GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #283 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Samsung Flip: Savij me nežno
Voja Gašić
Samsung Z Flip je telefon na preklapanje. Sećamo se ranih revolucionarnih modela na preklapanje čiji je uzor Star Trek Communicator. Z Flip pokazuje koliko smo daleko odmakli od doskorašnje budućnosti. Već na prvi pogled - mnogo...
- PC #283 (Januar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Samsung Flip: Savij me nežno

image

Već smo navikli na telefone u obliku „ploče“ koja raste kako rastu naši prohtevi da imamo sve veću sliku nadohvat ruke. Ma koliko je taj form-factor zapravo nepraktičan, većina korisnika se potpuno navikla na njega. Svaka veća promena forme uređaja s kojim su se skoro svi potpuno srodili, neminovno izaziva polarizaciju korisnika na dve grupe. Jedna grupa će samo odmahnuti glavom uz komentar: „No way, Hose“, dok će druga oduševljeno prihvatiti inovaciju, ili zbog pomenute nostalgije, ili zbog toga što su kao rani usvajači novih tehnologija uvek otvoreni za novosti. Sredina ili ravnodušnost, uglavnom, ne postoje.

Moj hendikep je što spadam u obe grupe onih koji bi srdačno pozdravili Samsung Z Flip. Upadljiva je moja „glad“ za novim, ali i blaga crta nostalgije, od koje su već na najavu dužeg testa ovog telefona počele da mi rastu i polako se zašiljuju uši u Mister Spock stilu. Sumnjam da je to ipak samo lični utisak, pošto okolina nije primetila ništa čudno na meni – ili barem ništa čudnije nego obično.

Flipnut…

image

Sve veći ekrani zapravo neprestano otežavaju korišćenje, ali proizvođači stalno treniraju naše sposobnosti rukovanja a, ako niste primetili, rukovanje s dve ruke je postalo prevashodni način korišćenja telefona jer mnogo više vremena provodite pregledajući Internet i kucajući poruke ili komentare nego što ga koristite za telefoniranje. S druge strane, sve veći telefoni imaju i sve više problema s nošenjem u džepu (ili torbi), pogotovo ako ne spadate u one koji ga stalno drže „pred nosem“. Prvi susret ipak protiče s dozom opreza. Najpre telefon otvarate pažljivo, koristeći obe ruke. Stalno vam se po glavi mota pretpostavka da bi preklopni telefon mogao da pukne po šavu. Tako nešto se sigurno neće desiti, barem nije za tri meseca korišćenja koliko nam je dat na raspolaganje. Kako vreme odmiče, postajete sve opušteniji i počinjete da ga otvarate jednom rukom, pa polako prelazite i na one čuvene pokrete „iz zgloba“ kojim otvarate Z Flip bez straha da se nešto može desiti. Moram da napomem i to da sam kao korisnik prilično grub, pošto polazim od premise da tehnika mora da služi narodu, a ne obrnuto – da čovek postane rob tehnike.

Odmah da naglasimo – Samsung Z Flip zapravo ne morate da sklapate. Može i stalno da bude otvoren, ali to nije prava svrha telefona na preklapanje. Činjenica je da preklopljen zauzima mnogo manje prostora u džepu. Kad je rasklopljen, postaje uobičajeni Android telefon, pozamašnog ekrana od 6,7“ i zavidne snage koju donosi Snapdragon 855+ čip, 8 GB RAM-a i 256 GB storage.

Da li je vidljiva linija preklapanja? Donekle jeste, ako ga posmatrate pod nekim uglom, ali smartfon je lični uređaj i obično ga posmatrate direktno, a u tim uslovima se linija preklopa zaista ne primećuje ili, u najmanju ruku, ne smeta pri korišćenju. Tome doprinosi i vrlo lep i kvalitetan AMOLED ekran iza savitljivog stakla upakovanog u specijalni polimer koji omogućava savijanje i štiti ga od oštećenja. Kako je to moguće verovatno zna samo Samsung, jer se ne otkrivaju baš svi detalji, ali činjenica je da za tri meseca nije bilo nikakvih vidljivih, čak ni najsitnijih oštećenja iako (napominjem) spadam u „grublje igrače“.

Malo drugačija priča je što ta kompaktnija, zatvorena, ali pomalo klizava forma povremeno pokazuje tendenciju da vam sklizne iz ruke, pa i s neke glatke površine na koju ste odložili telefon. Ni takvi incidenti, a bilo ih je tokom tromesečnog korišćenja, srećom nisu naudili telefonu. Jednostavno, on ne može da „padne na ekran“, a spoljašnjost je vrlo otporna na udarce i ogrebotine. Što i nije čudno za Samsung…

…ili ne

image
Tabela karakteristika

Preklopna forma ipak donosi neke prednosti koje na prvi pogled ne možete da uočite. Na primer, telefon je idealan za video-konferencije, gledanje videa ili pregled fotografija. Samsung Z Flip, naime, možete da postavite u bilo koji položaj, od potpuno zatvorenog do potpuno otvorenog, pa je L-forma pogodna za sve navedene primene. Telefon u video-konferencijama ne zahteva nikakav držač ili tripod, a zahvaljujući toj fleksibilnosti moguće je pažljivo kadriranje i dok stoji na stolu bez pomagala. U Samsung galeriji je sve podešeno tako da u L-formi možete vrlo komotno da razgledate slike dok je korisnički interfejs na položenom delu telefona. Gotovo sve aplikacije za pregledanje video-sadržaja se prikazuju gotovo savršeno, bez nekog naročitog prilagođavanja.

Ako ste ljubitelj selfija, tek tu ćete se obradovati. U sklopljenom obliku Samsung Z Flip će selfije slikati zadnjom (mnogo moćnijom) kamerom, uz kontrolu na pomoćnom displeju. Iako je ovaj displej relativno mali (1,1“; 112×300 piksela), sasvim je dovoljan za kontrolu snimanja selfija, a velika rezolucija snimanja će vam doneti velike dodatne mogućnosti za manipulaciju, filtere…

Situacija je još lepša ako na ovaj način snimate selfi-video. Prednja kamera, pored 4K@30 fps, 1080p@60 fps visokih rezolucija, nudi i veoma dobar slo-mo režim 720p@960 fps. Da sam lepši i da nisam potpuno odustao od samopromocije na društvenim mrežama, pokazao bih vam kako to moćno može da se iskoristi. Ovako, ostavljam vama da eksperimentišete, čim kupite Z Flip.

Za gejmere, ali i za developere…

Snapdragon 855+, mnogo RAM-a i storage-a šalju snažnu preporuku ljubiteljima gejminga. Možda je ispred njega par hard-core gaming modela, ali ćete sigurno imati najmanju i najkompaktniju gaming konzolu svih vremena (bar za sada).

Za nas koji se ne igramo, Samsung Z Flip nudi kompletan set podrške za korišćenje Microsoft-ove aplikacije Your phone koja uključuje kompletno preuzimanje telefona na računaru uz real-time prikaz ekrana, pri čemu se displej na samom telefonu zatamni. Na raspolaganju su i nove opcije ove kolaboracije iz Insider programa, kao što je izvršavanje aplikacija iz telefona na računaru. Ova saradnja, uz korišćenje Microsoft Launcher-a i kompletan Office 365 na telefonu, pruža mnogo prednosti kad je produktivnost u pitanju.

Ako za nešto Samsung zaslužuje sve pohvale, onda je to saradnja s Microsoft-om po pitanju uvezanosti telefona i Windows 10 računara. Praktično možete da odložite telefon bilo gde kod kuće (ili u kancelariji), a da vam na raspolaganju ostanu sve mogućnosti njegovog korišćenja – kao da vam je u ruci.

Uslovne zamerke

image

Najpre možete da se bunite zbog suviše malog spoljnog (informativnog) ekrana. Iako prikazuje dosta informacija, tekst notifikacija je suviše sitan i prebrzo prelazi preko ekrana. Naravno, možete odmah da otvorite telefon i pročitate sve na velikom, lepom ekranu.

Neke će više uzbuditi nedostatak uobičajenog slota za memorijsku karticu, ali 256 GB storage-a je sasvim dovoljno, pogotovo ako se sve više orijentišete na cloud. Ako ne spadate u tu grupu korisnika, pravo je vreme da se upitate zašto bežite od cloud-a i zašto još uvek niste počeli da se navikavate na cloud ili barem na neki hibridni model čuvanja podataka.

Najzad, Samsung Z Flip nema ni 3,5-mm ulaz za slušalice i mikrofon, ali ko još ima vrhunski telefon i koristi žičane slušalice ili headset?

Nov format, nove navike

Kao što smo naglasili, ove „zamerke“ stoje samo ako imate neke stare navike od kojih ne želite da odustanete. Po svemu ostalom, Samsung Z Flip je telefon vrlo (vrlo!) moderne koncepcije s odmerenim dodatkom retro ukusa. Samsung je dovoljno hrabar da se upusti u ovakve inovacije, a vama jedino ostaje da se pomirite s nešto višom cenom, ako je Z Flip vaš izbor. A onda, live long and prosper, sve do sledećeg Samsung-ovog savitljivog modela…


Samsung.rs



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter