguracije, sa do 32 GB DDR4 memorije (Intel) i 16 GB DDR4 memorije (AMD), a storage se bazira na brzim NVMe rešenjima, ukupnog kapaciteta do 2 TB. Čitavu platformu zaokružuje operativni sistem Windows 10 Pro, koji na ovakvom hardveru radi fantastično.

Podržane su Wi-Fi 6 konekcije kao i Bluetooth 5.0 standard. Odlične zvučnike novih ZenBook računara potpisuje Harman/Kardon, tako da i u tom pogledu korisnici mogu biti vrlo zadovoljni, a ASUS se potrudio da audio-iskustvo obogati SonicMaster tehnologijama. Tanak profil često uzrokuje potrebu da se izostave neki portovi, ali je ASUS uspeo da ugradi po jedan tradicionalan USB i HDMI port pune veličine, našavši mesta za još dva USB-C konektora. Sličnost između ovih računara i modernih telefona visoke klase jeste u trendu uklanjanja 3,5-mm audio-konektora, koji je izostavljen s nove generacije ZenBook-a. Za one kojima je on neophodan, u pakovanju će se isporučivati USB-C-to-3,5-mm konvertor, ali se (ne bez osnova) pretpostavlja da će se većina korisnika ovakvog računara opredeliti za neke Bluetooth slušalice s mikrofonom.

Radi po ceo dan

image

Male dimenzije često znače više zagrevanja, manje prostora za sve, komponente su „stisnute“, tako da se generalno ugrađuju baterije manjih kapaciteta i to onda donekle negira štedljivu prirodu hardverske platforme. Ne i kod novog ZenBook 14 modela: ASUS je u novu seriju računara ugradio najveću bateriju koju je ikada implementirao u ultratanak laptop. Reč je o Li-Pol bateriji kapaciteta 67 Wh koja, prema navodima proizvođača, može da obezbedi čak 22 sata rada! Naša testiranja nisu baš dobacila do 20 sati, ali smo u nezahtevnom režimu rada postigli čitavih 15 sati, što je gotovo nestvaran podatak – laptop će raditi onoliko koliko ste budni tokom dana. Brojke neminovno variraju u zavisnosti od opterećenja i načina upotrebe laptopa, ali je svakako reč o vrhunskom rezultatu koji do sada nismo imali prilike ni da vidimo ni da iskusimo!

Pomaci u domenu baterije i autonomije idu dalje od pukih brojki i pozitivno utiču na svakodnevno iskustvo korišćenja računara. ASUS je odbacio poseban konektor za punjenje i sada se baterija puni preko USB-C porta, što donosi nekoliko prednosti. Najpre, s punjačem snage 65 W iz pakovanja velika baterija može da se dopuni do 60 odsto za samo 50 minuta, što prema navodima kompanije, omogućava do 13 sati rada (svakako je brojka veoma velika). Istovremeno, to znači da veoma lako možete da dopunjavate laptop nekim od brzih punjača za mobilne telefone (koji danas imaju po 25-45 W), odnosno da je dovoljno da koristite jedan punjač, što vam može olakšati život i kod kuće i prilikom putovanja. Naravno, računar može da se puni bilo kakvim izvorom s kojim je moguće povezati se preko USB-C porta, ali treba imati u vidu da će tada punjenje biti sporije, a moguće je i da u uslovima opterećenja računar proceni da nema dovoljno snage pa ni ne podiže radni takt koliko bi mogao.

Ukupan utisak o ZenBook 14 UX425 laptopu je odličan. Reč je o kombinaciji estetskog i funkcionalnog plezira, koji kombinuje najbolje iz sveta mobilnih tehnologija i sve isporučuje u vrhunskom pakovanju. Reč je o računaru koji se više nego ijedan do sada približava davno obećavanom idealu „malih i tankih računara bez kompromisa“. ASUS je kreirao ubedljivo najbolji računar tog tipa.


asusplus.rs




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter