GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #293 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Hyper-V između servera i oblaka
Jasmin Kahriman
U septembru 2021. na tržište je izašao Windows Server 2022 sa neočekivanim promenama po pitanju Hyper-V servera. O kakvim se promenama radi i kako će one uticati na vašu infrastrukturu i poslovanje?
- PC #293 (Decembar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Hyper-V između servera i oblaka

image

Korišćenje virtualizacije sa sobom nosi niz pogodnosti. Neke od njih su smanjenje potrošnje električne energije, jednostavno i brzo kreiranje virtuelnih mašina, manje brige i manje vremena za održavanje, kreiranje test okruženja koje nije u konfliktu sa ostalim virtuelnim mašinama i operativnim sistemima, manji troškovi licenciranja... Od samih početaka, tačnije od prve verzije Hyper-V servera koja je predstavljena u oktobru 2008. godine, pa sve do Windows Server 2019, Microsoft je isporučivao Hyper-V kroz dva kanala. Prvi je namenski Hyper-V server poznat kao standalone server ili Hyper-V Server Core. Druga verzija je Hyper-V server koji se instalira kao Windows Server role.

Šta je Hyper-V Server Core?

Hyper-V Server Core je operativni sistem koji instalirate direktno na fizički server. Ne uključuje grafičko okruženje, te je se za upravljanje koriste PowerShell i Hyper-V Manager. Praktični primer za korišćenje PowerShell-a bio bi kreiranje Hyper-V klastera ili instalacija SNMP (Simple Network Management Protocol) za potrebe monitoringa. Sa druge strane, pomoću Hyper-V Manager-a možete kreirati i konfigurisati virtuelne mašine, virtuelne mrežne kartice i još mnogo toga. Ukoliko koristite Pro ili Enterprise ediciju Windows-a 10/11, možete instalirati Hyper-V Manager i upravljati vašim Hyper-V serverima sa udaljene lokacije. Pored Hyper-V Manager-a, kao centralizovano rešenje možete koristiti i Windows Admin Center (WAC), što je od ključnog značaja za srednje ili veće kompanije. Drugi proizvod namenjen centralizovanom upravljanju virtuelnim mašinama je System Center Virtual Machine Manager (SCVMM). U zavisnosti od verzije koju koristite, SCVMM podržava verzije od Hyper-V Server 2008 do Windows Server 2022.

image
U­prav­lja­nje vir­tu­el­nim ma­ši­na po­moću Win­dows A­dmin Cen­ter

Iako je Hyper-V Server Core besplatan proizvod, i dalje je potrebno kupiti licencu za gostujući operativni sistem. Drugim rečima, ukoliko želite da instalirate Windows 11 ili Windows Server 2022 na virtuelnu mašinu, potrebno je da ih licencirate.

Korišćenje Hyper-V Server Core će smanjiti rizik od hakerskih napada, pošto je sačinjen od samo neophodnih komponenti. To takođe znači da on zauzima manje prostora na disku, ima manju potrebu za instalacijom novih nadogradnji, te je manje sklon problemima. S druge strane, Hyper-V Server Core podržava manji broj fizičkih servera, te nema grafičkog okruženja za upravljanje. Preporučujemo da pogledate oficijalnu dokumentaciju proizvođača fizičkih servera prije nego što započnete instalaciju Hyper-V servera.

Šta se promenilo?

image
Hyper-V Ser­ver 2019 tek­stu­al­ni UI

U januaru 2019. godine Microsoft je predstavio Windows Server 2019, a šest meseci kasnije Hyper-V Server 2019. Taj proizvod je doneo mnoga unapređenja, a neka od njih su shielded virtuelne mašine sa podrškom za Linux, 9.0 verzija virtuelnih mašina, podrška za hibernaciju, enkripcija za virtualne mašine prve generacije, zaštita hosta (host resource protection), Core App kompatibilnost, deduplikacija podataka sa ReFS (Resilient File System), cross-domain migracija klastera i file share witness. Hyper-V Server 2019 koristi isti UI kao i prethodne verzije Hyper-V servera.

Pre dva meseca Microsoft je predstavio Windows Server 2022. Nova verzija je donela nove funkcionalnosti, sigurnosna poboljšanja i bolju vezu sa cloud-om. Hyper-V server je i dalje tu, ali kao Windows role. Nažalost, samostalna verzija Hyper-V servera više nije dostupna, što je malo ko pomišljao da se može desiti.

Seoba u cloud?

image
Hyper-V 2022 kon­zo­la za u­prav­lja­nje vir­tu­el­nim ma­ši­nama

Nakon mnogo špekulacija na Internetu kako je Hyper-V server „mrtav“ i kako je njegov razvoj obustavljen, Microsoft se oglasio sa dodatnim pojašnjenjem i sa dva potencijalna rešenja. Prvo rešenje je nastaviti sa korišćenjem besplatne verzije Hyper-V 2019, pošto je podrška za taj program podrška produžena do 2029 godine. Druga alternativa je Azure HCI Stack. To je hyper-converged rešenje na kom možete da pokrenete Windows i Linux virtuelne mašine u vašem data centru i na Azure cloud servisima.

Windows Server 2022 (uključujući i Hyper-V Server rolu) podržava nested virtualizaciju na AMD procesorima, što nije bio slučaj u prethodnim verzijama ovog softvera. Hyper-V Manager i dalje ima isti UI kao i u prethodnim Hyper-V verzijama. Jedna od novosti je verzija 10 virtuelnih mašina.

Ukoliko želite da testirate Hyper-V unutar Windows Server 2022 okruženja, možete besplatno da preuzmete ISO fajl sa Microsoft-ovog sajta.



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter