GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #38 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #38 u prodaji po ceni od 110 din
broj

Uvodnik

Leto je, barem u kompjuterskoj industriji, prestalo da bude period kada se ništa ne dešava: iz dana u dan stižu vesti o promocijama novih procesora, diskova, grafičkih kartica i štampača, a autori softvera se ubrzano pripremaju za novu generaciju operativnih sistema – stigla nam je čak i prva beta paketa Office 2000.

Ima i autora softvera čiji rad neće naići na opšte odobravanje: leto ‘98 biće zapamćeno i po virusima nove generacije. Jedan od njih, kada se aktivira, briše BIOS i tako čini matičnu ploču neupotrebljivom – ako se niste na vreme pripremili, računar morate da nosite u servis. Drugi virus je ostvario davnašnju noćnu moru: koliko puta ste priču o virusu koji se širi elektronskom poštom i kojim možete da se zarazite čitajući e-mail poruke odbacili kao besmislicu? E pa, više nije besmislica: Microsoft-ovi i Netscape-ovi e-mail klijenti imaju bezbednosni propust, koji se ispoljava ako je naziv fajla uz poruku predugačak – ime prepuni bafer, unese u memoriju nekontrolisani sadržaj koji na vešt način može da se izvrši i... eto virusa ili trojanca, „zarađenog“ čitanjem poruke i prevlačenjem kurzora preko ikone fajla.

Neprijatno sam iznenađen nemarnošću autora softvera – po ko zna koji put Internet klijenti „padaju“ zato što se u neko polje upiše sadržaj duži od predviđenog. A problem uopšte nije nov – od pre 10 godina se sećam da ste na VAX-u, ako vas forsirano ubace u meni, mogli da otkucate nekoliko redova besmislenih slova, dobijete poruku o grešci i $ (mislim, komandni prompt – hakerisanjem se, umesto dolara, uglavnom zarađuju nevolje). Kada se takav propust otkrije, autori emituju „zakrpu“ koja ga ispravlja, ali ne obraćaju pažnju na slična mesta, koja će sledećom prilikom napraviti štetu.

Korisnicima ostaje da pažljivo prate i redovno primenjuju te zakrpe, pa smo u ovom broju „PC“-ja, osim novim procesorima (na pragu je sledeća runda velike trke Intel-a i AMD-a), diskovima i programima, morali da posvetimo prostor i virusima... zaštitite se na vreme, instalirajući dodatke iz kolekcije softvera SezamFile Jesen ‘98, koja upravo izlazi. Da, i u našoj Redakciji se ovoga leta dosta radilo – pripremili smo specijalna izdanja „PC 98“ i SezamFile, uradili do sada najopsežniji uporedni test hard diskova i započeli neke projekte čije ćete rezultate videti u sledećim brojevima našeg časopisa.

Vidimo se 5. oktobra!

SLEDEĆI TEKST U PC #38
nopreview
Dva vegetarijanca
Voja Gašić


.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter