GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #283 > Tehnovizija
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Najbolje iz 2020. godine
Branislav Bubanja
Godina čije zadnje dane odbrojavamo donela je velike promene u našim privatnim i poslovnim životima. Naučili smo da "živimo na daljinu", da se s prijateljima i porodicom gledamo u virtuelnom prostoru, da kancelariju i učionicu zamenimo dnevnom sobom... Obilazak prodavnica zamenili smo online kupovinom... Pa šta smo to kupovali i u čemu smo najviše uživali?
- PC #283 (Januar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Najbolje iz 2020. godine

Prenosivi računari

Najveće povećanje prodaje ostvareno je među prenosivim računarima. Ako se do sada smatralo da upgrade računara može da sačeka, ove godine je to bila stavka obeležena "pod obavezno". I ne samo to, zbog toga što su svi ukućani bili primorani da rade i uče od kuće, svako je morao da dobije svoj računar - a laptop se nameće kao idealno rešenje. Da vidimo koji su se modeli najbolje pokazali.

image

Poslovni laptop - Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 8 (2020)

Bilo da radite od kuće, na putu ili u kancelariji, osma generacija Lenovo ThinkPad X1 Carbon računara obaviće svaki posao s lakoćom. Veoma je lak, poseduje jednu od najboljih tastatura na prenosivim računarima, kao i izuzetno kvalitetan displej dijagonale 14 inča. Kao bonus, na raspolaganju su svi konektori koji poslovnom čoveku mogu da zatrebaju. Postoji nekoliko modela zasnovanih na Core i5 i Core i7 procesorima, sa 8 ili 16 GB RAM-a i sa 256, 512 ili 1024 GB SSD-om.

Cena: 235.000 - 349.000 din.

Zamena za desktop - Dell XPS 17 (9700)

Ako želite desktop performanse ugrađene u računar koji ipak možete da ponesete sa sobom, pravi izbor je Dell XPS 17 (9700). Veliki ekran dijagonale 17 inča osetljiv na dodir, Ultra HD+ rezolucije, zajedno sa Core i9 procesorom na 2,6 GHz, 32 GB RAM-a, 1 TB SSD-om i NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti grafikom obezbediće iskustvo rada kao da je u pitanju klasičan desktop PC, uz sve prednosti prenosivih računara.

Cena: oko 500.000 din.

image

Ultraportabilni laptop - Dell XPS 13 (9310)

U trenutku pisanja ovog teksta, Dell XPS 13 (9310) serija još nije stigla na naše tržište, ali na globalnom nivou pokazala se kao nešto najbolje što može da se kupi u klasi ultraprenosivih računara. Opremljen je najnovijom, 11. generacijom Tiger Lake procesora i Intel Iris Xe grafikom, tako da je sposoban da se uspešno izbori i s najzahtevnijim zadacima. Osnovni model poseduje 1,7 GHz Core i3-1115G4 procesor, 8 GB RAM-a i 256 GB M.2 PCIe NVMe SSD i 13,4" FullHD ekran. Najskuplja verzija donosi 2,8 GHz Core i7-1165G7 procesor, 32 GB RAM-a, 2 TB prostora za podatke, kao i rezoluciju ekrana od 3840*2400 piksela, koji je uz to i osetljiv na dodir.

Cena: 800 - 2.400 evra

image

Gaming laptop - ASUS ROG Zephyrus G14

Ovo je najmanji gaming računar iz ASUS-ove ROG serije i istovremeno najmoćniji 14-inčni gaming laptop na svetu. Pokreće ga AMD Ryzen 9 4900HS procesor, potpomognut GeForce RTX 2060 grafikom. Sistem upotpunjuju četiri zvučnika koji emituju Dolby Atmos zvuk. ASUS ROG Zephyrus G14 je specifičan i po tome što pojedine varijante poseduju AniMe Matrix LED ekran na poklopcu, sastavljen od 1215 mini-LED-ova sposobnih da prikažu 256 nivoa osvetljenja. Korisnik sam može da definiše način rada i svrhu ovog ekrana.

Cena 249.000 din.

image

Mac laptop - Apple MacBook Air

Novi MacBook Air, zasnovan na Apple-ovom M1 procesoru mnogo je brži od svojih prethodnika. Računar je ultraportabilan, sa ekranom dijagonale 13 inča, a poseduje 8 GB RAM-a i SSD kapaciteta 256 GB. Ne smemo da zaboravimo ni luksuzan dizajn koji je karakteristika svih Apple-ovih proizvoda.

Cena: 151.600 din.

Desktop računari

Pandemija je, začudo, "pomogla" oporavku tržišta desktop računara. Kako više vremena provodimo kod kuće, radeći i zabavljajući se, desktop varijanta računara ponovo postaje primamljiva. Možda ćete primetiti da nismo odabrali klasične desktop računare. Razlog je što se na našem tržištu, u slobodnoj prodaji nalazi veoma mali broj pravih brendiranih desktop računara, već su u ponudi uglavnom konfiguracije koje distributeri sami sklapaju. A tu je, zbog velikog broja modela, mogućnosti lake promene komponenti, pa samim tim i performansi, veoma teško odabrati najbolje.

image

All-In-One računar - HP Pavilion 24 All-In-One (2020)

Tržište All-In-One računara doživelo je rast zahvaljujući činjenici da oni ne zauzimaju mnogo prostora, a po kvalitetu i performansama sasvim lepo mogu da se upotrebe za rad od kuće. HP Pavilion 24 je ostvario dobar balans između dizajna, funkcionalnosti i cene. Na raspolaganju je ekran dijagonale 24 inča, svi potrebni konektori, ima dovoljno prostora za podatke, a tu su i frontalni soundbar i pop-up kamera.

Cena: 76.000 din.

Apple računar - Mac mini M1 (2020)

Apple-ova osvežena verzija Mac mini računara dolazi s novim M1 procesorom. Testovi pokazuju da se radi o procesoru koji bez napora može da pokrene bilo koju native aplikaciju, a dobro se pokazao i za povremeno igranje. S obzirom na to da se radi o računaru u minijaturnom kućištu, kao i da mu cena nije astronomska, možemo da kažemo kako donosi mnogo za uložen novac.

Cena: 107.000 - 138.000 din.

Računarske komponente

Iako desktop računari nisu više toliko zastupljeni među populacijom, i dalje postoji veliko tržište računarskih komponenti. Ozbiljni poznavaoci računara i dalje više vole da sami sklope svoj desktop PC nego da budu "ograničeni" ponudom tipskih modela, jer tako mogu da dobiju konfiguraciju prema sopstvenim potrebama, za minimum novca.

image

Grafička kartica - NVIDIA GeForce RTX 3070 Founders Edition

Iako se u trenutku pisanja teksta još uvek nije pojavila u zvaničnoj prodaji kod nas, nova Ampera Geforce RTX 3070 Founders Edition grafička kartica donosi vrhunske performanse u srednjoj klasi. Founders Edition obezbeđuje igračko iskustvo u 4K rezoluciji s visokim podešavanjima detalja, a pri tome ne košta čitavo bogatstvo. Podržava DLSS, ray-tracing, NVIDIA Broadcast i Reflex low-latency mod, pa je u pitanju zaokružen sistem koji u ovom trenutku nudi najbolji odnos cene i performansi na tržištu.

Cena: 499 dolara

image

Procesor - AMD Ryzen 9 5900X

AMD je i ove godine uspeo da nadmaši Intel, možda čak i da poveća prednost nad svojim konkurentom kada se radi o ceni i performansama po jezgru. Sve do AMD Ryzen-a 9 5900X, procesori ove kompanije su u gaming-u zaostajali za Intel-om. Pomenuti, ali i svi ostali procesori iz Ryzen 5000 serije, dokazali su da mogu da pobede i na tom polju i tako su zaokružili svoju lidersku poziciju na tržištu procesora.

Cena: 75.000 din.

Procesor ekonomske klase - AMD Ryzen 3 3300X

AMD Ryzen 3 3300X je dokazao da nije neophodno da CPU poseduje ogroman broj jezgara da bi se dobile solidne performanse. Sa "samo" četiri jezgra on se uspešno nosi s dvostruko, možda čak i trostruko skupljim Intel-ovim procesorima u popularnim igrama. Ovo je procesor koji je dokazao da može da se napravi solidna igračka mašina za malo novca.

Cena: 125 dolara

image

Interni SSD - Crucial P5

Crucial P5 je izuzetno brz NVMe SSD, dostupan po ceni koja je niža od konkurencije. Prvi kontroler koji je napravljen u okviru kompanije pokazao se kao pun pogodak, jer je ovaj SSD bio nenadmašan na većini testova. Zato je Crucial P5 idealan izbor, jer donosi vrhunske brzine u budžetskoj cenovnoj klasi.

Cena: 10.000 - 18.500 din.

Periferijska oprema

Rad od kuće uslovio je i porast prodaje štampača, skenera, monitora i svih ostalih periferija. Treba opremiti kućnu kancelariju.

image

Multifunkcionalni uređaj - HP Neverstop Laser MFP 1200w Printer

HP Neverstop Laser MFP 1200w u jednom kućištu donosi sve što je potrebno kućnoj kancelariji. Na raspolaganju su bežična konekcija, štampanje, skeniranje i kopiranje dokumenata, najveći kapacitet tonera u klasi (do 5.000 stranica), kao i najniža cena štampe (manje od jednog dinara po stranici). Uređaj omogućava direktno štampanje s mobilnog telefona, računara ili tableta, čak i kada nema bežične mreže jer podržava Wi-Fi Direct konekciju. I dopuna tonera je moguća bez prekida štampe, uz pomoć specijalnog reload kit-a.

Cena: 33.400 din.

image

Ultraširoki monitor - Philips Brilliance 499P9H

Rad sa dva monitora je standard u poslovnom, a sve češće se sreću i u kućnom okruženju. Možda bolje rešenje je jedan veliki ili, preciznije rečeno, ultraširoki monitor, koji će obavljati funkciju dva standardna monitora. A veći monitor od Philips Brilliance 499P9H teško da ćete naći. S dijagonalom od 49 inča i rezolucijom 5.120*1.440 piksela može u potpunosti da zameni dva klasična monitora od 27 inča ili čak tri manja monitora. I odnos stranica 32:9 je idealan za sve koji rade s velikim Excel tabelama, bave se grafičkim dizajnom, video-editovanjem i, što da ne, igranjem. Uz sve to, ovaj monitor je i zakrivljen. Velika dijagonala i velika "krivina" ostavljaju moćan utisak na svakom stolu.

Cena: 136.500 din.

Eksterni SSD - ADATA SC685

image

ADATA SSD je moguće opisati sa samo tri reči - kompaktan, tanak, brz. Radi se o jednom od najmanjih eksternih SSD-ova na tržištu, koji je toliko mali da može da stane ne samo u džep već i u novčanik prosečne veličine. Velik je otprilike kao klasična vizitkarta, a konekcija s računarom obavlja se preko USB-C porta. Ipak, šest puta brži od standardnih eksternih SSD-ova - 4K film koji "teži" 10 GB može da prekopira za samo 20 sekundi. Pored računara, ovaj SSD može da se koristi i s konzolama, čime se povećava njihov kapacitet za skladištenje igara i istovremeno ubrzava učitavanje.

Cena: 6.500 - 17.000 din.

Za pregled ostalih kategorija (Pametni telefoni, Uređaji koje nosimo na sebi, Zvučnici i slušalice, Kamere i foto-aparati...) pogledajte PC#283.



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter