GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #38 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dva vegetarijanca
Voja Gašić
Celeron je pravi hit na našem tržištu, uvek željnom niskih cena. Testirali smo Compaq-ov računar iz ove klase, Deskpro EP C6266, kao i Centru 2000C.
- PC #38 (Septembar 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Dva vegetarijanca

Firma Compaq zaista ne može da se žali na poslovne rezultate u protekloj godini, ali to obavezuje na brze reakcije kada su u pitanju novi proizvodi. Veoma brzo smo dobili na test model iz Deskpro EP serije – C6266/3.2 EA8. Ne možemo da se požalimo ni na domaće proizvođače: PC Centar je odmah „spakovao“ računar Centra 2000C, koji je takođe zasnovan na procesoru Intel Celeron.

U trendu

Štampom i Mrežom u poslednje vreme kolaju veoma oprečna mišljenja o Celeron-u. Po domaćim PC kuloarima već je nađen i adekvatan (?) prevod njegovog imena – „Keleraba“, što bi trebalo da asocira na „Pentium bez mesa“. Ma koliko ga kudili, Celeron ostaje Pentium II, ali ipak primećujemo da se sve odvija sporije nego na standardnim Pentium II konfiguracijama. Naravno, razlika zavisi od posla kojim se bavite: nedostatak L2 keša izrazito nam je zasmetao pri testiranju programa Adobe Premiere 5.0, koji je napravljen tako da maksimalno koristii Level 2 keš – radi se sa skupom podataka (AVI datoteka) čiji svaki član najčešće može da se smesti u prostor veličine L2 keša, a mnogi procesi (filteri) primenjuju se baš u okviru memorijskog segmenta koji obuhvata veličinu keša.

Oba Celeron računara koja predstavljamo traže mesto u kući ili kancelariji. Deskpro EP serija zamišljena je upravo kao bazni kancelarijski sistem, a Centra 2000C je izrazito kućna konfiguracija. Šta, dakle, u ovim uslovima mogu da ponude ova dva računara? Brzina vam sigurno neće nedostajati, ma koliko se o tome govorkalo na Internetu. Pošto će se za ovakve konfiguracije odlučivati prevashodno oni kojima je došlo vreme da menjaju 486-icu, cilj će biti postignut: dobiće dobru ploču sa odličnom AGP implementacijom i dobrom osnovom za dalja proširenja.

Compaq Deskpro EP C6266

Compaq je baziran na ploči CR120, vlastitom proizvodu „čiste“ izrade, sa zanimljivim hladnjakom za Celeron, koji hladi samo strujom iz modula za napajanje. BIOS je takođe potpisao Compaq, a krasi ga (već poslovična) škrtost u opcijama. Do džampera za brzinu magistrale ipak može da se dođe – s obzirom na otpornost Celeron-a na overclock-ovanje, šteta je ne „podići“ ga barem malo. Konzervativan BIOS će, ipak, donekle zasmetati brzini.

Najzanimljivije je kućište koje je Compaq nazvao Towerable Desktop. Možete da ga postavite horizontalno ili vertikalno – jednako je lepo, a u oba slučaja izuzetno se lako otvara: gornja ploča pričvršćena je samo sa dva šrafa koji se odvijaju rukom. Po veoma slabom šumu, Deskpro može da se nosi čak i sa većinom notebook-a.

Ostatak konfiguracije je prilično spartanski. 32 MB RAM-a je za današnje vreme apsolutni minimum, disk od 3.2 GB je dovoljno veliki, a grafička kartica je ATI RAGE IIc. Iako je u AGP varijanti, izbor čipa diskutabilan: od sedam Deskpro modela, samo dva vrhunska imaju ATI Rage Pro karticu.

CD-ROM čitač i zvučna kartica su, nažalost, deo standardne opreme tek od modela PII 6300, ali dobijate odličan monitor V75, koji Compaq deklariše kao srednju klasu, mada bismo ga mi postavili mnogo više. Od softvera, prisutan je legendarni Compaq-ov dijagnostički centar i licencirana verzija Windows 95 (OSR 2 – 950 B) ili Windows NT operativnog sistema. Preinstalirani OS se odlično ponaša – instalaciju morate da završite sami, a sva dodatna podešavanja se odvijaju na osnovu onoga što je zadato u sekciji Regional Settings.

Sve u svemu, radi se o odličnoj, ali osnovnoj platformi: teško da će se naći korisnik kome nisu potrebni CD čitač, zvučna kartica i modem, pa te stvari morate da uračunate u trošak ako se odlučite za ovu mašinu. Možda će vam se učiniti malo, ali je svakako briljantno urađeno.

Centra 2000C

Još uvek u tradicionalnom, ali vrlo dobrom DTK kućištu stiže sledeći paket iz PC Centra, ponovo sa jakim trendovskim ukusom. Baza je MSI 6122 ploča (EX set čipova) sa 64 MB RAM-a i nešto manjim, ali bržim diskom Quantum SE od 2.5 GB. Veoma nas je razveselio neobičan „hladnjak“ na Celeron-u, za koji nam je rečeno da predstavlja privremeno rešenje – dok se ne nađe odgovarajući.

Ostatak opreme opravdava reputaciju Centra proizvoda. Grafiku crta APAC i740, zanimljiva i jeftina kartica sa Intel-ovim čipom i SGRAM memorijom koja se odlično slaže sa Celeron-om. Zvučna kartica je standardni OPTi931, a novost je SupraMax 56i modem, sa kvalitetnim drajverima, koji podržava V.90. CD-ROM čitač je, za Centra seriju odnedavno standardni, Teac 32x. Još uvek postoje male dileme oko monitora: biće to neki DTK model, ali nije odlučeno da li 15- ili 17-inči. U zavisnosti od toga, formiraće se i konačna cena, pa preporučujemo da, s vremena na vreme, pogledate www.pcservis.com.

Centra će vas obradovati kompletnošću i živahnošću, jer se prisustvo UDMA2 diska, kakav je Quantum SE, itekako oseća, i to ne samo na testovima. Multimedija je veoma pristojna (posebno brzi CD), a surfovanje sa SupraMax-om odlično, pod uslovom da ste na digitalnoj centrali i da su vam na putu do vašeg provajdera svuda otvorena „digitalna vrata“. Prijatno iznenađenje je što se i na tradicionalno katastrofalnim analognim vezama iz Redakcije „PC“-ja dobija 36 – 42 kbps; naravno, tu ne računamo nove, digitalne ISDN veze koje smo dobili.

Sve u svemu, probrane komponente koje se dobro slažu ponovo su dovele do lepog rezultata. Centra 2000C je uzorna kućna mašina, odličnih performansi i umerene cene, sposobna za razne zadatke.

Kupiti ili čekati?

Poput svih aktuelnih svetskih izveštača, trebalo bi da vam preporučimo (ili ne) kupovinu. Ova dva računara nemaju previše zajedničkih tačaka, sem istog procesora. Compaq-ova oprema je škrta, ali je izrada vrhunska – nema prolaznika koji me nije pitao gde može da se kupi tastatura. Izuzetno rešena unutrašnjost obezbediće dug vek računaru i olakšati dogradnju komponenti koje nedostaju osnovnoj konfiguraciji. Uz to, kućište na stolu zaista izgleda „šmekerski“. Na drugoj strani je Centra, mnogo manje poznato ime, ali će vas njena funkcionalnost zadugo lišiti briga o proširenjima.

Čitaoci nas često pitaju da li kupiti „nešto“ ili sačekati nekoliko meseci, pošto je ova ili ona firma najavila „ubicu“ onoga što je baš sada aktuelno. Period od nekoliko meseci je postao veoma dugačak za hardversku industriju, pa se i sadašnji „ubica“ za to vreme neminovno pretvara u nečiju „žrtvu“. Za K6-2 će se opredeljivati verovatno iskusniji korisnici, koji sa manje para ali više truda žele da dođu do dobrih performansi. Zato kupite računar ako sadašnji više ne zadovoljava vaše potrebe – modeli koje smo predstavili svakako će ih zadovoljiti mnogo bolje.

Korisne adrese:

Compaq: ComTrade, Vladimira Popovića 6 (Genex apartmani), tel. 011/311-2060

Centra: PC Centar, Durmitorska 16/I, Beograd, tel. 011/646-414

SLEDEĆI TEKST U PC #38
nopreview
Samsung SmartJet
Milan Četić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter