GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #41 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Tajna niske cene
Aleksandar Veljković
Suočeni sa ograničenim budžetom, korisnici se često opredele za najjeftiniju matičnu ploču... Analizirali smo taj segment tržišta u potrazi za najpovoljnijim ponudama.
- PC #41 (Decembar 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Tajna niske cene

Došlo je vreme da jeftine ploče, koje se na Dalekom Istoku kupuju „na kilo“, uđu u „nedodirljivu“ Slot 1 (tj. Pentium II) arenu. Da li one pružaju svima mogućnost da okuse draž Pentium II performansi? Da li, za uloženi novac, nude bolju vrednost od vrhunskih ploča zasnovanih na Intel-ovim čipovima? Nadamo se da će ovaj tekst razjasniti barem te dileme, naročito s obzirom na činjenicu da Slot 1 tehnologiju nismo posmatrali kao „univerzum za sebe“: i na Socket 7 sceni, koju je Intel otpisao, ima zanimljivih proizvoda.

BX Pro: dobar izbor?

Pojednostavljeno gledano, postoje dve opcije u klasi jeftine PC tehnologije: nabavka Slot 1 ploče koja nije bazirana na Intel-ovim čipovima i Celeron procesora, ili opredeljenje za AMD K6-2 procesor i nabavka adekvatne Socket 7 (tzv. „Super 7“) ploče. U oba slučaja, moguće je ostvariti dodatnu uštedu (ali i suziti opcije za nadogradnju), ako se opredelite za neku od ploča koja ima integrisan zvučni i grafički čip.

Iza seta čipova popularno nazvanog BX Pro, koji krasi veliku većinu non-Intel Pentium II ploča koje se kod nas trenutno mogu naći (ista ploča nam je stigla iz tri izvora), krije se SIS-ov prvi P II čipset 5600. Sa njim se kombinuje SIS-ov poznati 2D/3D grafički akcelerator 6326, tako što se integriše na matičnu ploču, zajedno sa 8 MB SDRAM memorije, kako bi se izbeglo rešenje „deljene“ memorije primenjeno kod SIS 5597/5598, odnosno TX Pro II čipseta. Spisak mogućnosti ovog čipseta deluje impresivno, ostavljajući utisak da se radi o konkurentu Intel-ovom BX čipsetu, prevashodno zbog činjenice da poseduje magistralu od 100 MHz.

Ne dajte se zavarati: rad sa njegovom magistralom od 100 MHz pokazao se manje efikasnim od Intel-ovog EX čipseta na magistrali od 66 MHz koji se, kao Intel-ov najjeftiniji čipset, nalazi u istom cenovnom rangu. Razlika u propusnoj moći magistrale naročito se vidi kod 3D grafike, gde je BX Pro jasno inferioran čak i u odnosu na svaki noviji Socket 7 sistem. Dakle, BX Pro nikako neće usrećiti one kojima je stalo do 3D akceleracije – ne pomaže čak ni Celeron sa kešom, podignut na 450 MHz.

Ako pođemo od teze da su BX Pro ploče prvenstveno namenjene poslovnim ljudima sa ograničenim budžetom, njihova nabavka se može opravdati, pa i preporučiti. Ipak, ako analiziramo rezultate Bussiness Winstone testa, primetićemo da BX Pro sa Celeron 300A procesorom postiže cifre koje su na pločama sa Intel-ovim setom čipova karakteristične za Celeron bez keša, a od ranije znamo da je poslovna primena (Office aplikacije, grafički programi, Internet i slično) najslabija strana prvih Celeron-a. Ako su takvi korisnici posedovali neki jači Socket 7 računar sa Pentium MMX ili AMD K6 procesorom, ozbiljno se postavlja pitanje da li je takav dobitak vredan investicije.

Prevedeno u jezik realnih brojki, ako se za napredak od 1.5-2 podeoka na lestvici performansi mora izdvojiti protivvrednost 450 DEM (približna cena kombinacije BX Pro ploče sa integrisanim grafičkim i zvučnim čipom i Celeron 300A procesora), a za napredak od 5-6 podeoka oko 500 (približna cena EX ploče renomiranog proizvođača sa kvalitetnijim integrisanim grafičkim i zvučnim čipom i Celeron 300A procesorom), da li prva solucija zaista ima smisla? Treće rešenje je, naravno, Socket 7 platforma, što je isplativo ako vaša stara ploča može da primi K6-2 procesor.

Što se stabilnosti rada tiče, na BX Pro nemamo nikakvih zamerki, pa ne očekujemo da će oni koji se za njih opredele imati funkcionalnih problema. Iako će definitivne odgovore na ova pitanja dati samo dugoročna iskustva kupaca, stiče se utisak da je tehnologija proizvodnje dovoljno uznapredovala da i anonimne firme mogu da obezbede sasvim solidan kvalitet i trajnost.

Integrisano ili zasebno?

Da li uštedeti nabavkom ploče na kojoj se nalazi grafička i zvučna kartica, ili se opredeliti za modularna rešenja, zarad veće fleksibilnosti u nadogradnji? Ako se pomirite s tim da će vam performanse grafičkih i zvučnih čipova koji su zalemljeni na ploču biti dovoljne za njenog životnog veka, nema razloga da ne uzmete integrisanu multimedijalnu ploču. Naravno, nema prepreka da dokupite grafičku ili zvučnu karticu, isključivši adekvatan uređaj koji postoji na samoj ploči, ali je posle takve nadogradnje nabavka ploče bila nepotrebna investicija. Osim toga, ploče na kojima je integrisan AGP čip po pravilu nemaju AGP slot u koji možete umetnuti alternativnu grafičku karticu. U današnje vreme nije dobro biti ograničen na PCI grafiku. Dodatni faktor o kome treba voditi računa jeste da integrisane ploče obično imaju manje slotova za kartice (bilo PCI ili ISA).

Socket 7 za Intel-ove stratege možda i jeste završena priča, ali mnoge ozbiljne firme, u prvom redu AMD, VIA i Acer Labs, ne misle tako. U prethodna tri broja „PC“-ja dosta smo pisali o odnosu novih Intel i AMD procesora, ali je to razmatranje bilo limitirano raspoloživim setovima čipova. Sada, u svetlu BX Pro performansi, ono što daju ploče sa AMD K6-2 procesorom odjednom deluje povoljnije nego što je izgledalo kad smo ih poredili samo sa Intel procesorima na Intel-ovim čipovima – sam procesor, koji god bio, nije dovoljan da učini „čudo“.

AMD K6-2 bi, uz realnu, softverski implementiranu 3Dnow podršku, mogao da parira čak i vrhunskoj Pentium II tehnologiji – pogledajte Quake merenja sa Voodoo 2 karticama. Ipak, za gotovo pola godine 3Dnow euforije, AMD-ova „strateška partnerstva“ još uvek predstavljaju uglavnom mrtvo slovo na papiru. Preduslovi i dalje postoje, pa bi definitivan uspeh ili neuspeh 3Dnow tehnologije trebalo da sagledamo u narednih nekoliko meseci, koliko obično traje razvoj neke 3D igre. U svakom slučaju, prijatno iznenađuje činjenica da K6-2 procesori, čak i bez 3DNow optimizovanih igara, pokazuju bolje rezultate nego ekvivalentni Intel-ovi procesori ukoliko rade u BX Pro pločama, što znači da Super 7 + K6-2, u klasi jeftinih konfiguracija, predstavlja bolje rešenje nego BX Pro. Pored toga, u poslovnim aplikacijama (koje se ne oslanjaju na intenzivnu numeriku), K6-2 ne ostvaruje ništa lošije rezultate od Celeron A familije u Intel BX ploči.

Super 7 AGP konfuzija

Iskustva sa novim AGP grafičkim čipovima unose dosta konfuzije među korisnike sklone nekom Super 7 AGP rešenju. Nakon promocije nekog novog 3D čipa (Intel 740, Riva TNT, Savage) treba da prođe nekoliko meseci kako bi se, kroz poboljšane verzije drajvera za same kartice ili AGP drajvera za matične ploče, otklonili konflikti do kojih neminovno dolazi. Ovo je očigledno prouzrokovano time što se čipovi testiraju na Intel-ovom hardveru, ali se period prilagođavanja skraćuje: bilo je potrebno više meseci da se drajveri za Intel 740 „dovedu u red“, dok su problemi kompatibilnosti Riva TNT i S3 Savage već praktično otklonjeni. Ipak, korisnici konfiguracija sa K6-2 treba da ostanu oprezni sa nabavkom grafičke karte, računajući sa tim da će možda imati problema.

Današnje Super 7 ploče su zasnovane na dva glavna seta čipova: ALI Aladdin 5 i VIA MVP3. Postoji i nekoliko „derivata“ VIA MVP3, koje druge firme proizvode po licenci, npr. ETEQ koji smo sreli na ploči Soyo 5EHM. Svaki od ovih setova čipova ima vrline, ali ako cenite tolerantnost na kvalitet memorije i najširu moguću kompatibilnost sa grafičkim karticama, Aladdin 5 je čipset za vas. Ako spadate u kategoriju malobrojnih entuzijasta koje nazivamo „overklokerima“, izaberite ALI (Aladdin) ploču – na nekoliko ploča koje smo ovog puta imali na testu mogli smo da probamo kako se ponaša K6-2/333 kada pokušamo da ga nateramo da radi brže od specifikacije, dok je na MVP3 (odnosno ETEQ) pločama tolerancija bila ravna nuli. Na 350 MHz na Acorp ploči ni slika se nije pojavila, dok bi na Soyo ploči butovanje započelo, ali nije bilo šanse da se sistem podigne. Na 400 Mhz, naravno, ploče nisu davale „znake života“, dok se Chaintech-ova 5RSA ploča sa Aladdin-om ne samo podigla na 400 MHz, već tokom dužeg perioda pod najvećim softverskim iskušenjima nije pokazala ni najmanji trag nestabilnosti. Doduše, deo zasluga za to ima fascinantan Acorp-ov kuler, koji je stigao u paketu sa ostatkom Acorp hardvera.

MVP 3 ploče su u Super 7 kategoriji šampioni 3D brzine, u kombinaciji sa karticama koje korektno rade na AGP-u dotičnog čipseta. Prednost u odnosu na Aladdin 5 je obično tolika da vam mogućnosti overklokovanja Aladdin-a neće biti dovoljna „uteha“. „Okorelim igračima“ skrećemo pažnju na izuzetnu kombinaciju MVP3 + Voodoo 2: iako se ne radi o AGP tehnologiji (a možda i zahvaljujući tome), Voodoo 2 na ovom čipsetu postiže fantastične cifre, koje se opasno približavaju onome što se dobija na vrhunskim BX (bez Pro) Pentium 2 konfiguracijama. Na Aladdin-u, recimo, Voodoo 2 pokazuje do 30% manju efikasnost nego na MVP3. Sa Intel 740 karticama, performanse su znatno ujednačenije na oba seta čipova.

Puno su nas plašili pričama o Savage / Socket 7 kompatibilnosti ali se ispostavilo da problemi nisu tako veliki. Štaviše, sa najnovijim Savage drajverom od 27. oktobra na Aladdin 5 pločama nema nikakvih problema. Kod MVP3 ploča sa Savage-om, barem za sada, moraćete da se zadovoljite igranjem D3D igara – Quake i Unreal nismo uspeli da pokrenemo.

Ljubitelji kompjuterske zabave treba da znaju da se u 3DNow optimizovanim igrama pažnja pre svega posvećuje radu sa Voodoo karticama, pa one i dalje predstavljaju najbolju soluciju za one koji žele da imaju koristi od novih mogućnosti svog K6-2 procesora. U Quake-u, recimo, postoje 3DNow optimizovane opcije za druge kartice, ali one donose dobitak u rasponu od 0 do 10%, dok se kod 3DNow 3DfxGL-a brzina animacije popravlja za više od 50%! Pošto su, u najezdi novih, moćnijih AGP kartica, Voodoo „dvojke“ sve jeftinije, zaključak za K6-2 vlasnike se sam nameće...

Acorp 6BX67 i 5VIA77

Tajvanska firma Acorp je nova na našem tržištu, a i globalno gledano se ne svrstava među gigante, ali njihove ploče zaslužuju pohvale. Dobili smo dva elitna modela iz njihovog asortimana: 6BX67 je klasična Slot 1 Intel BX ploča, dok je 5VIA77 Super 7 ploča bazirana na VIA MVP3 čipsetu. Obe ploče imaju kontrolu temperature i napona, kao i mogućnost priključenja dodatnog ventilatora na napajanje na samoj ploči.

6BX67 ploča je po dimenzijama veoma kompaktna (minimalna ATX širina), a po opremi podseća na Iwill ploče – tu je sve što je potrebno da bi ozbiljni korisnici stekli utisak da se radi o efikasnom i funkcionalnom proizvodu, ali će možda razočarati one koji vole da eksperimentišu sa brzinama. Podešavanje se vrši sa četiri prekidača kojima se setuje umnožak, dok se brzina magistrale očitava sa procesora i automatski podešava, a može biti samo 66 ili 100 MHz – ništa od overklokinga. Na ploči se nalazi tradicionalna kombinacija četiri PCI, tri ISA i AGP slota, kao i 3 DIMM i 2 SIMM memorijska ležišta (do 384 MB memorije). U radu pod Windows-om ploča je brza, veoma stabilna, a u 3D grafici natprosečno efikasna. Sve u svemu, ploča koja zaslužuje preporuku, iako ne zadovoljava sve ukuse.

5VIA77 ploča je ostavila sličan utisak – to je dobro rešenje za rad sa K6-2 procesorima. Poseduje četiri PCI, dva ISA i AGP slot, tri DIMM ležišta, a podržava sve brzine magistrale od 66 do 100 MHz (ali ne i preko toga, barem ne dokumentovano). Zanimljiv je način usklađivanja brzina sistemske i AGP magistrale, koji vas lišava briga da ćete „preforsirati“ grafičku karticu: režim AGP brzine kao 2/3 sistemske otpočinje već na 83 MHz (55 MHz AGP), preko 95 (63 AGP) do 100 (66 AGP). Ploča nudi i mogućnost da zadržite PC 66 memoriju, iako koristite procesor koji radi na magistrali od 100 MHz, pošto je moguće izabrati rad memorije brzinom AGP magistrale. Ploča je u AT formatu, sa podrškom i za ATX napajanje.

PC Chips M747

Ploča je u AT formatu, sa opcionim ATX napajanjem. Karakteriše je potpuna integracija zvuka i grafike (SIS 6326, 8 MB), što je čini izuzetno jeftinim rešenjem. Ima tri memorijska ležišta, četiri PCI i dva ISA slota (nema AGP, pošto je SIS 6326 AGP čip). Sva podešavanja se vrše iz BIOS Setup-a, a na raspolaganju je brzina magistrale od 66 ili 100 MHz. Veoma je stabilna u radu, Celeron 300 i 300A na njoj bez dizanja napona mogu dobro da rade na 450 MHz. Slično kao na VIA MVP3 pločama, ovde postoji mogućnost korišćenja starije memorije, koja može da radi na 66 MHz, nezavisno od brzine sistemske magistrale.

Stiče se utisak da SIS 6326 na ovoj ploči ima slabije performanse nego kao zasebna grafička kartica, mada to verovatno nije od velikog značaja za kupce koji, na ovaj način, praktično besplatno dobijaju 3D grafiku. Ploči ne možemo da zamerimo ništa sem slabijih performansi, a na osnovu rezultata sami procenite koliko vam to smeta.

Jeftino... sa imenom

Novi Soyo Super 7 modeli mogu ozbiljno da računaju na naklonost svakog ambicioznog korisnika K6-2 procesora. 5EHM je AT ploča sa opcionim ATX napajanjem, dakle model iz bogate Soyo ponude koji najbolje prolazi na našem tržištu. Opremljena je sa dva DIMM i dva SIMM slota (prima najviše 576 MB memorije), po tri PCI i ISA slota i AGP slotom. Bazirana je na ETEQ setu čipova, koji je varijanta VIA MVP3 koja se proizvodi pod licencom. Podešava se džamperima, a karakterišu je iste opcije koje možete naći i na Acorp 5VIA77 ploči, sa dodatkom brzina magistrale od 112 i 124 MHz (doduše, opskurno su dokumentovane, za korišćenje je potrebna izvesna intuicija). Podržani su naponi u punom rasponu od 2.0 do 3.5 V, a ključni faktor koji bi mogao da privuče kupce ovoj ploči jeste 1 MB L2 keša, što je čini diskretno bržom od drugih ploča koje smo ovog meseca testirali.

Chaintech je naš stari znanac, a ovog puta su nam predstavili ploču u Micro ATX formatu. 5RSA je Super 7 ploča za koju je korišćen ALI Aladdin čipset, dakle ploča koja će vam ponuditi zavidan nivo hardverske kompatibilnosti za novi K6-2 procesor. Ovo je najfleksibilnija ploča koju smo do sada videli po pitanju podešavanja napona: omogućava vrednosti od 1.7 do 3.5 V, u koracima od po 0.1 V. Osim dva memorijska ležišta, na njoj se nalaze dva PCI, dva ISA i AGP slot. Nudi brzine magistrale od 66, 75, 83, 95 i 100 MHz a na ploči je i integrisan zvuk, pa ona predstavlja odličnu vrednost za uloženi novac.

Korisne adrese

Soyo: Comtrade, Vladimira Popovića 6, Beograd, tel. 011/3112-060

Chaintech: MD & Profy, Proleterskih brigada 78, Beograd, tel. 011/444-1237

Acorp: NecLine, Vlajkovićeva 19, Beograd, tel. 011/3030-110

PC Chips: PC Centar, Durmitorska 16/I, Beograd, tel. 011/646-414

SLEDEĆI TEKST U PC #41
nopreview
Novosti iz ink-jet sveta
Milan Četić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter