GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #290 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Huawei WiFi AX3: Wi-Fi 6, pa još plus
Dejan Ristanović
Wi-Fi 6 polako stiže na notebook računare i mobilne uređaje, pa je krajnje vreme da sebi obezbedite odgovarajući Access Point. Isprobali smo Huawei WiFi AX3, koji na Wi-Fi 6 dodaje plus
- PC #290 (Septembar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Huawei WiFi AX3: Wi-Fi 6, pa još plus

image

Wi-Fi 6 (ili IEEE 802.11ax) obećava teorijske brzine prenosa do 9.6 Gbps, što se u ovoj fazi svodi na teorijskih 3 Gbps ili realno oko 1.2 Gbps. A Wi-Fi 6 Plus? Huawei je sklopio privatni ugovora sa organizacijom Wi-Fi Alliance, po kome može da razvija sopstvena rešenja, poštujući pri tome svaki detalj Wi-Fi specifikacije, ali i unoseći neka unapređenja. Naš Samsung Galaxy Note20 Ultra vidi ruter kao Wi-Fi 6 device i savršeno sarađuje sa njim, a od „dodataka“ koristi činjenicu da je signal pojačan za 6 dB, pa je domet veći, baš kao i sposobnost prolaska kroz zidove. Uz neki Wi-Fi 6 Plus uređaj, vide se i prednosti koje donosi ultra-wide 160 MHz bandwidth.

Sam ruter je vrlo tanak, lak (403 grama) i elegantan, a krase ga četiri „pljosnate“ antene. U paketu dobijate klasični adapter za napajanje i Ethernet kabl. Na sredini kućišta je H taster za automatsko povezivanje sa drugim Huawei uređajima. Dovoljno je da prinesete Huawei ili Honor telefon sa NFC modulom ruteru i uključićete ga u mrežu. Ako vam se takvo ugrožavanje sigurnosti ne dopada, opciju možete da isključite.

Za upravljanje uređajem koristi se Huawei AI Life mobilna aplikacija ili klasičan Web interfejs. Podešavanje obuhvata sve osnovne funkcije, možete postaviti glavnu mrežu na 5 ili 2.4 GHz (omogućeno je i pametno „preskakanje“ sa jedne na drugu), mrežu za goste, mogućnost da se nekim korisnicima ograniči brzina i slično. Vredi posetiti Advanced Wi-Fi Settings sekciju gde možete da povećate bandwidth na 160 MHz.

image

Za Wi-Fi 6 je očito potreban snažan hardver, pa ruter u malom kućištu krije Gigahome quad-core procesor koji radi na 1.4 GHz, 256 MB RAM-a i 128 MB ROM-a. Šteta je jedino što nije obezbeđen USB port, koji bi doneo dodatne funkcionalnosti u kućnoj mreži. Naši testovi su pokazali odlične rezultate – na gigabitnom Internet linku speedtest je dao 850 Mbps pri download-u i čak nešto više pri upload-u, što je otprilike maksimum koji okruženje dopušta; za veće brzine ruter bi trebalo da ima 10 GbE (ili barem 2.5 GbE) port, što je teško očekivati od uređaja koji košta svega oko 14200 dinara. Brzina opada a latencija raste kako se udaljavamo od rutera, posebno ako je između klijenta i njega više zidova, ali razlike nisu velike, a veza je veoma stabilna, što je ujedno i najvažnije.

Kako Wi-Fi 6 kompatibilni uređaji stižu na tržište, sve više ćete razmišljati o optimizaciji performansi nabavljene opreme. Access point Huawei Wi-Fi AX3 je dobar početak na tom putu.


consumer.huawei.com




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter