GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #284 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Synology DS420: Dom za vaše fajlove
Mirko Topalović
Besplatni upload slika solidnog kvaliteta na Google Photos od juna više neće biti besplatan: prostor koji vaše foto-uspomene zauzimaju na Google Drive-u neće smeti da pređe 15 GB. Šta kada to postane malo? Napravite svoj sigurni kutak za podatke koristeći Synology DS420+
- PC #284 (Februar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Synology DS420: Dom za vaše fajlove

image

U vreme kada naše digitalne biblioteke i podaci zauzimaju sve više prostora, jer slike i snimci postaju sve kvalitetniji, memorijski prostor na telefonu i računaru često postaje tesan. Umesto plaćanja nekog cloud servisa, kupovinom NAS uređaja podatke možete da skladištite lokalno. DS420+ je jedan od popularnih Synology uređaja, „veliki brat“ modela DS220+, o kome smo pisali u PC#282. Bitna razlika između ova dva modela ogleda se u podršci za četiri diska, umesto za dva kod DS220+, te dodatna dva NVMe keš drajva koje možete ubaciti u DS420+.

Kao i kod DS220+, osnovu sistema čini dvojezgarni Celeron procesor solidne radne frekvencije, koji na raspolaganju ima 2 GB DDR4 memorije, proširivo dodatnim slotom na maksimalnih 6 GB. S obzirom na dimenzije uređaja, sada imamo dva ventilatora od 92 mm zadužena za hlađenje sistema. Na zadnjoj strani su smešteni dodatni USB 3.0 port, kao i Kensington bravica, za slučaj da uređaj smeštate u zajedničke prostorije ili kancelarijsko okruženje. Pošto postoje četiri slota, možete birati između preporučenog Synology Hybrid RAID-a ili drugih opcija kao što su Basic, JBOD, RAID 0/1/5/6/10. Diskovi podržavaju hot-swap funkciju, kao i wake on LAN/WAN, što može biti korisno ako ne planirate da vam NAS radi 24/7. Ubacivanjem dodatnih NVMe keš drajvova pretvarate skladište u hibrid, i dobijate znatno veće brzine rada sistema i najčešće korišćenih, odnosno keširanih fajlova. Kako NAS ne poseduje eSATA portove, proširenje kapaciteta nije moguće van dostupnih slotova.

image

Na prednjoj strani je lampica indikatora rada, Power taster te Single-touch copy za brzo kopiranje podataka sa flash diska. Mrežne konekcije su gigabitne, ali podržavaju agregaciju i failover, što je veliki plus, kako zbog brzine, tako i zbog backup rešenja. DS420+ se, kao i ostali Synology uređaji, oslanja na Synology DSM operativni sistem, koji je zgodan za sinhronizaciju podataka na različitim uređajima i platformama, kao što su Windows, Linux, macOS, Android ili iOS. I tu dolazimo do rešenja problema s početka priče. Synology Drive je vaš lični cloud, kojim ćete zameniti Dropbox ili OneDrive, a moguće je aktivirati i inkrementalnu sinhronizaciju sa ovim servisima kako biste rezervnu kopiju držali u lokalu, a cloud čistili kada se za to ukaže potreba. Dodajte tu i backup, pa servise kao što su Download station, Video station i Surveilance station, te Virtual machine manager i biće vam jasno zbog čega su NAS uređaji postali toliko popularni. Uz malo posla oko podešavanja, čitav rad možete da automatizujete, a na vama je samo da se zavalite i odaberete slike, filmove i druge sadržaje koje u datom trenutku želite da gledate.


www.sionnet.rs



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter