GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #289 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Quo vadis 5G
Voja Gašić
Planiranu mobilnu tehnologiju pete generacije kao da je urekla neka jaka vlaška magija. Umesto da već uveliko raspravljamo o njenim performansama, ali i svrsishodnosti uvođenja 6G mreže, 5G tehnologija je "zabagovala" čudnim spletom istorijskih okolnosti. Ipak, stvari se kreću...
- PC #289 (Jul/Avgust 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Quo vadis 5G

Iako prodaja 5G kompatibilnih pametnih telefona raste, 5G mreže na planeti su još uvek nekako usitnjene. Prema podacima kompanije Canalys, 5G telefoni su činili 37 odsto globalnih isporuka u prvom kvartalu 2021. godine i mogli bi se popeti na 43 odsto uz ukupni porast telefonskog tržišta od 12 odsto. Ko prednjači u ovoj trci koja tek počinje?

Korisnici i uređaji

U prvom kvartalu 2021. godine Apple i njegov najnoviji iPhone dominirali su tržištem sa udelom od 30 odsto (40 miliona jedinica). Iz njih su kineski Oppo (16 odsto), Vivo i južnokorejski Samsung (po 12,5 odsto), prema podacima koje daje Strategy Analytics. Imajte na umu da Kina prednjači u pogledu pokrivenosti 5G mrežom, što objašnjava uspeh lokalnih proizvođača. Ako uzmemo u obzir napredak između kraja 2020. i prva tri meseca 2021. godine, Samsung je taj koji pokazuje najbolji rast – čak 79 odsto, na 17 miliona jedinica. Vivo je „skočio“ 62 odsto, a Apple čak opao za 23 odsto. Ukupno, tržište 5G terminala poraslo je za šest odsto, na 136 miliona jedinica.

Samsung vrlo brzo raste na tržištu 5G smartfona, ali u Kini je i dalje slabo prisutan u Kini, što je velika prepreka za još brži rast. S druge strane, kineski isporučioci uglavnom nisu prisutni na američkom tržištu, gde se ostvaruje najveća dodata vrednost. Što se tiče pada Apple-a, pretpostavlja se da je on cikličan i da bi „jabuka“ trebalo da održi svoje mesto svetskog lidera u oblasti 5G. “Apple je malo posustao nakon eksplozije u četvrtom kvartalu 2020. godine, gde je novi iPhone 5G bio veoma popularan kao poklon tokom sezone praznika“, kažu iz kompanije. Naravno, očekuje se da uobičajene marketinške aktivnosti ipak stabilizuju prodaju tokom cele godine. U svakom slučaju, 5G predstavlja moćnu polugu za proizvođače i tržište. Strategy Analytics očekuje prodaju 624 miliona jedinica tokom 2021. godine, u poređenju sa 269 miliona u 2020. godini. Ohrabrujući rast!

Da li su korisnici „usvojili“ 5G mrežu kao poželjnu opciju na telefonu? Pa, možemo da razmišljamo o analogiji s tržištem automobila. Električni automobil je vrlo poželjan, ekološki podoban, šalje geek-ovski vrlo jasnu poruku o profilu korisnika (vozača), ali je diskutabilna njegova kupovina, sve dok električni punjači ne budu rasprostranjeni barem koliko i uobičajene točionice goriva. Dakle, „gde ste vi to pošli“ s 5G telefonom?

Neke zemlje ‘oće, neke bi ‘tele...

image

Diljem sveta, zastupljenost i pokrivenost 5G mrežom je vrlo šarolika. Neki već uveliko razvijaju 5G mrežu, neki bi želeli ali nema dovoljno sredstava ili interesovanja, a neki ni ne razmišljaju o uvođenju – često iz sasvim bizarnih razloga kao što je strah da 5G ugrožava zdravlje, iako se taj strah uvek ponovo javljao sa svakom novom „G“ generacijom mobilne mreže.

Severnoamerikanci već nekoliko godina prate kako se 5G mreže pojavljuju na sporadičnim mestima, u ograničenom obimu, uglavnom zbog elementarnih izazova 5G mreža. Procene kažu da će do 2023. godine oko 32 procenta severnoameričkih mobilnih veza biti na 5G mreži.

USA pokriva trenutno dostupan 5G fiksni bežični širokopojasni Internet kompanije Verizon (sporadično i nekih drugih), a Verizon, AT&T i T-Mobile, uz nekoliko manjih kompanija, imaju mobilne 5G opcije. U Kanadi, Rogers Communications 5G je započeo s radom početkom 2020. godine, nakon što je 2019. uložio preko milijarde dolara u 5G. Nova mreža trenutno pokriva 173 mesta. Telus Mobility je započeo s uvođenjem svoje mreže u junu 2020. godine u Vankuveru, Montreal, širem području Toronta i još nekim lokacijama. U decembru 2020. godine Videotron je ponudio novu mrežu, počevši od korisnika u Montrealu.

Južna Amerika je manje-više u eksperimentalnoj fazi, sa sporadičnom komercijalnom ponudom. Prednjače América Móvil (Meksiko) i Telefónica Colombia, a testovi i ponuda se baziraju na Ericsson i Nokia rešenjima.

Zanimljiva Azija

Najveće pomake beleže azijske zemlje, ali tu je ujedno najveća raznovrsnost rešenja. Čak tri južnokorejske kompanije sarađivale su na uvođenju mobilne 5G mreže još od 1. decembra 2018. godine: SK Telecom, LG Uplus i KT. Ponuda je krenula samo za odabrane kompanije, ali su se otvorili i za korisnike, a izgleda da je presudna bila pojava smartfona Samsung Galaxy S10 5G. SK Telecom komercijalno nudi uslugu putem sa čak četiri svoja 5G plana. Mreža LG Uplus pokrenula se u Seulu i okolnim lokacijama. KT Corporation je počela je pretkomercijalnom ponudom u Lotte World Tower-u u Seulu, a već početkom 2019. pokrenuli su neograničene 5G usluge i proširili pokrivenost na ukupno 85 gradova. KT je prethodno sarađivao sa Intel-om na predstavljanju usluge 5G na Zimskim olimpijskim igrama 2018. u Pyeongchang-u i planira da uloži preko 20 milijardi dolara do 2023. godine u 5G i druge inovativne tehnologije. Prema predviđanjima Ministarstva i nauke Južne Koreje, 90 odsto korisnika mobilne telefonije u zemlji biće na 5G mreži do 2026. godine, što je impresivno i gotovo neverovatno.

Japan nije ništa manje zanimljiv. Čak četiri kompanije startovale su komercijalne servise tokom 2020. godine. NTT DOCOMO je najveći japanski bežični operater. Oni eksperimentišu sa 5G mrežom još od 2010. godine, a pretkomercijalne usluge pokrenuli su u septembru 2019, pre službenog pokretanja 25. marta 2020. KDDI je pokrenuo je svoju mrežu 26. marta 2020. SoftBank je ponudio 5G usluge 27. marta, a Rakuten Mobile je lansirao 5G 30. septembra 2020. godine za 2980 jena (28 USD) mesečno. Poređenja radi, SoftBank osnovna mesečna usluga košta svega oko devet dolara, dok je Rakuten skuplji – 28 dolara mesečno.

Čak tri bežična operatera zvanično su dovela 5G u Kinu još 31. oktobra 2019. godine: China Mobile, China Telecom i China Unicom. Na meti su prvenstveno bili Beiđing i Šangaj, gde je najveća koncentracija privrede i stanovništva, ali sve se brzo širi na ostale oblasti i velike gradove. Hong Kong je ponudio 5G servis 1. aprila 2020. Prema saopštenju za štampu, već prilikom lansiranja pokrivao je gotovo sve zatvorene i otvorene površine u svim okruzima u Hong Kongu. SmarTone je počeo da nudi svoje proizvode u maju 2020. godine i predstavio ih je, u okviru Home 5G Broadband ponude, kasnije iste godine.

(Ne)odlučna Evropa

I pored činjenice da Evropa ima dve od tri vodeće kompanije (Ericsson i Nokia) koje se bave 5G infrastrukturom i standardima, rezultati nisu spektakularni. Delimičan uzrok je zabrana upotrebe Huawei opreme, koja je već bila instalirana na mnogim mestima, pa deinstalirana u skladu sa sankcijama prema kineskom proizvođaču. Uprkos tome, Deutsche Telekom je predstavio 5G u Nemačkoj u Berlinu, Darmštatu, Minhenu, Bonu i Kelnu još u septembru 2019. godine.

Vodafone je takođe počeo rano, a prvih 25 baznih stanica uključili su 16. jula 2019. Mesec dana kasnije dodali su Berlin i trenutno 5G mrežom pokrivaju oko 10 miliona ljudi. Nemački O2 kompanije Telefónica Germany lansirao je 5G u pet gradova 3. oktobra 2020. godine: Berlin, Hamburg, Minhen, Frankfurt i Keln. Od marta 2021. pokriveno je više od 30 gradova. U ambicioznim planovima, očekuju da će preko 5G pokriti preko 20% stanovništva do kraja godine, a celu zemlju do 2025. godine.

Najveći mrežni operater u Velikoj Britaniji, EE, prvi je lansirao 5G 30. maja 2019. godine u Londonu, Kardifu, Edinburgu, Belfastu, Birmingemu i Mančesteru, a kompanija sada upravlja mrežom u 160 gradova. EE je takođe prvi na svetu ponudio OnePlus 7 Pro 5G smartfon. Vodafone UK pokrenuo je 5G mrežu u sedam gradova 3. jula 2019. Trenutno opslužuje oko 100 lokacija širom Velike Britanije. I druge evropske zemlje beleže prva uvođenja 5G mreže tokom 2019. godine, ali uz različite domete u potonjem pokrivanju teritorije i broja korisnika.

Balkanska 5G rupa

Gde smo mi u čitavoj priči? Možda će najbolju ilustraciju pružiti servis speedtest.net/ookla-5g-map, na kome detaljnije možete da proučite broj 5G i pokrivenost servisima u raznim delovima sveta. Mapa je prilično relevantna jer se bazira i generiše na realnim podacima.

Svaki komentar za Srbiju (i neposredno okruženje) je izlišan, uz komentar da je i jedina eksperimentalna 5G bazna stanica na kraju demontirana na zahtev okolnog stanovništva. A u međuvremenu, seče se i zatrpava drveće, uništava se zemljište zarad litijuma, nestaju planinski vodotokovi... Da li ćemo uhvatiti korak? Možda, uz neke fabrike koje će proizvoditi komponente za 5G mreže, a koje će koristiti stanovnici nekih drugih zemalja čije ćemo populacione kvote i mi popunjavati.

SLEDEĆI TEKST U PC #289
preview
Struja na Sunce
Dejan Ristanović
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter