GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #294 > Tehnovizija
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Igre godine
Nadežda Veljković
Po ustaljenom običaju, krajem kalendarske godine se proglašavaju najbolje igre. Manifestaciji The Game Awards je svojevrsna "dodela Oskara u svetu video-igara". Da vidimo ko je dobio "Oskara" za 2021
- PC #294 (Januar 2022)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Igre godine

image

Domaćin najnovije manifestacije izbora najboljih video-igara bio je Geoff Keighley, kreator i producent manifestacije, vreme događanja 9. decembar, a mesto Microsoft teatar u Los Anđelesu. Događaj je uživo prenosilo više od 40 digitalnih platformi. Osim zvaničnog dela proglašenja pobednika, manifestacija je sadržala predizložbu i prezentaciju inovacija i planova za budućnost video-igara, a bila je obogaćena i muzičkim nastupima (Imagine Dragons, JID, Darren Korb, Sting), kao i predstavljanjem slavnih gostiju – glumaca, producenata i biznismena, među kojima su bili Keanu Reeves, Reggie Fils-Aimé, Ben Schwartz i Ming-Na Wen. Na ovoj manifestaciji nagrade se dodeljuju u 30 kategorija, ali najvažnija je nagrada za igru godine. Ona podrazumeva prepoznavanje igre koja pruža apsolutno najbolje iskustvo u svim kreativnim i tehničkim oblastima. Pobedu je, u skladu s tim zahtevima, odnela igra It Takes Two („Potrebno je dvoje“).

Najbolja igra – It Takes Two

It Takes Two je takođe osvojila nagradu u kategoriji najboljih porodičnih igara, kao i za najbolji dizajn igre za više igrača na mreži. Za glavnu nagradu nominovane su još četiri igre: Metroid Dread, Psychonauts 2, Ratchet & Clank: Rift Apart i Resident Evil Village. Zanimljivo je da je od te četiri nominovane igre samo Metroid Dread dobio nagradu u jednoj od ostalih kategorija (za najbolju akcionu/avanturističku igru), dok su druge dve nominovane igre ostale bez nagrada.

image

U osnovi priče ove video-igre je vrlo čest životni scenario – razvod jednog bračnog para, u kome su, kao i u životu, najnevinije žrtve deca. Glavni lik je devojčica čiji se roditelji razvode. Ona se, naravno, protivi razvodu i trudi se da pomiri roditelje. Potencijalno rešenje nalazi u jednoj knjizi – priručniku doktora Hakima, koji tvrdi da je stručnjak za razrešenje svih bračnih problema. Jednoga dana devojčica, opsednuta željom da se njeni roditelji pomire, posmatra glinene figurice za koje zamišlja da predstavljaju njene roditelje. U tom trenutku dešava se magija i roditelji se zaista pretvaraju u te glinene figure. Da bi se vratili u svoj normalni ljudski oblik, po preporukama doktora Hakima, oni treba sve da učine kako bi se njihova veza popravila i brak opstao. Pred njih se postavlja niz izazova koje treba da ispune.

Pri ispunjenju svih tih zahteva neophodna je bliska saradnja roditelja, sa ciljem da ih zbliži. Kao što sam naziv igre govori, potrebno ih je dvoje. Igrači koji se uključuju u ovu igru upravo dobijaju ulogu roditelja (Kodi i Mej). Igra se odvija u čarobnim svetovima, nevidljivim običnim ljudima, i raspoređenim po svim delovima kuće. Svaki od čarobnih svetova je specifičan i obuhvata razne vrste izazova – vožnju različitih vrsta vozila, letenje, bavljenje raznim sportovima, zabavnim igrama, učestvovanje u trakama i borbama, rešavanje zanimljivih mozgalica...

Ovu zabavnu i maštovitu avanturističku igru osmislila je kompanija Hazelight Studios iz Stokholma, poznata po prethodnoj vrlo popularnoj igri iz 2017. – A Way Out. Nova, najbolja igra za 2021. godinu, startovala je u martu te godine. Ponuđene su verzije za PC, PS4, PS5, Xbox One i Xbox Series x/s. Na manifestaciji The Game Awards 2021 nagradu je primio direktor kompanije Josef Fares. Tom prilikom on je zahvalio svim članovima tima koji su učestvovali u realizaciji igre. Zanimljivo je neograničeno poverenje koje je vezao za kvalitet igre: obećao je da će svakome kome ova igra dosadi isplatiti nadoknadu od 1000 dolara.

Najbolja RPG igra

image

Za najbolju RPG (Role Playing Game) igru u 2021. proglašena je Tales of Arise japanske kompanije Bandai Namco Entertainment. To je najnoviji, sedamnaesti nastavak popularnog akcionog RPG serijala Tales. Napravljen je na platformi Unreal Engine 4 (Epic Games) s verzijama za PC, PS4, PS5, Xbox One i Xbox Series x/s. Igra je startovala u septembru 2021. godine, na zadovoljstvo ljubitelja ovog serijala, mada ona predstavlja odličnu platformu i za nove korisnike, s obzirom na pojednostavljenje koje je izvršeno na polju kontrola. Grafika je podignuta na viši nivo, pa je svet u kome se odvija radnja igre realističan i fantastičan u isto vreme.

Radnja igre je smeštena između dve planete, Dahna i Rene. Dahna je tehnološki i magijski zastarela planeta (otprilike na srednjovekovnom nivou, njeni stanovnici koriste mačeve, oklope i nemaju električnu energiju), dok je Rena znatno naprednija. Rena je iskoristila tu svoju nadmoć i osvojila „komšije“ pre 300 godina, porobila stanovništvo i vekovima iskorišćavala prirodne resurse.

Priča počinje da se menja kada glavni junak igre, maskirani heroj Alfen sa planete Dahna, odluči da se tome suprotstavi i oslobodi sebe i svoju planetu. On kreće na put ka planete Rene i tokom putovanja se upoznaje sa Šionom, misterioznom devojkom s Rene. Uprkos svim razlikama između njih dvoje, oni zajedno nastavljaju put i počinju borbu protiv izrabljivača. S vremenom im se pridružuje sve više istomišljenika sa obe planete.

Igra je vrlo dinamična, napeta i ispunjena spektakularnim borbama. Svaki od likova bori se na svoj način, koristeći različite tipove oružja. Osim borbi, igra sadrži i brojne druge aktivnosti – istraživanje raznih predela, pecanje, kuvanje, gajenje domaćih životinja... Za razliku od prethodnih igara iz serijala, Tales of Arise ne nudi multiplejer opciju. Da bi se nadoknadio taj nedostatak, glavni lik sa sobom u borbu vodi svoje saborce, s kojima ostvaruje blisku interakciju. S njima se može povezati i izvesti lanac borbenih akcija kako bi napad na neprijatelja bio jači, a pobeda izvesnija.

Najbolja mobilna igra

image

U kategoriji mobilnih igara za najbolju je proglašena Genshin Impact koja se, osim na iOS i Android platformama, može igrati i na PC-ju i konzolama. Kreator igre je kineski studio za razvoj video-igara i animacija miHoYo. Igra se pojavila u septembru 2020. godine, a zatim je više puta doživela nova izdanja sa obogaćivanjem sadržaja i tehničkim unapređenjem. Radnja igre dešava se u svetu fantastike zvanom Tejvat (Teyvat), u kome živi sedam nacija. Svaka od njih vezana je za svoj element i poklonik je boga tog elementa (led, priroda, vatra, voda, vazduh, munja i zemlja). U centru pažnje su blizanci Lumineu i Aether koji iz druge dimenzije stižu u ovaj svet (Tejvat). U sukobu s naseljenicima jedan od blizanaca je zarobljen, a drugi nastavlja putovanje kroz taj svet (kao Putnik) tražeći svog brata. Usput sreće Paimona, malog vilenjaka, koji postaje njegov verni saputnik i savetodavac. Oni (a i igrač s njima) doživljavaju različite avanture i upoznaju niz različitih likova.

Tokom borbe igrač koristi nekoliko različitih kombinacija veština i napada. Svoju snagu može povećati na razne načine, a dodatne resurse rešavanjem brojnih izazova raspoređenih po Tejvatu. Uspeh u izazovima povećava rang igrača, što otključava nove zadatke i izazove. Pritom igrač, osim kontrole svog lika, može da izvodi radnje poput trčanja, penjanja, plivanja, letenja, teleportacije, a može imati i sposobnost promene okoline (na primer, zamrznuti vodu kako bi prešao preko reke).

Genshin Impact je akciona RPG igra sa zadivljujućom grafikom. Vizuelni efekat potpomognut je korišćenjem cel shaded grafike (nefotorealistični prikaz dizajniran da trodimenzionalnu računarsku grafiku čini ravnom, kako bi se oponašao stil stripa ili crtanih filmova). Uz atraktivan vizuelni efekat ide i prijatna ambijentalna muzika. Sve to ovu igru čini izuzetno popularnom.

I ostale kategorije nude zanimljive igre, ali bi njihovo pominjanje zahtevalo previše prostora. Tu su najbolji u kategorijama nagrada za izuzetno kreativnu viziju i inovaciju u pravcu i dizajnu, pobednik je Deathloop, za izuzetno pripovedanje – naraciju u igri pobednik je Marvel’s Guardians of the GalaxyB, zatim za izuzetna kreativna dostignuća u umetničkom dizajnu i animaciji, pobednik takođe Deathloop, pa kategorija za audio-dizajn, pobednik Forza Horizon 5, za najbolje performanse, pobednik Resident Evil Village...



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter