GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #281 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
mts: eSIM budućnost
Dejan Ristanović
Hoćemo li uskoro od mobilnih operatora, umesto SIM kartice, dobijati papir ili e-mail sa QR kodom dovoljnim za pouzdanu autorizaciju i korišćenje mobilne mreže? mts je očito spreman za tu budućnost pa smo sa zadovoljstvom testirali njihove eSIM-ove
- PC #281 (Novembar 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

mts: eSIM budućnost

Skraćenica eSIM dolazi od embedded-SIM, a poneka se koristi i termin Embedded Universal Integrated Circuit Card (eUICC). Ideja je nastala 2010. godine, kada se o njoj diskutovalo u okviru GSM asocijacije, da bi standardi bili formirani tokom 2016. godine. Već krajem 2016. godine Samsung je implementirao eSIM u svoj Gear S2 pametni sat, a na Mobile Word Congress-u u Barseloni 2017. godine Qualcomm je prikazao implementaciju eSIM-a u Snapdragon čipset. Danas je to proverena i pouzdana, ali i dalje ne previše zastupljena tehnologija.

image
Dve eSIM kar­ti­ce na Sam­sung No­te20 Ul­tra te­le­fonu

Jasna prednost eSIM-a je u tome što operator može korisniku da proda neki privremeni ili trajni mobilni plan koji se aktivira bez potrebe za fizičkim kontaktom korisnika i operatora. Umesto da idete u poslovnicu po svoj SIM, dobićete ga elektronskom poštom. To je veoma zgodno za razne dodatne servise, roaming kartice i sve ono što korisnik brzo izabere i brzo instalira, a kasnije jednako lako i deinstalira kada ponuda istekne. Olakšanje bi osetili i proizvođači telefona, koji su tokom prethodne decenije sve više smanjivali SIM karticu kako bi telefon bio tanji i lakši, a sada su blizu fizičkim limitima te minijaturizacije. Ako se uskoro pojave telefoni bez SIM slota, možemo očekivati manje dimenzije i bolju otpornost na vodu i prašinu.

Uz jedan skan

Od mts-a smo dobili dva PDF fajla koja nije bilo potrebe štampati – uperili smo kameru telefona na QR kod ispisan na ekranu, odgovorili potvrdno na pitanje o aktivaciji novog mobilnog plana, sačekali desetak sekundi i – to je sve. U dialer-u se pojavila još jedna ikona slušalice, pa smo pri svakom pozivu mogli da biramo da li koristimo liniju vezanu za klasičan SIM ili liniju vezanu za novi eSIM. Slično je i sa SMS-ovima, dok se preusmeravanje data saobraćaja obavlja u Connections / SIM card manager; tu ujedno biramo podrazumevanu liniju za glas i SMS. Kroz standardnu mts aplikaciju sa Google Play-a gledamo koliko smo saobraćaja potrošili, aktiviramo dodatne usluge i slično. Jedan od eSIM-ova smo instalirali na Samsung Note20 Ultra, a drugi na Microsoft Surface Go 2 (da, mali laptop/tablet koji ima fizički LTE slot i podržava eSIM-ove). Bez problema smo pokrenuli i koristili servise za prenos podataka i SMS-ove, dok je zvanje glasom funkcionisalo samo na telefonu pošto računar ne podržava voice pozive.

Zapitali smo se kako se eSIM seli na drugi uređaj, i tu nas je Surface Go 2 zbunio, pošto je napisao da će profil biti permanentno obrisan i da ćemo morati da kontaktiramo svog mobilnog operatora da bismo ga dodali na drugi uređaj. No, šta je tu je, izabrali smo brisanje i pokazalo se da upozorenje nije baš precizno: skeniranjem istog QR koda virtuelnu karticu možemo da instaliramo na drugi (ili isti) uređaj, i tako koliko puta poželimo. Dakle, jedino čega se treba čuvati jeste da prodate stari telefon i zaboravite da sa njega izbrišete svoj eSIM.

image
eSIM pro­fi­li na Sur­fa­ce Go 2

Pokušali smo da dodamo oba eSIM-a na Samsung Note20 Ultra, i uspelo je bez greške. A onda smo dodali i drugu (fizičku) SIM karticu u telefon, i tako u istom uređaju imali čak četiri linije. Ipak, samo dve od njih mogu da budu aktivne u istom trenutku – kada aktiviramo drugi eSIM, deaktivira se prvi, kao i jedan od fizičkih SIM modula. Takođe, iako možemo da primamo pozive sa obe aktivne linije, kada na jednoj razgovaramo, na drugoj smo nedostupni.

Sve ovo nisu ograničenje eSIM-a nego telefona, koji očito ima samo jedan radio-sistem; na nekom drugom modelu moglo bi da bude drugačije, a sva pomenuta ograničenja već smo videli dok smo koristili „obične“ dualSIM telefone.

Kada prelazimo na eSIM?

eSIM je jedna od onih tehnologija o kojoj se ne može mnogo toga reći – stvar jednostavno radi i vrlo je korisna. Elektronska SIM kartica se ponaša kao i fizička, s tim što je daleko lakša za instalaciju i fleksibilnija u eksploataciji. Uskoro ćemo takve mobilne planove ugrađivati i u pametne satove, automobile i mnoge druge uređaje kojima je komunikacija neophodna. Jedina prava „mana“ eSIM-a je što je podržan na razmerno malo uređaja – na spisku su novi iPhone (ali ne u verzijama za sva tržišta), Pixel 3a, novi Samsung Galaxy telefoni... Nismo naišli na Honor, OnePlus, Vivo i RealMe telefone koji podržavaju ovu tehnologiju. Ne sumnjamo da će ona uskoro stići i do šireg tržišta i modela pristupačne cene, što će otvoriti čitavu galeriju primena eSIM-a.


mts.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #281
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter