GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #40 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
SezamPro: kompletna ponuda
Dejan Ristanović
Rezimirajmo Internet ponudu najvećeg domaćeg on-line sistema...
- PC #40 (Novembar 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

SezamPro: kompletna ponuda

SezamPro je najveći domaći on-line sistem koji, osim punog pristupa Internetu, nudi i obilje domaćih sadržaja u vidu veoma razvijenog konferencijskog sistema, probranog i dobro klasifikovanog softvera u javnom vlasništvu, dinamične Web strane i veoma posećenog podsistema za interaktivni razgovor (chat).

Tri nivoa pretplate

SezamPro se opredelio za flat model pristupa: za fiksnu mesečnu sumu, pretplatnik dobija mogućnost da (u okviru dnevnih i mesečnih limita) koristi sve usluge sistema. Postoje tri osnovna nivoa pretplate: SezamInternet, SezamClassic i SezamInternetStarter.

SezamInternet pretplata omogućava pristup svim Sezamovim podsistemima, kao i pun pristup Internetu. Korisnik svakog dana može da pristupa Internetu po dva sata (120 minuta) – do 60 sati pristupa Internetu za mesečnu pretplatu od 204 dinara. Korisnik može da dokupi proizvoljan broj Extra sati, uz cenu od 6.80 dinara po satu.

SezamClassic pretplata podrazumeva pristup Sezamovim konferencijama, direktorijumima i chat-u, pregled Sezamove Web strane i svih ostalih prezentacija koje se nalaze na Sezamovom Web serveru (npr. www.pcpress.co.yu). SezamClassic korisnik može da razmenjuje elektronsku poštu sa svetom i da naručuje datoteke sa stranih ftp servera. Cena mesečnog Classic pristupa je 68 dinara, što obuhvata 120 minuta pristupa dnevno.

SezamInternetStarter pretplata je namenjena korisnicima koji žele da isprobaju Internet i vide koliko će im vremena realno biti potrebno. Ova pretplata je po svim limitima jednaka SezamClassic modelu, s tim što korisnik 30 minuta dnevno može da pristupa svim servisima Interneta. Cena mesečne Starter pretplate je 102 dinara.

Svim korisnicima je pristupačan atraktivni Get File servis, koji omogućava naručivanje datoteka iz sveta. Sezam će pribaviti datoteku u periodu manjeg opterećenja, a korisnik će je onda preuzeti sa lokalnog diska, punom brzinom svog modema ili ISDN adaptera. SezamClassic korisnici mogu da naruče do 20 MB, a SezamInternet korisnici do 60 MB datoteka mesečno; dodatnih 10 MB košta 27 dinara.

Sve pomenute cene se odnose na pojedince koji pretplatu plaćaju mesečno. Ukoliko odjednom plaćate za više meseci, dobićete popust: 15% za uplate na 3 meseca, 20% za uplate na 6 odnosno 30% za uplatu godišnje pretplate. Firme plaćaju 60% više, ali dobijaju veće kvote i više vremena – recimo, SezamInternet pretplata za firme podrazumeva 160 minuta punog pristupa Internetu dnevno.

Korisničke prezentacije

Korisnik SezamaPro ima pravo da postavi privatnu Web prezentaciju, kojoj će iz čitavog sveta moći da se pristupa navođenjem adrese www.sezampro.yu/~korisnik. Firmama je potrebno nešto više, pa SezamPro nudi registraciju domena (u obliku firma.co.yu, firma.org.yu, firma.com, firma.net ili firma.org) i postavljanje Web prezentacije na Web server. Firma ažurira prezentaciju korišćenjem FTP protokola, onoliko često koliko je potrebno – za to se koristi SezamClassic nalog koji se dobija uz registrovani domen. Na isti nalog se preusmerava i sva elektronska pošta koja stiže na bilo_šta@firma.co.yu, što znači da se uz prezentaciju dobija i neograničeni broj e-mail adresa. Za one kojima je potrebna opsežnija klasifikacija elektronske pošte i integracija postojećeg firminog e-mail sistema, tu je i mail relay servis.

Registracija domena čije se ime završava sa .yu je besplatna, dok se za .com, .org i .net domene plaćaju nominalni troškovi koje propisuje Internic. Postavljanje prezentacije na server se plaća 340 dinara, dok su prva tri meseca host-ovanja besplatna; nakon toga, plaća se 340 dinara mesečno. Korisnici kojima je potrebna obimnija prezentacija (do 30 MB) plaćaju 510 dinara mesečno.

Rent-a-Server je interesantna opcija za one koji planiraju ozbiljan kompanijski nastup na Web-u, koji podrazumeva instalaciju raznih programa za obradu finansijskih transakcija, skriptove i tome slično. Sezam takvoj firmi, za 3400 dinara mesečno, iznajmljuje Pentium II računar sa 64 MB memorije i diskom od 4 GB. Zakupac sam instalira softver na taj računar i održava ga u skladu sa svojim potrebama. Server se nalazi u prostorijama SezamaPro, direktno je priključen na Internet i garantovano mu je hardversko održavanje i redovan backup.

SezamPro nudi i čitav niz drugih usluga, kao što je reklamni baner na sistemskoj Web strani, komercijalni oglasi u za to predviđenoj konferenciji, distribucija materijala na veći broj adresa (lista)... Za više informacija, pišite na info@sezampro.yu!

Kako postati član

Za sve informacije pozovite modemom 011/3020-234 ili 186-333, otkucajte new i prepustite se Sezamovom interfejsu. Možete se obratiti i glasom na 3227-231 ili svratiti u Skadarsku 40C (II sprat) i započeti druženje sa sistemom u SezamCafé-u.

BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter