GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #41 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Multimedijalni Hilandar
Gradimir Joksimović
Povodom proslave osam vekova Hilandara, na našem tržištu su se pojavile dve multimedijalne prezentacije velikog srpskog manastira.
- PC #41 u prodaji po ceni od 110 din
broj

Multimedijalni Hilandar

Osam vekova Hilandara je veliki jubilej srpske istorije, koji obeležava smiraj XX veka. Tim povodom predstavljamo dve multimedijalne prezentacije ovog svetilišta. Izdavačke kuće su, svaka na svoj način, pokušale da upoznaju korisnika sa manastirom, i sa istorijom i kulturom srpskog naroda. Iako oba naslova imaju dodirnih tačaka, može se slobodno reći da se radi o izdanjima koja se suštinski razlikuju.

800 godina Hilandara

Program, iz kuće Centar Group, nastao je na osnovu monografije „Hilandar“ Dimitrija Bogdanovića, Dejana Medakovića i Vojislava J. Đurića („Jugoslovenska revija“, 1978). CD se odlikuje opštim kulturno-istorijskim pristupom i filozofskim razmatranjima vezanim za ljude i događaje koji prate istoriju Hilandara. Multimedijalnog materijala ima manje nego što bismo očekivali: oko 300 ilustracija, dvadesetak minuta video materijala i 10 različitih muzičkih zapisa. Najveću vrednost CD-a čini preko 300 strana teksta iz pera akademika koji su potpisali monografiju „Hilandar“.

Tu je mapa Svete Gore, kao i interaktivna skica poluostrva, sa koje se može aktivirati slajd šou sa fotografijama svetogorskih manastira. Pored uvodne storije, o manastirima ispod Atosa daleko opširnije govori „Priča o Svetoj Gori“, u hipertekst formatu.

U okviru dela o umetničkom blagu Hilandara možete pregledati sve slike i kompletan video i zvučni materijal. Kvalitet slika je na granici zadovoljavajućeg, a tek poneka od njih ima mogućnost uvećanja. Istorija, umetnost, i pismenost i književnost su razvrstane na tri vremenska perioda, a obradi je pristupljeno enciklopedijski. Obimi tekstova su solidni, a tekst prate linkovi na slike (koje se mogu uvećati) uz dodatna objašnjenja.

Poneka zamerka bi se mogla uputiti tehničkim rešenjima u programu, koji ostavlja utisak nedorađenosti. Takvom utisku doprinose i bagovi u upravljačkom interfejsu, kao i skroman sistem za pretraživanje.

Sveta Gora i Nemanjići

„Sveta Gora – Osam vekova Hilandara i loza Nemanjića“ je program, iz kuće Aetos, koji nosi blagoslov i pečat Hilandarskog sveštenstva. Iako donosi manje informacija od prethodnog naslova, ovaj CD je tehnički superiorniji – korisnički interfejs je bolje osmišljen i realizovan.

O najvećoj duhovnoj riznici srpskog naroda i ovde se govori kroz nekoliko poglavlja. Za prvi kontakt sa programom ponuđena je interaktivna mapa Svete Gore, sa obeleženim manastirima. Članci o manastirima imaju daleko više hipertekst linkova nego u prvom programu. Tekstovi obiluju arhaičnim pojmovima, čija objašnjenja možete naći u okviru azbučnika koji je izdvojen kao posebna opcija. Mnogo pažnje je posvećeno samom manastiru i njegovoj prebogatoj umetničkoj riznici: posebno su izdvojene prezentacije arhitekture i slikarstva, koje pokrivaju kompletno blago Hilandara.

Svaki predmet je predstavljen slikom koja se može uvećati i propratnim tekstom koji pruža dodatna objašnjenja. Izdvajamo i sekciju o lozi Nemanjića, koja obuhvata najznačajnije vladare iz perioda od Stefana Nemanje do Cara Uroša. Pored fresaka vladara, date su i mape Srbije iz odgovarajućeg perioda; šteta što nema više istorijskih informacija o srpskoj državi iz vremena pre najezde Turaka. Interesantan je i segment programa koji govori o hilandarskim čudima, bunaru Svetog Save, Simeonovoj blagorodnoj lozi i čudotvornim ikonama. Na kraju, tu je i katalog izložbe, tačnije spisak eksponata prikazanih na izložbi „Blago Svete Gore“, koja je održana u Solunu 1997. godine.

Korisne adrese

Centar Group, Žitomislička 32, Beograd, tel. 011/509-022 i 011/3340-513.

Aetos, Kraljevića Marka 9, Beograd, tel. 011/182-320 i 011/185-270.

Prodaja – Extreme PLATW, Akademski plato 1, Beograd, tel. 011/639-121, 063 242-524

SLEDEĆI TEKST U PC #41
nopreview
SezamPro za 1999.
Dejan Ristanović
YuNet

Acer


Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter