GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #283 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Orion telekom: Optika kao adut
Dejan Ristanović
Orion telekom je prvi domaći provajder koji je prepoznao optički pristup Internetu kao ključni adut tržišne utakmice, pa je još 2015. godine ponudio ovaj servis ne samo firmama, već i rezidencijalnim korisnicima, i to pod povoljnim uslovima. Danas ponudu Oriona karakterišu fleksibilni cenovni planovi, a za blisku budućnost najavljuju se i brzine do 10 Gbps
- PC #283 (Januar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Orion telekom: Optika kao adut

image

Pre pet godina živeli smo u svetu koji je smatrao da je kućnom korisniku dovoljna brzina od pedesetak megabita u sekundi kod download-a i svega nekoliko megabita u sekundi kod upload-a – više od toga je potrebno firmama, a one će biti spremne da za simetrične linkove i veće brzine plate skupe pretplate. Takav način razmišljanja proisticao je i iz tehničkih mogućnosti, pošto su preovlađujuće ADSL veze obezbeđivale upload do 1 Mbps, dok je manji broj korisnika koji žive bliže telefonskim centralama mogao da uživa u VDSL-u gde je brzina upload-a išla do 5, a u nekim slučajevima i do 10 Mbps. Brža veza preko bakarnih telefonskih parica jednostavno nije bila moguća.

Orion telekom je među prvima uočio da, pre svega zbog razvoja cloud tehnologija, privatni korisnici i manje firme itekako žele veće brzine, ukoliko mogu da ih dobiju po povoljnoj ceni. I tako je počeo razvoj optičke mreže, koja je ubrzo stigla do korisnika. Kao jedan od prvih rezidencijalnih korisnika koji su početkom 2015. godine uveli Orion optiku, mogu samo da kažem da je brzina 100 Mbps (download) i 20 Mbps (upload) tada izgledala kao naučna fantastika. Nije se radilo samo o brzini, već i o stabilnosti veze, malim latencijama, brzom ping-u... Prosto, druga priča. I taman sam se navikao na tih 100/20 (znate već kako se kaže, jedući dolazi apetit) kada je početkom 2017. godine Orion po sličnim cenama ponudio brzinu 1000/100 Mbps. Da, pun gigabit. I kako odoleti...

Koliki je gigabit

Šta realno obezbeđuje brzina 1000/100 Mbps? Što se upload-a tiče, obezbeđuje da komforno radite sa velikim datotekama, da ne razmišljate kada treba neke opsežne grafičke ili video materijale slati kolegama, da udobno koristite bilo kakav softver za video konferencije uz maksimalni kvalitet slike i zvuka, da se Remote Desktop-om ili nekim sličnim alatom prijavite na udaljeni PC i radite na njemu manje-više jednako komforno kao da se fizički nalazite pred udaljenom tastaturom, da iz daljine lako pristupite svom kućnom računaru i pokupite potrebne podatke sa njega... Ipak, ovde bi dodatna brzina dobro došla, pa ako vam Orion ponudi 1000/200, svakako se opredelite za tu varijantu.

image

Gigabit download-a je ogromna brzina koju nije lako „potrošiti“. U vreme kada sam prešao na gigabit, praktično nije bilo načina da prenosim podatke tom brzinom pošto je većina sajtova ograničavala download na 1, 2 ili eventualno 16 Mbps. Jedino je paralelni prenos podataka sa puno izvora, recimo kod torrent protokola, mogao da iskoristi većinu raspoloživog opsega. U međuvremenu je Internet rastao, pa su i sajtovi bili „velikodušniji“ kod prenosa podataka – recimo, danas ISO fajlove sa sajta microsoft.com prenosite veoma velikom brzinom, a i cloud provajderi (OneDrive, Dropbox, Google Drive) obezbeđuju veće brzine, naročito ako plaćate za neki komercijalni paket. Najzad, za ambiciozne gejmere brzi ping, mala latencija i pouzdana veza donose potpuno novu dimenziju i mogu predstavljati razliku između pobede i poraza u nekoj partiji. Još jedan adut u prilog brzom Internetu iskazao se ove godine – kada roditelji rade od kuće, a deca pohađaju on-line nastavu, resursi se začas potroše. Uz brzu optiku, sigurni ste da ćete uvek imati dovoljnu rezervu za čitavu porodicu, bez obzira na to koliko su poslodavci i nastavnici zahtevni.

Pri planiranju brzog pristupa Internetu treba razmisliti i o opremi. Neki stariji računar ne može da prenosi podatke gigabitnom brzinom, niti se oni mogu upisati na stari i spori hard-disk. Laptop koji se povezuje na mrežu Wi-Fi interfejsom ne može ni da se približi gigabitnoj brzini, osim možda ako ste prešli na Wi-Fi 6 koji je danas i u svetu veoma redak. U međuvremenu Orion nudi Wi-Fi Mash, koji doduše i dalje ne može da prenosi podatke gigabitnom brzinom, ali predstavlja značajno poboljšanje. Ipak, povezivanje Ethernet kablom (ili možda optikom) u mrežu i dalje nema alternativu kada se radi o vrhunskim performansama. Najzad, ako koristite svoj ruter da biste imali punu kontrolu nad mrežom, to mora biti neki od modernijih uređaja – mali MikroTik će možda na speedtest-u i pokazati pun gigabit, ali kad paketi stvarno počnu da stižu sa svih strana, brzina će značajno opasti. Za savremenu brzinu potrebna je i savremena oprema.

Ponuda danas

Danas mreža Orion telekoma pokriva značajan deo Srbije, što se ne odnosi samo na Beograd, Niš, Novi Sad i veće gradove, nego i na manja mesta u kojima je primećeno interesovanje za brz i kvalitetan pristup Internetu. Orion optika je već ušla u mnoge zgrada, a ako u vašu nije, vredi zatražiti ponudu koja će omogućiti vama i komšijama veći izbor i kvalitetniji pristup Mreži.

U osnovnoj Orion ponudi su paketi brzina 100/10, 200/20 i 1000/100 Mbps po ceni od 1699, 1899 odnosno 3199 dinara mesečno, sa uračunatim PDV-om. Ove cene podrazumevaju uobičajeni 24-mesečni ugovor, ali Orion nudi i nešto jedinstveno na našem tržištu: optiku bez ugovorne obaveze.

image

Dvadeset četiri meseca su dug period i neki korisnici se ustežu da se obavežu na plaćanje pretplate, naročito ako u nekom bliskom periodu planiraju selidbu. Orion im nudi brzine 200/10, 500/20 i 1000/50 Mbps za 1000, 1500 odnosno 2500 dinara mesečno, uz prvi mesec gratis, pošto se tada plaća jednokratna naknada za povezivanje. Eto načina da se isproba snaga optičkog Interneta i kasnije plaća mesec-za-mesec, ili možda pređe na neku od varijanti ugovorne obaveze.

Ovoga puta se bavimo pre svega ponudom za pristup Internetu, pa ćemo samo pomenuti da Orion ima i veoma interesantne pakete koji podrazumevaju televiziju, fiksni telefon i pristup Internetu, pa i opremu (npr. televizor) koju možete da nabavite pod povoljnim uslovima. Najviše se dobija u popularnim „Trojka paketima“, gde recimo za 4799 dinara mesečno dobijate Internet 1000/100, televiziju sa 180 kanala, tri smart set-top box uređaja za tri televizora, fiksnu telefoniju sa neograničenim brojem besplatnih minuta i razne druge pogodnosti.

Orionova ponuda je koncipirana tako da paketi budu atraktivni, ali i da se prilagodi korisnicima koji žele da IP servise biraju iz portfolija različitih provajdera. Dakle, bez obzira na to da li gledate Netflix, HBO ili streaming TV, bez obzira na to da li koristite Viber ili telefoniju sa fiksnom numeracijom, stabilan i brz pristup Internetu je u temelju svih drugih servisa, i zato je Orion usredsređen na pružanje te usluge. Prepoznate su i potrebe poslovnih korisnika, a pre svega manjih firmi, developer-a i zahtevnijih freelancer-a. Njima se nudi mogućnost da zakupe statičku (fiksnu) IP adresu, da stave opremu u bridge mod i tako povežu razne lokacije VPN-om, te da doplate za profesionalni nivo podrške koja podrazumeva direktan kontakt sa Orionovim inženjerima 24/7. Optika je pouzdan medij za komunikaciju i sa njom retko ima problema, ali ako se problem ipak javi, obično se javi u najnezgodnije vreme, pa je profesionalcima veoma značajno da ga reše u kratkom roku.

A budućnost?

Orion telekom se ne zaustavlja na dostignutom nivou – uz širenje mreže, u toku je zamena opreme u okviru projekta GIGANT koji treba da ponudi brzine prenosa podataka do 10 Gbps. Da li je to previše? Pa, već smo rekli da je 2015. godine brzina 100/20 zvučala kao naučna fantastika, a isto to se moglo reći i za brzinu 1000/100 par godina kasnije. Internet raste, a sa njim i potrebe korisnika, pa će 10 Gbps verovatno u početku biti preambiciozna brzina, ali će se i za nju naći odgovarajuće ambiciozni servisi. Mogu samo da kažem da, kao tipičan early adopter, jedva čekam da probam pristup Mreži ovom brzinom. I da pišem o njemu...

SLEDEĆI TEKST U PC #283
nopreview
Uvodnik
Dejan RistanovićRoche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter