GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #290 > BIZ&IT
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Vesimpex: Pratite li IT trendove?
Tržište se stalno menja, a poznavanje trendova pomoći će vam da formirate strategiju izgradnje ili poboljšanja vašeg data centra
- PC #290 (Septembar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Vesimpex: Pratite li IT trendove?

Bilo da su u pitanju tehnološki ili organizacioni trendovi, korisno je da ih znate, jer će vam to sigurno pomoći da donesete važne odluke koje će unaprediti vaš data centar, povećati mu efikasnost, a neretko i sniziti cenu eksploatacije.

Trend 1: Energetska efikasnost – trka na duge staze

image

Iako se pokazalo da se predviđanja iz 2010. o rastu potrošnje energije u IT sektoru nisu obistinila i da je u poslednjoj deceniji brzina rasta potrošnje smanjena zahvaljujući povećanju energetske efikasnosti, najnovije prognoze predviđaju rast potrošnje energije za oko 21 odsto do 2025. godine.

Udeo potrošnje u cloud data centrima porastao je sa 10 odsto u 2010. na 35 odsto u 2018, a očekuje se da dostigne 60 odsto do 2025. Edge data centri takođe troše sve više energije i do 2025. dostići će udeo od 12 odsto od ukupne potrošnje.

I pored znatnog tehnološkog napretka, sve je manje mesta za uštede u energiji jer su tehnički sistemi dostigli svoje fizičke granice, pa su dalja unapređenja sve teža i kompleksnija. Pored hardverskih rešenja, smanjenje potrošnje zahteva i razmatranje mogućih unapređenja u sferi softvera, naročito onih aplikacija koje zahtevaju intenzivnu obradu podataka, kao što su AI i blockchain tehnologije.

Evropski Code of Conduct za energetsku efikasnost data centara prepoznaje još neke smerove mogućeg razvoja rešenja za smanjenje potrošnje:

• Korišćenje efikasnijih sistema hlađenja.
• Korišćenje otpadne toplote za grejanje naselja, na primer.
• Virtuelizacija softvera i maksimalno iskorišćenje potencijala servera.
• Usklađivanje rada svih komponenti u pogledu energetske efikasnosti.
• Korišćenje obnovljivih izvora energije.
• Izgradnja data centara u oblastima hladnije klime.

Trend 2:Novi ciljevi kao odgovor na moguće krize

Pandemija je zatekla mnoge IT sisteme nespremne da odgovore na nove zahteve i uslove rada tokom karantina. Prema istraživanju Uptime instituta, mnoge firme uključuju pripremu za pandemijske uslove u cilju održanja kontinuiteta poslovanja. Ovo se odnosi na tehničke kapacitete, ali još više na organizacione elemente. Primenjuju se kraći ciklusi čišćenja, zdravstvena provera korisnika, češće menjanje vazdušnih filtera i veće zalihe rezervnih delova. Unapređuju se procedure održavanja, formiraju dovoljne zalihe goriva, popunjavaju kadrovski resursi i uvode druge mere:

• Više automatizacije i daljinske administracije.
• Povećanje pouzdanosti lokalne opreme.
• Distribuiranje opreme i servisa u cilju pouzdanog funkcionisanja i oporavka od katastrofa.
• Korišćenje gotovih rešenja lakih za implementaciju u slučaju potrebe.
• Prelaz s planskog na prediktivno održavanje.
• Promena smernica za nabavku.

Trend 3:Standardizovane tehnologije preuzimaju primat

image

Pored već prisutnih rešenja koja koriste toplotu data centara za zagrevanje stanova i drugih načina za efikasno iskorišćenje otpadne energije, sve više se radi na standardizovanim visokoefikasnim rešenjima za data centre.

U mega data centrima, kakav su na primer Amazon, Google ili Microsoft, nove, otvorene tehnologije se istražuju i primenjuju. Primer je Open Compute projekt, koji redefiniše hardver i čini ga efikasnijim, fleksibilnijim i skalabilnim. Cilj je da oprema ponudi veći izbor opcija, bolje prilagođenje i smanjenje troškova implementacije.

Jedan od trendova u okviru OCP je prelazak sa AC na DC napajanja. Smanjuje se zapremina opreme, uklanjaju dodatne slabe tačke i povećava energetska efikasnost. Primenom DC napajanja, olakšana je skalabilna i fleksibilna ugradnja opreme.

Trend 4: Povećanje potražnje za rekovima

Ključna je brzina implementacije: zbog toga se insistira na potpuno opremljenim rekovima, spremnim za ugradnju. Rast broja servera i količine opreme u data centru zahteva standardno, kvalitetno i pouzdano rešenje za njen smeštaj, sa isto tako jednostavnom i efikasnom implementacijom sistema napajanja, hlađenja, sigurnosti… Rittal rešenja za rekove uklapaju se u ove trendove, a novi proizvodi su posebno prilagođeni masovnoj upotrebi i, po potrebi, novim tehnologijama i standardima kao što je OCP.

image

Primer primene je Chindata data centar u Kini, gde je instalirano više od 8.000 rekova prilagođenih potrebama korisnika, s visinom do 52U, hladnim zonama, adijabatskim hlađenjem i drugim rešenjima za visoku pouzdanost i efikasnost.

Trend 5:Korisnici očekuju rešenja po sistemu ključ u ruke

Ne interesuju nas proizvodi, već rešenja – ovo ćete sve češće čuti od kupaca. Primer je implementacija Edge data centara, mikrorešenja koja se moraju implementirati lako, brzo i jednostavno, s visokim nivoom performansi i bez glavobolja za kupca. Smešteni na udaljenim lokacijama, Edge DC zahtevaju automatizaciju, daljinski nadzor i upravljanje i nizak potreban nivo održavanja. Na ceni su rešenja koja sama vode računa o sebi i otporna su na sve uticaje okoline.

Zbog toga Rittal s partnerima nudi integraciju standardnih Micro DC rešenja, potpuno zaštićenih Edge data centara malog obima, sa svim tehničkim i zaštitnim sistemima integrisanim u gotovo, ključ u ruke rešenje.

Ako mislite da ste u grupi korisnika koji prate neki od ovih trendova, javite nam se za implementaciju rešenja koja ih podržavaju!


Vesimpex.rs



Takovo

BIZIT 2024

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter