GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #41 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Novosti iz ink-jet sveta
Milan Četić
Ink-jet štampači predstavljaju jedan od najbržih segmenata rasta kompjuterske industrije, za šta su svedoci i tri nova HP modela.
- PC #41 (Decembar 1998)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Novosti iz ink-jet sveta

Kompanija Hewlett-Packard drži najveći segment tržišta ink-jet štampača. Glavni razlog je koncepcija njihovih uređaja: prilagođeni su pre svega poslovnoj upotrebi u najširem smislu reči, dakle male i srednje SOHO firme. Osnova koncepcije je kvalitet, robusna konstrukcija, pristojna brzina i dobar kvalitet štampe, naročito kada se ispisuje na običnom papiru. Kvalitet štampe fotografija nije nevažan, ali se HP nikada nije trudio da u tom segmentu drži vodeće mesto. Ipak, HP nije zanemario kućne korisnike – i kod modela namenjenih ovom segmentu tržišta zadržane su prepoznatljive odlike HP proizvoda. Zbog toga smo za ovaj prikaz odabrali tri modela koji ilustruju HP-ovu poslovnu filozofiju.

HP DeskJet 690C

Serija 600 HP-ovih ink-jet štampača postoji već dugo. DeskJet 690C, je prvi ink-jet štampač koji je koristio šestobojnu tehnologiju štampe. Namenjen je kućnim i SOHO (Small Office Home Office) korisnicima i nalazi se na pola puta između starijih i novih generacija ink-jet štampača. Međutim, ubrzo po njegovom pojavljivanju HP je rešio da odustane od šestobojne štampe kao metoda za postizanje fotorealističnih otisaka, tako da ovaj štampač predstavlja „evolucioni ćorsokak“. Ipak, DJ 690C je najprodavaniji HP-ov model na našem tržištu. Verzija koju smo sada dobili na testiranje je sasvim slična prethodnim (DJ 690C i DJ 690C+ koji se donedavno prodavao), ali je pakovanje drugačije. Šestobojna štampa se postiže tako što se umesto crnog kertridža u printer stavi foto kertridž, koji osim crnog sadrži svetlo cijan i svetlo magenta mastilo. Da bi se crni kertridž zaštitio od sušenja, HP je napravio posebnu kutiju za njegovo čuvanje; u istu kutiju se smeštaju i foto kertridži, kada nisu potrebni. Kada se DJ 690C pojavio na tržištu, ova kutija i foto kertridž su se pod imenom Photo Kit prodavali odvojeno od štampača i nisu bili jeftini. Zatim je štampač evoluirao u DJ 690C+, pa se Photo Kit isporučivao zajedno sa štampačem.

HP je u međuvremenu osmislio drugačiji metod za fotorealističnu štampu, koji je predstavljen kod modela DJ 890C pod nazivom PhotoREt II tehnologija – rezultati su bolji nego na DJ 690C. Pojavom modela DJ 720C, DJ 690C se polako preselio u nižu kategoriju ink-jet štampača. U sadašnjem pakovanju, uz DJ 690C se i dalje isporučuje kutija za čuvanje kertridža, ali ne i foto kertridž. Zbog toga je i njegova cena niža: sadašnja maloprodajna cena DJ 690C se kreće oko 350 DEM u dinarskoj protivvrednosti.

Efektivna brzina štampe crno-belog teksta je oko dve strane u minuti kada se štampa iz Word-a, dok se A4 fotografije štampaju od 2.5 do 10 minuta, u zavisnosti od kvaliteta štampe i tipa papira. Kvalitet štampe teksta na običnom papiru je dobar, ali zaostaje za HP-ovim modelima iz serija 700 i 800 koji koriste pigmentno crno mastilo. U boji je razlika još veća, pa je očigledno da je štampač (kada se radi o štampi u boji) prvenstveno namenjen poslovnoj grafici, bez fotografija. DeskJet 690C pokazuje da se, i pored očigledno boljeg kvaliteta štampe drugih HP-ovih štampača (kao i modela drugih proizvođača), nekoliko godina stara tehnologija i dalje odlično drži, zahvaljujući prvenstveno niskoj ceni samog štampača, niskoj ceni eksploatacije i izuzetno robusnoj konstrukciji.

HP DeskJet 710C

Neposredno po pojavi modela DJ 890C, HP je izbacio sporiju i jeftiniju verziju, DeskJet 720. Posle kratkog vremena, konkurencija je naterala HP da snizi cenu DJ 890C toliko da je razlika postala nedovoljna da opravda dvostruko sporiju štampu. Zbog toga se nedavno pojavio DeskJet 710C, koji ima isti kvalitet štampe kao i modeli DJ 890C i 720C, ali je još malo sporiji i primetno jeftiniji.

DeskJet 710C izgleda isto kao i prethodnik. Radi se o WPS printeru, što znači da se celokupna „štampa“ obavlja u kompjuteru, dok štampač samo prenosi dobijene podatke glavama za štampu. Kod „ozbiljnijih“ štampača, kao što je DJ 890C, procesor u štampaču pretvara podatke iz nekog standardnog formata (npr. PCL 3 jezik) u nizove bajtova koji „okidaju“ mlaznice u glavama za štampu. Naravno, zato i brzina WPS štampača zavisi od brzine računara.

Modeli 710C i 720C su mehanički skoro identični, a suštinska razlika se ogleda u skoro dvostruko manjoj brzini štampe fotografija (i, uopšte, kolor strana) kod 710C. Brzina štampe crno-belog teksta je ista kao kod 720C i iznosi pet strana u minuti, kada se štampa na običnom papiru u EconoFast režimu. Kada se radi u Normal režimu, koji se najčešće koristi, ona pada na oko 3 s/m, pri štampi običnog teksta iz Word-a. Naravno, brzina štampe zavisi od složenosti teksta, od toga da li pokriva celu stranu i od broja fontova koji se koristi.

Štampa u boji je primetno sporija: za A4 stranu teksta u boji potrebno je oko 50 sekundi, a za grafiku ili fotografije od 2 do 15 minuta. Ovo vreme najviše zavisi od kvaliteta štampe i tipa papira. U drajveru za DJ 710C moguće je podesiti tri režima kvaliteta (EconoFast, Normal i Best), te šest tipova papira (običan, ink-jet, transparent, sjajni, foto mat i foto sjajni). U zavisnosti od režima kvaliteta i od tipa papira, za jedan prelazak glave preko strane papir se različito pomera: od 12.7 mm do 1.5 mm. Tako je brzina štampe na foto papiru u Best režimu teorijski osam puta manja nego na običnom papiru, u EconoFast režimu.

Kod štampe fotografija, podaci iz kompjutera pristižu sporije nego što štampač može da štampa, pa kolica sa kertridžima često „čekaju“ da stignu podaci za sledeći prolaz preko papira. Takođe, kolor kertridž ima manje mlaznica nego crni, pa vrhunska fotorealistična štampa traje i do 30 puta duže od najbrže štampe teksta.

I na običnom papiru

Kvalitet štampe na DJ 710C je poslovično odličan i zadovoljava praktično sve potrebe ciljne grupacije korisnika. Pigmentno mastilo u crnom kertridžu omogućava štampu na običnom papiru praktično bez razlivanja. Otisci su čisti, prestaju da se razmazuju na dodir već nekoliko sekundi po izlasku iz štampača, a na prvi pogled izgledaju kao da su odštampani na laseru. Pažljivo zagledanje otkriva razliku, ali se ona ne primećuje kod čitanja teksta. Kada se na običnom papiru štampa u boji, razlivanje mastila je nešto primetnije, naročito kada imamo obojene i crne površine jedne pored drugih. Boje su nešto slabijeg intenziteta nego kod štampe na ink-jet papiru, ali je kvalitet i dalje u samom vrhu onoga što se u svetu ink-jet štampača danas može dobiti danas. PhotoREt II tehnologija daje kvalitet štampe fotografija koji mogu da prevaziđu samo retki štampači u ovoj klasi cena.

Konstrukcija DJ 710C je vrlo robusna – on bez problema štampa na papirima težine do 200 g/m2, a moguće je raditi i na težim, pod uslovom da nisu previše kruti. Površina koju zauzima na stolu je vrlo mala. Kaseta za papir koja prima do 100 listova običnog fotokopir papira je postavljena duboko u štampaču, pa se previjanje papira radi ulaska u prostor za štampu dešava praktično uz samu zadnju oplatu. Ovo je iskorišćeno da se na tom mestu postavi poklopac koji se može skinuti okretanjem zatvarača. Tako se lako mogu otkloniti svi problemi kod zaglavljivanja papira koje se dešava veoma retko. DJ 710C odlikuje i izuzetno tiha štampa: dok DJ 710C radi, možete da razgovarate telefonom ili se koncentrišete na ozbiljan posao na računaru.

Odgovor na pitanje kome je namenjen DeskJet 710C nije jednostavan. Po ceni, on je interesantan kućnim korisnicima sa dubljim džepom i SOHO korisnicima, ali se lepo može koristiti i u srednjim i velikim firmama, na mestima gde je potreban pristojan kvalitet štampe u boji, a gde brzina nije prioritet. Ipak, cena koja će biti nešto ispod 500 DEM (u dinarskoj protivvrednosti) probija psihološku granicu za prijem u klasu kućnih štampača. Zbog odličnog kvaliteta štampe, robusne konstrukcije i izuzetno tihog rada, DeskJet 710C je definitivno štampač koji će mnogi poželeti da vide u svojoj kući ili na radnom mestu.

Test izdržljivosti

O najnovijem HP-ovom ink-jet štampaču za profesionalnu upotrebu, 2000C, pisali smo u oktobarskom broju „PC“-ja. Radi se o štampaču koji donosi brojne tehnološke inovacije, a i prema preliminarnim testovima trebalo bi da ima superiornu brzinu štampe u odnosu na konkurenciju. Cena štampe bi trebalo da bude vrlo niska i da ga približava kolor laserskim štampačima. Zato smo ga testirali štampajući vrlo velike količine materijala, u različitim kvalitetima i na različitim tipovima papira. Pokazalo se da su osnovni podaci tačni – 2000C zaista može da odštampa A4 kolor stranu (kombinacija teksta, fotografija, grafike i obojene pozadine) za oko 40 sekundi, u Normal režimu, na običnom papiru.

Kada se u drajveru podesi štampanje na ink-jet papiru, brzina opada skoro dvostruko pošto je pomeraj papira, da bi postigao bolji kvalitet štampe i veće zasićenje boja, duplo manji: 6.35 umesto 12.7 mm. Pritom se postiže kvalitet koji je na prvi pogled bolji od nekih kolor laserskih štampača. Ipak, pažljivo posmatranje odštampanih dokumenata otkriva (i dalje) prednosti lasera kada se radi o oštrini slova i linija uopšte. S druge strane fotografije, a naročito prelazi između dve boje, na 2000C izgledaju superiorno u odnosu na sve postojeće laserske štampače u boji.

Brzina štampe zavisi i od brzine kompjutera sa kog se štampa, naročito ako koristite procesor bez MMX instrukcija, jer su drajveri optimizovani da ih koriste. Tako 2000C sa „običnim“ Pentium-om na 120 MHz štampa oko 40% sporije od K6 na 200 MHz. Na testu je odštampano 250 A4 strana u punom koloru (ostavljene su margine od po 1 cm na svakoj strani papira). Pritom se radilo o 50 različitih strana koje su štampane u pet primeraka. Hewlett-Packard 2000C je odradio posao uz samo jednu loše odštampanu stranu (verovatno posledica zaglavljivanja softvera) i bez ijednog zaglavljivanja papira. Mehanizam za povlačenje papira, poslovično dobar na svim HP-ovim ink-jet štampačima, na 2000C je doveden do savršenstva.

Prosečna brzina štampe je bila minut i 20 sekundi po A4 strani na ink-jet papiru i u Normal režimu na 200 MHz K6 i oko 2 minuta na 120 MHz Pentium-u. Ovo je definitivno duže od 40 sekundi po A4 strani na običnom papiru, ali je i dalje superiorna brzina, s obzirom na kvalitet štampe, u odnosu na bilo koji ink-jet štampač ove kategorije. Niska cena eksploatacije i ušteda mastila su dokazane u potpunosti: 2000C koristi „inteligentne“ kertridže sa mastilom, pa smo mogli precizno da pratimo trošenje. Tako su, posle obavljenog testa, plus desetak probnih strana i nekoliko procedura za čišćenje (isprobane da bi se proverilo funkcionisanje štampača), cijan i magenta kertridž bili ispražnjeni za oko 1/4, dok je u crnom i žutom ostalo oko 60% mastila.

Iz ovoga se može zaključiti da se sa jednim kompletom kertridža, uz ravnomernu potrošnju sve četiri boje može odštampati preko 600 A4 strana u punom koloru, što je impresivan podatak. Dakle, Hewlett-Packard 2000C je do sada najozbiljniji predstavnik ink-jet porodice, koji zadovoljava zahteve vrlo oštre profesionalne upotrebe i, za one korisnike kojima je potreban visok kvalitet i veliki obim štampe, lako opravdava sredstva uložena u njega.

Korisna adresa Comtrade, Vladimira Popovića 6, Beograd, tel: 011/3112-060

SLEDEĆI TEKST U PC #41
nopreview
Svet oko mene
Đorđe Grujić


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter