GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #293 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Samsung Watch 4: Pametnije nego ikada
Filip Majkić
Galaxy Watch 4 Classic se priklonio Google carstvu, pa koriste Wear OS. Kako se to reflektovalo na uređaj?
- PC #293 (Decembar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Samsung Watch 4: Pametnije nego ikada

image

Classic model Galaxy Watch 4 serije pametnih satova opravdava svoje ime već na prvi pogled. U svakom pogledu deluje kao – klasični sat. Stiže s kućištem od nerđajućeg čelika, prečnika 46 mm (postoji i 42 mm varijanta), koje ostavlja odličan utisak. Super AMOLED ekran je zaštićen Corning Gorilla Glass DX staklom, a oko ekrana je rotirajuća krunica koja se koristi u interfejsu telefona i izuzetno je zgodna u svakodnevnoj upotrebi, zajedno s dva tastera s desne strane. Pohvaljujemo izostavljanje elemenata koji štrče, poput točkića, budući da uglavnom smetaju prilikom vežbanja i sličnih aktivnosti.

Samsung u novoj seriji koristi Google operativni sistem Wear OS u kombinaciji sa svojim One UI Watch interfejsom, koji ga čini prepoznatljivim svakome ko koristi Samsung telefone. Interfejs i aplikacije su međusobno kompatibilne, te rade i nadopunjuju se odlično. Preuzimanje i sinhronizacija obavljaju se automatski, tako da se kontakti, poruke i pozivi direktno sinhronizuju. Postoje i brojni gestovi kojima se može brzo i intuitivno zahtevati određena operacija: recimo, pomerite podlakticu dvaput gore/dole da primite poziv, okrenete zglob da odbijete poziv ili isključite alarm.

image

Svi proizvođači pametnih satova akcenat bacaju na zdravlje. Stoga i Galaxy Watch 4 Classic teži da bude vaš saputnik u svim dnevnim aktivnostima, tu je da vas podstakne na trening s velikim brojem vežbi koje će automatski prepoznavati, meriti utrošene kalorije i slično. Tu je i praćenje sna s naprednim rezultatima spavanja, uz detekciju hrkanja. Posebno nam se dopala sposobnost da sat jednostavnim električnim mikropulsevima pruži korisniku uvid u opšte stanje organizma. Dovoljno je da prislonite dva prsta na tastere sa strane i dobijete uvid u stanje organizma – BMI indeks, procenat vode i masti, telesni sastav i slično. Da sve to bude moguće, upotrebljen je novi 3-u-1 bioaktivni senzor koji objedinjeno kontroliše tri senzora zdravstvenih funkcija – optički puls, električno srce i analizu bioelektričnom impedansom. Korisnici dobijaju precizne informacije o osnovnim parametrima organizma, poput pulsa, stresa i disanja, ali i naprednijih stavki, kao što su nivo kiseonika u krvi, mogućnost otkrivanja nepravilnog rada srca i slično – sve na vrlo jednostavan način. Za petnaestak sekundi prikupi se čak 2400 raznoraznih podataka. Sve se to sinhronizuje s telefonom pa možete pratiti stanje organizma kroz duži period.

Za obradu svih tih informacija stara se 5-nm Exynos W920 Dual Core procesor koji radi na 1,18 GHz, uz pomoć 1,5 GB RAM-a i 16 GB skladišnog prostora. Da, možete komotno iskopirati pozamašnu muzičku kolekciju, pa potom povezati Bluetooth slušalice i slušati muziku dok vežbate direktno sa sata. Baterija je mogla biti bolja – nama je trajala oko dva dana, a Samsung navodi četrdesetak sati „uobičajenog rada“. Ili duplo više vremena nego što nude Apple satovi.

image

Na jednom mestu imate ličnog digitalnog saputnika i asistenta koji će se starati o parametrima vašeg zdravlja, reprodukovati vam muziku, omogućiti da radite s notifikacijama ili se javljate na pozive, i to na vrlo jednostavan i praktičan način, uz odličan interfejs. Samsung Galaxy Watch 4 Classic je jedan od najboljih pametnih satova na tržištu. Videćemo u kom će se smeru dalje razvijati Google Wear OS platforma, a boljeg partnera od Samsung-a nisu mogli naći.


samsung.com/rs



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter