GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #286 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
ROG Flow X13: Biser inženjerstva
Filip Majkić
Među uređajima predstavljenim na ovogodišnjem CES-u bio je i jedan koji je zvučao suviše dobro da bi bio istinit. Već koji mesec kasnije, našao se u našoj redakciji. ASUS ROG Flow X13 je savršen spoj svih stavki koje smatramo važnim za mobilni PC. Kako sve to funkcioniše u praksi?
- PC #286 (April 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

ROG Flow X13: Biser inženjerstva

image

Već smo upoznali sjajne novitete s početka godine, predstavljajući ROG Strix Scar G733Q laptop, koji je doneo moćne AMD Ryzen 5000 (Cezzane) procesore te NVIDIA RTX 3000 grafiku. Sada imamo priliku da se družimo s nečim načelno sličnim – i dalje je reč o članu ROG familije – a opet totalno drugačijim. Uređaj je takođe baziran na Ryzen 5000 platformi, ali sada umesto glomazne „sedamnaestice“ u rukama držimo tanak i lagan 13,4-inčni računar koji donosi sve iz sveta ultramobilnih tehnologija, a istovremeno obećava vrhunske performanse. O čemu se zapravo radi?

Izbor je na korisniku

Najčešća podela laptopa jeste na one visokih performansi (obično glomazni i teški) i tanke i lagane, koji se lako nose. Kako su procesori izbrisali granice ovih kategorija kada su računarske performanse u pitanju (narodski rečeno – i ultramobilni procesor je često dovoljno brz), ostalo je pitanje grafike. Grafički čip je veliki potrošač energije, često veći i od procesora, pa zahteva dobar rashladni sistem, što povlači veće gabarite. ROG Flow X13 tu dilemu eliminiše upotrebom modula sa eksternom grafikom. ASUS je u ROG Flow X13 računaru doneo sjajnu ultramobilnu 2-u-1 mašinu, koja je u regularnom izdanju raskošan i kvalitetan uređaj koji se može koristiti kao laptop, tablet ili nešto između, uz ekran koji omogućava kontrolu dodirom ili olovkom koju dobijate u pakovanju. Tanak i lagan uređaj mase svega 1,3 kilograma veoma je udobno koristiti u raznim režimima, posebno zahvaljujući atipičnom odnosu stranica 16:10. A kada su vam potrebne odlične grafičke performanse? Tu u igru upada ROG XG Mobile, koji zahvaljujući PCIe x8 interfejsu omogućava priključenje eksternog grafičkog adaptera. Naš primerak je došao sa GeForce RTX 3080 grafikom, koja donosi fantastičnu brzinu u svim scenarijima. Pored toga, modul donosi i mnoštvo USB portova, kao i video i mrežne konektore. Modul se direktno povezati na struju, ali tada nema potrebe za laptop adapterom. Sva povezivanja su moguća „u letu“, sve teče na jednostavan i razumljiv način.

Napominjemo da ovaj komfor ne zahteva dodatnu kupovinu – ROG Flow X13 stiže sa GeForce GTX 1650 grafikom, koja je sasvim solidna za jedan ultramobilni računar. U takvom izdanju je spreman za sve zadatke koji se postavljaju pred takvu mašinu – i više od toga. Ukoliko korisnik želi, može da kupi eksterni modul sa grafikom po izboru i time pretvori računar u vrhunsku gejming mašinu.

Ryzen i oko njega

image
Tabela karakteristika

Tanak i lagan laptop vas može prevariti – on stiže sa osmojezgarnim AMD Ryzen 9-5980HS procesorom, koji radi u rasponu od 3,1 GHz do čak 4,8 GHz. Rashlađivanje je povereno novom sistemu s dve toplotne cevi i automatskim samočistećim mehanizmom koji raspršuje nagomilanu prašinu. Pod „haubom“ krije čak 32 GB RAM-a i NVMe SSD od 1 TB (barem u izdanju koje smo mi dobili, biće raznih opcija). Podržane su najmodernije tehnologije po pitanju bežičnih veza – Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.1. Čak tri grafička čipa su na raspolaganju – integrisani AMD Radeon Vega, GeForce GTX 1650 sa sopstvena 4 GB GDDR5 memorije, te eksterni modul sa RTX 3080 grafikom i 16 GB GDDR6 memorije. Performanse smo poredili sa ROG Strix Scar G733Q laptopom, testiranim prethodnog meseca, i prijatno smo iznenađeni da su rezultati ovakvog mališana uporedivi s velikim, gabaritnim rođakom.

Ekran dijagonale 13,4 inča je pravo remek-delo. Već smo spomenuli neobičan odnos stranica 16:10 koji rezultuje većim korisnim prostorom po visini. Rezolucija je iznad 4K (3820×2400), osvetljenost 300 nita, kontrast 1000:1, adaptivno osvežavanje, ali nisu samo ovi podaci ono što čini utisak. Njega upotpunjuju ekstremno tanke ivice ekrana, kao i mogućnost da ROG Flow X13 dobije formu tableta kroz ErgoLift mehanizam, koji podiže ekran od površine, unapređujući ergonomiju, ali i rashlađivanje. Tastatura s belim pozadinskim osvetljenjem je odlična, baš kao i touchpad koji se odlikuje odličnim odzivom. Kontrola dodirom je takođe moguća, baš kao i olovkom. Zato korišćenje ovog računara predstavlja vrhunsko zadovoljstvo.

Da bi sve bilo pod kontrolom, tu je ASUS Armoury Crate softver, koji postaje jedno unificirano rešenje za nadzor i fina podešavanja parametara rada. U najvažnije funkcije spadaju režimi rada, gde laptop možete optimizovati za tihi, bešumni rad, visoke performanse ili napraviti balans između te dve krajnosti. Monitoring sistema podrazumeva nadzor nad resursima računara, posebno nad memorijom i grafikom, ali tu su i neke sofisticirane opcije, poput podešavanja zvuka, vizuelnih efekata, povezivanja s mobilnim telefonom i slično.

Zaokružen proizvod

image

Fantastična izrada laptopa zaslužuje samo reči hvale, a performanse su nestvarne za nešto što stiže u tako kompaktnom izdanju, sve i da se ne opredelite za kupovinu eksternog modula s grafikom. Korišćenje je intuitivno i bez ikakvih „bubica“ koje često znaju da pokvare iskustvo u realnom radu. Dva zvučnika donose solidan zvuk za ovu klasu, uz Dolby Atmos podršku, kao i AI Noise Cancelation.

Kompromisa nije bilo ni s baterijom. ASUS u ovom laptopu koristi četvoroćelijsku 62 Wh bateriju koja obezbeđuju desetočasovnu autonomiju. To nije sve, jer uz laptop stiže punjač snage 100 W koji koristi USB-C konekciju, što vas lišava potrebe nošenja više adaptera na put (važno i u svetlu trenda uklanjanja punjača s mobilnih telefona). Baterija se odlikuje brzim punjenjem – do pola je puna za samo 30 minuta.

ROG Flow X13 je mnogo više od uspešne realizacije jednog mobilnog uređaja. Ovo nije samo laptop koji čekira određene stavke u listi zahteva, dok sam po sebi ispada neskladna, glomazna celina. On je vesnik novog vremena, u kome dostižemo zlatni gral modularnosti. Nema potrebe da zahtevna grafika bude unutar laptopa – nećete biti prinuđeni da sa sobom nosite glomazni laptop, već ćete (do)kupiti modul s odgovarajućom grafikom. Najbolje od oba sveta, a bez kompromisa. Kada na to dodamo sve raskošne mogućnosti kojima se ROG Flow X13 može podičiti, jasno je da se radi o biseru inženjerstva koji je pre svega – funkcionalan!


asusplus.rs

Ek­ster­na gra­fi­ka i još po­nešto
image
ASUS je razvio ROG XG Mobile interfejs, koji će biti korišćen i u nekim drugim uređajima, kao i narednim generacijama laptopa. S razvojem PCI Express interfejsa, jasno je da se otvorio prostor za ovakve dodatke, budući da je povezivanje veoma jednostavno i donosi koristan bonus, imajući u vidu mogućnost serijskog povezivanja komponenti. Tako će biti obezbeđena i kompatibilnost s narednim generacijama uređaja. Tu je i vapor chamber hlađenje koje omogućava da se u malom pakovanju smesti snažna grafika, uz propusni opseg od 63 Gbps koji omogućava da se iskoristi sav potencijal. Za početak, u ponudi će se naći moduli sa GeForce RTX 3080 i 3070 grafikama, a u dogledno vreme treba očekivati širenje spektra dostupnih rešenja. Nije reč samo o grafičkim opcijama, budući da ROG XG modul donosi i četiri USB porta, DisplayPort i HDMI video-izlaze, kao i LAN konekciju – kao neki docking station. Reč je o sjajnom rešenju koje ima izuzetan potencijal, jer omogućava da u svakom trenutku koristimo uređaj na optimalan način – s dodatkom kada su nam potrebne dobre performanse ili kao ultramobilni laptop težak samo 1,3 kilograma kada smo u pokretu.YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter