GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #282 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Lunatronik: Zaustavite virus na vratima
Dejan Ristanović
Svako vreme donosi svoje izazove, a u danima pandemije glavni izazov je kako sprečiti infekciju. Pre svega tako što u firmu ne ulazi niko ko je bolestan. Tehnologiju za detektovanje "sumnjivih" predstavila nam je kompanija Lunatronik
- PC #282 (Decembar 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Lunatronik: Zaustavite virus na vratima

Uz sav napor najboljih naučnika na svetu, još nemamo test koji će trenutno i nepogrešivo identifikovati čoveka zaraženog COVID-19 virusom. Ipak, utvrđeno je da povišena telesna temperatura predstavlja jedan od prvih simptoma infekcije. Takođe, nije još pronađen stoprocentno siguran način da se spreči prenošenje virusa sa čoveka na čoveka, ali znamo da nošenje maske može značajno da umanji verovatnoću inficiranja. Dakle, sa punim pravom tražite da ljudi koji ulaze u vaš stan ili poslovni prostor nemaju temperaturu i da nose zaštitnu masku. Tehnologija će vam pomoći da te uslove automatski proverite za svakog posetioca. A još je lepše to što sa potencijalno bolesnom ili neautorizovanom osobom niko ne mora posebno da se objašnjava, pošto bi takav razgovor mogao da dovede do zaraze – prosto takvoj osobi neće biti omogućen pristup u objekat.

Prepoznavanje lica

image

Ukoliko je ulaz u objekat i tako zaštićen odgovarajućom automatskom barijerom, kontrolni hardver i softver treba unaprediti dodatnim funkcionalnostima. U neko normalno vreme ovakvi ,sistemi koje kod nas distribuira Lunatronik, rade dobar posao tako što kontrolni uređaj, nalik mobilnom telefonu sa 7“ ekranom, ali dopunjen specijalnom termalnom i duplom stereoskopskom kamerom, prepozna lice posetioca i otvara mu barijeru samo ako se taj lik nalazi u bazi, gde piše da mu je pristup odobren. Sistem nije lako prevariti, recimo podmetanjem slike čoveka – prepoznaće da se ne radi o licu nego o slici i zabraniti pristup. Uređaj na sebi ima i dve LED svetiljke, pa prepoznavanje funkcioniše i u uslovima slabog spoljnog svetla. U bazu podataka može da se smesti preko 22.000 različitih lica, dok se u sistemskom dnevniku (logu) čuva 100.000 zapisa.

Bezbedno automatsko merenje temperature

Sada se funkcionalnost širi: na kontroler je dodata nemačka termalna kamera koja će trenutno izmeriti temperaturu posetioca i odobriti mu pristup samo ako je ta temperatura u granicama normalne. Preciznost merenja je ±0.3 stepena Celzijusa, dakle mogućnost lažne uzbune je praktično isključena. Temperatura se meri na rastojanjima do jednog metra, dok se lice može prepoznati i na nešto većim udaljenostima, do 3 metra.

Maska je obavezna

Veštačka inteligencija ugrađena u ovaj sistem može da ode i korak dalje: da prepozna da li čovek na ulazu nosi zaštitnu masku i vrata mu otvori samo ako je maska na licu. To ne ometa njegovu identifikaciju, tako da uz punu primenu ovoga sistema možete da propustite samo autorizovane posetioce koji nose masku i nemaju povišenu telesnu temperaturu.

Podrazumeva se da sami odlučujete koje ćete od ovih kontrolnih opcija aktivirati, tako da je ulaz u vaš objekat pod vašom punom kontrolom: na vratima prodavnice ima smisla kontrolisati temperaturu i nošenje maski, ali je autorizacija nepotrebna pošto svako ko je zdrav treba da bude propušten.

Sve ovo podrazumeva postojanje barijere ili vrata koja se otvaraju pod kontrolom računara, a Lunatronik nudi upravo takve sisteme prilagođene raznim scenarijima primene. Sistem može da radi i bez barijere, ako čovek kontroliše protok posetilaca i zaustavi osobu koja aktivira alarm povišene temperature. Nema više izgovora da u vašu firmu uđe zaražena, nezaštićena i/ili neautorizovana osoba!


Lunatronik, KLT.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #282
preview
British Council pokreće English Online




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter