GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #289 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Grundig: Divan prizor
Miloš Stamenković
Grundig danas pokriva sve, od bele tehnike, malih i velikih kućnih aparata do prateće elektronike. Serija modernih LED televizora se tu podrazumeva, a sada imamo priliku da vidimo kako izgleda 50 GFU 7990B
- PC #289 (Jul/Avgust 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Grundig: Divan prizor

image

Grundig ima čak sedam ili osam kategorija modela, a ovom prilikom testirani model možemo smatrati zlatnom sredinom među LED televizorima. Dizajn je uvek prva stavka koju ljudi gledaju čim skrenu pogled sa ekrana. Donji okvir je nešto deblji od ostalih, s dobrim razlogom. Tu su dva zvučnika snage po 10 W, koji su zahvaljujući poziciji odlično usmereni. Integrisani audio-sistem pruža kvalitet zvuka koji je iznad proseka za ovu klasu televizora, čemu doprinosi i dodatno MagicFidelity procesiranje. Veće kućište čvršće drži veliki ekran i ima dovoljno prostora za DirectLED sistem pozadinskog osvetljenja.

Grundig, pre svega zbog visokih standarda nemačkog tržišta, uvek koristi kvalitetne Samsung ili LG panele. Kod 50 GFU 7990B modela koristi se 50“ Samsung VA panel koji ima standardne karakteristike kada je u pitanju maksimalno osvetljenje od oko 300 nita, kao i visok kontrast koji je uvek jača strana ovog tipa ekrana. HDR10 i DolbyVision su podržani, ali po karakteristikama panela i maksimalnog osvetljenja, jasno je da to služi samo za puštanje HDR sadržaja na 50 GFU 7990B i optimizaciju prikaza. Panel je 10-bitan uz primenu FRC sistema, što garantuje veću teorijsku paletu boja. Na testovima je ovaj panel pokazao da može da prikaže oko 70 odsto boja iz DCI-P3 spektra, što je korektno za ovu klasu televizora. Interesantno, ovaj panel prikazuje boje veoma precizno, pa su odstupanja dosta mala, svakako iznad očekivanja. Pored toga, uniformnost prikaza je vrlo dobra, a probijanje pozadinskog osvetljenja je minimalno. Dobra kontrola pozadinskog osvetljenja i dizajn kućišta definitivno pomažu. Na raspolaganju je više podešavanja parametara slike, a najbolja preciznost prikaza se dobija u movie režimu. 50 GFU 7990B nema nikakvo specijalno procesiranje slike, pa se ovo može primetiti kod filmova i ostalog sadržaja koji imaju manji broj slika u sekundi. Brzina odziva VA panela je očekivana za ovaj tip ekrana, a ulazni lag od oko 10 ms je sasvim dobar i za gaming primene.

image
Tabela karakteristika

Jedna od najjačih strana 50 GFU 7990B modela jeste operativni sistem. Grundig od aprila ove godine nudi verzije televizora sa operativnim sistemom Android u verziji 9, što drastično povećava mogućnosti u poređenju s prostijim SmartTV rešenjima. Ogromna baza aplikacija dostupna je kroz Play Store, pa korisnik skoro da nema nikakvih ograničenja u nalaženju onoga što želi. Daljinski upravljač je standardnog izgleda, ali s lepo odvojenim i velikim glavnim kontrolnim strelicama preko kojih se obavlja najveći deo navigacije. Tu su i dodatna četiri tastera koji vode direktno na YouTube, Netflix, AmazonPrime i Googe Play Store aplikacije. Sa svim aplikacijama na raspolaganju, igre su takođe opcija pa se i to može na 50 GFU 7990B televizoru. Jedino ograničenje je MediaTek 7322 čipset sa ARM A55 procesorom sa četiri jezgra na 1,4 GHz. U principu, ovaj procesor s Mali 470P GPU-om je dovoljan za sve stvari, posebno za standardne Android TV primene, a i drugi proizvođači u sličnoj klasi televizora koriste isti MediaTek čipset.

U cenovnoj klasi od oko 55.000 dinara, 50 GFU 7990B i nema preveliku konkurenciju. Dimenzije ekrana, kvalitet slike i operativni sistem Android parametri su koji čine ovaj TV jednim od najboljih i najpametnijih izbora u klasi. Ne treba smetnuti s uma ni da Grundig daje pet godina garancije, što može biti još jedan razlog da se korisnici opredele za ovaj čuveni brend.


ewe.rs



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter