GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #294 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #294 (Januar 2022)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Dejan Ristanović

Godinu u kojoj smo dobili nove procesore svih velikih proizvođača, pomeranje od CISC prema RISC arhitekturi, novi Microsoft Windows, novi Office, koncept iznajmljivanja računara u cloud-u, uspešnu demonstraciju povezivanja kompjutera sa mozgom, gomilu novih servisa, programa i atraktivnih igara nekada bismo zvali čudesno uspešnom, a sada smo spremni da kažemo da se u 2021. nije desilo – ništa. Da li je problem u računarima ili u našim očekivanjima?

Iz još jedne godine koju su, kako kaže Voja Gašić, „pojeli virusi“ izlazimo suočeni sa nizom izazova vezanih za linije snabdevanja, inflaciju u svetskim okvirima, proizvodnju i snabdevanjem energijom, pa i opštu političku nestabilnost. Mnoge mere koje su preduzimane da bi se sprečila masovna otpuštanja u uslovima pandemije sada dolaze na naplatu, što pogađa i najveće ekonomije, a kamoli male zemlje poput naše. Sa pozitivne strane, tržišni indeksi ne pokazuju prevelike oscilacije a akcije uglavnom rastu. Dow Jones indeks je u ovoj godini skočio sa 30400 na 35950, a Nasdaq sa 129 na 205. Ko je mudro ulagao u akcije dobro je prošao, čak i ako je prosto kupio deonice nekog indeksnog fonda.

Iako promene nisu bile lake, pandemija nas je naterala da uradimo mnogo toga što se moglo (pa i moralo) uraditi odavno. Računarstvo se afirmisalo kao fil rouge koji, oslanjajući se na Internet, povezuje čitav svet i koji nam je omogućio da kvalitetno poslujemo i živimo čak i u teškim uslovima. Ljudi su preživljavali epidemije i pre računara, ali sada je ICT pomogao da broj žrtava bude znatno manji, a ogromna ulaganja u bio-tehnologije rezultirala su vakcinama, ali i drugim inovacijama koje će pokazati svoju vrednost u godinama koje dolaze.

I za nas u PC Press-u „pandemijske“ godine su značile velike promene – kako kaže @JovanaVu, fokusirali smo se na ono što možemo da promenimo, a to smo jedino mi sami! Nije lako, ali je jedino što daje dobre rezultate. Promenili smo mnoge stvari koje je trebalo davno menjati. Naša novogodišnja rezolucija iz januara 2015. godine (PC#217), koja je glasila „i papir i ekran“, se polako menja u „pre svega ekran, ali i papir“. Zato sa zadovoljstvom gledamo rezultate postignute tokom 2021. godine, kada smo uz 11 brojeva časopisa organizovali i dve veoma uspešne konferencije ali i značajno unapredili svoj nastup na Web-u.

U narednoj godini očekuju nas novi izazovi, pre svega redizajn naše Web prodavnice i samog časopisa, koji će izgledati drugačije kako na ekranu tako i na papiru, s tim što ta dva izgleda neće biti ista; prilagodićemo se svakom od medija. PC#300, koji će izaći u julu, je dobra prilika da predstavimo te novitete i da krenemo dalje.

Šta će, osim novog dizajna časopisa „PC“, doneti 2022. godina? Lepo bi bilo znati, ali razvoj računarstva uvek nađe načina da nas iznenadi. Mislim da će se trend razvoja servisa i izmeštanja sve više funkcionalnosti u cloud nastaviti, da će se cene čipova polako stabilizovati i da ćemo ponovo moći da sklopimo solidan računar za umerene pare... a trebaće nam novi računar za nove verzije softvera. Voleo bih da manje pričamo o virusima, kako onim živim tako i računarskim, a da više analiziramo nove ideje za primenu vrhunskih tehnologija. Pre svega toga, provedimo nekoliko mirnih prazničnih dana uz ovaj broj časopisa „PC“. Srećan Božić i Nova 2022. godina!



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter