GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #292 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Laptop da se OLEDiš
Filip Majkić
ASUS svoju novu seriju ZenBook računara oprema OLED ekranima, uz napredak krupnim koracima koji beleži i u drugim segmentima. Finalni proizvod koji predstavljamo zove se ZenBook 14X UX5410E
- PC #292 (Novembar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Laptop da se OLEDiš

image

Sjajni ZenBook laptopi i u novoj generaciji deluju veoma ubedljivp. Ekran dijagonale 14 inča u elegantnom telu 13“ računara, 11. generacija Intel mobilne platforme s još boljim procesorima i ugrađenom Wi-Fi 6 podrškom, izuzetno brzi SSD, fantastična baterija, gomila softverskih unapređenja uključujući Windows 11 podršku... U celini, reč je o paketu kojem je teško odoleti. ASUS je čak pošlo za rukom i da taj OLED panel dodatno unapredi. Kako je to uspeo?

OLED i 90 Hz

Fenomenalni OLED ekran u novoj generaciji, koju ćete prepoznati po četvorocifrenoj oznaci (prethodne generacije ZenBook računara su koristile trocifrene oznake), stiže sa osvežavanjem podignutim na sa 60 na 90 Hz! Upravo taj mali korak je ono što dovodi utisak do savršenstva, zahvaljujući ne samo fantastičnoj, besprekornoj slici već i utisku živahnosti koji laptop pruža prilikom pomeranja sadržaja po ekranu. Ovo je uočljivo u igrama, ali ne samo tu – ovo je ipak računar sa integrisanom grafikom, pa se 90 Hz manifestuje u svakodnevnom multitasking-u pod Windows-om.

image

Drugo unapređenje ekrana vidimo u odnosu stranica. Za razliku od doskora prevlađujućih 16:9, proizvođači su počeli da se vraćaju na za korisnika daleko ugodniji 16:10 odnos stranica, gde se dobija više sadržaja i prikaza po visini. To ne deluje kao značajno unapređenje, ali se u praksi i te kako oseća! Dodatni prostor je sjajan u svim prilikama, od rada u poslovnim programima do surfovanja Internetom.

Rezolucija je porasla na 2880×1800 tačaka, a iako nismo imali naročitih primedbi na ranije isprobani Full HD OLED, moramo da konstatujemo da je utisak odličan i svakako upečatljiviji. Uz osvetljenje od tipičnih 400 nita – sve do 550 nita maksimalno – imamo i sertifikat o podršci za prikaz 100% DCI-P3 opsega boja. Na sve to, ekran je osetljiv na dodir, pa i na taj način možete kontrolisati svoj računar, što je u mnogim situacijama korisno. Uz opcionu olovku, možete iskoristiti i tu vrstu input-a za rad i zabavu, u čemu će pomoći ugrađena podrška za Windows Ink u Microsoft-ovom operativnom sistemu. Prikaz boja je besprekoran, crna je savršena jer se dobija gašenjem dioda, a odziv od 0,2 ms doprinosi maksimalnom užitku.

Poznat hardver, a opet radi bolje

Već smo se upoznali sa Intel-ovom platformom 11 generacija za mobilne uređaje. Upravo smo nju zatekli u prvom OLED laptopu koji smo prikazali, ali ovde ima još aduta, pre svega SSD. Koristi se 1 TB NVMe M.2 model kompanije Samsung koji je još brži i efikasniji, te Windows obezbeđuje brz odziv, doprinoseći utisku o realnom radu. Naš test primerak došao je s operativnim sistemom Windows 10 Pro, ali je već prilikom inicijalnih podešavanja pitao da li želimo upgrade na Windows 11, tako da svi budući korisnici treba da znaju da su novi laptopi spremni za najsvežije izdanje „pendžera“.

image

ZenBook 14X UX5401E koristi Core i7-1165G7 CPU sa četiri jezgra, podrškom za Hyperthreading, te radnim taktovima od 2,8 GHz do 4,7 GHz, u zavisnosti od opterećenja. Uređaj je unapređen i u domenu rashladnog sistema, s dva IceBlade ventilatora koji čine računar još tišim u režimima opterećenja, dok je u nezahtevnim situacijama on faktički bešuman. U okviru MyASUS kontrolnog softvera omogućeno je podešavanje režima rada, kao upravljanja osnovnim režimima funkcionisanja računara. Pomenuli smo ultrabrzi SSD, a tu je i 16 GB LPDDR4X memorije. Intel-ova mobilna platforma podrazumeva i svežu Intel Iris Xe grafiku, koja donosi pomak u performansama, naročito spram drugih integrisanih rešenja.

Kod tankih i lakih računara uvek postoji bojazan od eventualnog kompromisa u domenu opcija konektivnosti. Ovoga puta sve je tu: ZenBook 14X UX5401E ima jedan USB 3.2 Type-A port standardnog tipa, ali i dva ThunderBolt 4 porta. Oba Type-C porta podržavaju priključenje eksternih monitora i izvora napajanja, tako da ne morate brinuti šta ćete povezati na koji, a uvek možete dokupiti USB-C hub koji će proširiti raspoložive opcije. Za povezivanje eksternog ekrana može se koristiti i HDMI port, a tu je i audio-kombo priključak za slušalice. Ugrađeni su čitač kartica i HD Web kamera. Neki modeli će imati i skener otiska prstiju ugrađen u taster za uključivanje. Bežične konekcije podrazumevaju Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.0 podršku. Odnos pokrivenosti kućišta ekranom iznosi čak 92 odsto, što znači da su ivice oko ekrana vrlo tanke, što doprinosi estetskom utisku. Elegantna unutrašnjost je očita i na donjem delu, gde zatičemo dobro poznatu edge-to-edge tastaturu s funkcijskim tasterima, kao i NumberPad 2 touchpad. Sam touchpad je popriličnih dimenzija i zauzima dobar deo naslona za dlanove ispod tastature, plus je prilično širok, što doprinosi upotrebljivosti. Dubina hoda tastera iznosi 1,4 mm, što donosi natprosečnu udobnost korišćenja u kategoriji gde ova distanca uglavnom iznosi 1-1,2 mm. Multitouch komande su izuzetno precizne, a NumberPad 2 se jednim klikom na odgovarajuću ikonu u njegovom uglu pretvara u numerički deo tastature, što može biti od velike pomoći svima koji rade s brojevima. Za implementaciju fizičke varijante numeričkog dela tastature nema mesta – podsećamo da je ovo 14“ računar u 13“ telu.

Zaokružena celina

Troćelijska baterija kapaciteta 63 Wh obezbeđuje autonomiju od oko 9.5 časova, što je odličan rezultat. Uz nešto konzervativnija podešavanja, naročito ekrana za koji zaista nije potrebno da bude stalno toliko svetao, dobilo bi se i više. OLED ekrani prikazuju izuzetno precizne boje i pri nižim nivoima osvetljenja, pa ne dolazi do degradacije prikaza. Baterija podržava brzo punjenje preko 100 W adaptera, što znači da se do 60 odsto kapaciteta može dopuniti za samo 49 minuta. Takođe, budući da se sve obavlja preko tipičnog USB-C konektora, neće biti potrebe da na putovanje nosite više punjača.

image

Laptop podržava MIL-STD 810H vojni standard američke vojske, te je izuzetno otporan na razne vidove potencijalnih oštećenja i garantuje funkcionisanje u otežanim uslovima. Pomenimo 24/7 rad pri temperaturama okruženja od 30°C do 63°C (ekstremna toplota), kao i -25°C do -33°C (ekstremna hladnoća). Test pada s visine od 100 mm dok laptop radi, po četiri puta na svakoj stranici, vibracioni test u rasponima od 5 do 500 Hz pri dvočasovnom okretanju oko proizvoljne ose, test na ekstremnu vlažnost od 95% pri 30°C i 60°C u trajanju do 10 dana, te normalan rad pri atmosferskom pritisku ekvivalentnom visini od 15 hiljada stopa, odnosno 4572 km – sve je to deo mogućnosti koje se nude u nestvarno tankoj formi računara čija masa ne prelazi 1,4 kg.

ErgoLift šarke se mogu otvoriti do ugla od 180°. One blago uzdižu laptop od podloge čime čine položaj ergonomski boljim, a istovremeno doprinose efikasnijem hlađenju. Stereo-zvučnike je sertifikovao Harman/Kardon. MyASUS softver nudi mnoštvo podešavanja, uključujući i ona za pomenute zvučnike, ali i za mikrofon, što nas dovodi do tehnologije potiskivanja buke, potencijalno veoma značajne za svaki vid komunikacije, uključujući i rad od kuće. Kolekcija aplikacija koje ASUS nudi je impresivna, kao i spektar opcija i podešavanja koje vam nude. Možete i povezati računar sa svojim iOS i Android telefonom, što navodi na razne ideje. Sve u svemu, spektar opcija je raskošan.

Čak i da je sve ostalo prosečno, samo prisustvo fantastičnog OLED ekrana u praktično savršenom izdanju bilo bi dovoljno da ZenBook 14X toplo preporučimo. No, sa fantastično balansiranom konfiguracijom i izuzetnim karakteristikama, možemo konstatovati da bolje opcije za one koji žele kvalitetnog, pouzdanog i sveobuhvatnog mobilnog saputnika trenutno nema. Fantastičan laptop u svakom pogledu!


asusplus.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #292
preview
BIZIT 2021: Bitka za korisnike




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter