GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #45 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
YU INFO '99
Jelica Protić
Peti, jubilarni YU INFO imao je sve uslove da bude najbolji do sada. Nažalost, ispao je najkraći: posle samo dva dana skup je morao da bude prekinut zbog agresije NATO snaga na našu zemlju...
- PC #45 (April 1999)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

YU INFO '99

Već pet godina YU INFO je zborno mesto za sve koji nešto znače u domaćoj informatici: nastavljajući tradiciju nekadašnjeg „skimpozijuma“ koji je tokom prethodne decenije okupljao računarske stručnjake druge Jugoslavije na Jahorini, organizatori su koncipirali i aprila 1995. na Brezovici po prvi put održali fascinantnu manifestaciju na kojoj je učestvovalo oko 800 stručnjaka iz Srbije i Crne Gore. U vreme ekonomskih teškoća, sankcija i ratnih pretnji, YU INFO je uspeo da održi visoki renome, pružajući mogućnost domaćim informatičarima da razmene iskustva, ali i da ugoste i saslušaju pedesetak uglednih eksperata iz inostranstva. Na dosadašnjim skupovima učestvovalo je preko 4000 učesnika, koji su izložili više od hiljadu radova. Posle prva tri simpozijuma održana na Brezovici, skup se, od prošle godine, održava na Kopaoniku. Planirano je da ovogodišnji YU INFO traje od 21. do 26. marta.

Organizatori i gosti Simpozijuma: YU INFO čuvaju mladost, lepota i prijateljstvo

Pošto je prof. dr Miodrag Ivković, predsednik Organizacionog odbora, izložio profesionalne rezultate prethodnih skupova, peti YU INFO je, pred prepunom Kongresnom dvoranom u Konacima, otvorio prof. dr Zoran Ćukić, pomoćnik saveznog ministra za nauku, razvoj i životnu sredinu. Auditorijum je zatim pozdravio rektor Univerziteta u Nišu, prof. dr Branimir Đorđević, koji je napomenuo da se u teškim vremenima nove mogućnosti protoka informacija moraju koristiti na pravi način. Rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Svetolik Avramov, takođe je pozdravio učesnike i poželeo im uspeh u radu. Predsednik Programskog odbora, prof. dr Božidar Radenković naglasio je da ovaj skup programski podržava najnovije trendove razvoja informatike, koji podrazumevaju integraciju informacionih sistema, multimedije i računarskih mreža, stavljajući Internet tehnologije u žižu istraživačkih i razvojnih napora domaćih i svetskih stručnjaka.Profesor beogradskog ETF-a dr Veljko Milutinović, koji se od početka bavi međunarodnom komponentom YU INFO-a, govorio je o politici kreiranja ovog dela skupa. Osnovna tendencija je uvek bila da se učesnicima u približnom broju predstave naučnici iz četiri dela sveta: sa Dalekog Istoka, iz SAD i Kanade, Evropske Unije, kao i iz nama bliskih slovenskih zemalja. Broj stranih predavača je obično šest, a ove godine imali smo dva gosta iz SAD, dva iz Španije i po jednog iz Rusije i Poljske. Takođe, svake godine među pozvanim predavačima se nađu i naši stručnjaci koji žive i rade u inostranstvu, a koji predstavljaju naš most za povezivanje sa tehnološki razvijenim svetom. Ovoga puta tu ulogu imao je profesor Domazet iz Singapura. Istakavši da su strani predavači iskazali veliku hrabrost i prijateljstvo odlučivši da u našu zemlju dođu (o sopstvenom trošku!) u vreme pretnji vazdušnim udarima NATO, dr Milutinović je posebno pohvalio i napore Saveznog ministarstva za nauku, razvoj i životnu sredinu koje je dodelilo 48 stipendija studentima domaćih univerziteta za učešće na simpozijumu, pri čemu je jedini kriterijum bila prosečna ocena na studijama.

Simpozijum YU INFO poznat je po profesionalnom marketinškom nastupu i značajnom broju sponzora, a to su ovoga puta bili: Ei Holding, Hewlett-Packard, Saga, Ei Sigraf, MDS, COMNET, Energodata, Microsys, S&T Yugoslavia, AB Soft, Tehnicom, Precizion, CORES, EUNET, Ribon CMS... Na iznenađenje učesnika, na spisku sponzora našla se i agencija „Miss YU“ na čelu sa novinarkom Vesnom Jugović, koja se na svečanom otvaranju pojavila sa dve aktuelne „mis“: Jelenom Jakovljević, oficijelno najlepšom Jugoslovenkom koja nas je predstavljala na izboru za mis sveta na Sejšelima i Jelenom Gavrilović, jugoslovenskom Miss Intercontinental. Zadovoljstvo da od ove dve lepotice dobiju zahvalnicu (i poljubac!) povodom jubileja, imali su predstavnici institucija koje od početka učestvuju u organizaciji skupa YU INFO. Svečani ton otvaranju skupa dala je Gordana Tomić, primadona beogradskog Narodnog pozorišta, čija je interpretacija pesama „Ave Maria“ i „Summer time“ pozdravljena burnim aplauzom.

Predavanja po pozivu

Radni deo skupa počeo je plenarnim izlaganjem nekadašnjeg profesora Univerziteta u Nišu, Dragana Domazeta, koji sada radi u institutu GINTIC iz Singapura. Mada je zvanična tema predavanja bila CORBA and Java Beans for Distributed Internet Applications, profesor Domazet se odlučio da ovo izlaganje ostavi za stručne sesije i da govori na temu „Internet tehnologije i mogućnosti poslovanja preko Interneta“, naglasivši posebno značaj uvođenja virtuelnih preduzeća, „plitke“ fleksibilne organizacije preduzeća, potrebe za poboljšanjem infrastrukture, ekonomskih i pravnih normi, koje bi omogućile našoj zemlji orijentaciju ka globalizaciji poslovanja.

Aplauz za gosta iz Rusije

Drugi dan skupa otpočeo je plenarnim predavanjima stranih gostiju. Prva je govorila dr Ana Pont, dekan na Politehničkom fakultetu Univerziteta u Valensiji, koji je po broju studenata drugi u Evropi. U okviru predavanja pod nazivom Advances in Multiprocessing ona je dala detaljni pregled različitih klasa višeprocesorskih sistema, aplikacija za koje je neophodno koristiti ovakve sisteme, kao i različitih aspekata njihove arhitekture i organizacije. Sa Univerziteta u Valensiji došao je i dr Hose Antonio Gil, koji je govorio na temu Trends in Industrial Area Networks, u okviru koje je predstavio projekat YAIR (Yet Another Intelligent Robot). Osim tehničkih detalja, prof. Gil je poseban naglasak stavio na opis organizacije i finansiranja ovakvih projekata u manjim evropskim zemljama, što može biti primenljivo i na našu sredinu.

Mark Natale iz firme Compaq održao je veoma zanimljivo predavanje o trendovima razvoja mikroprocesora i operativnih sistema pod nekonvencionalnim nazivom Wild West Approach to Product Development. Iako Compaq trenutno prodaje više Intel sistema nego bilo koja druga firma, značajne napore ova firma trenutno ulaže i u razvoj 64-bitne Alpha arhitekture i razvoj NT-a za 64-bitne arhitekture, koji će se koristiti i na Mersedu, a na kome rade zajedno sa Microsoft-om.Dr John Schewel, potpredsednik firme Virtual iz Kalifornije, održao je zanimljivu multimedijalnu prezentaciju Reconfigurabile Computing for Internet Infrastructure. Firma Virtual je lider u oblasti rekonfigurabilnog računarstva u kojoj poseduje prvi patent svih vremena. Još 1988. uočeno je da se kod nekih aplikacija 90% kalkulacija koncentriše u jednom algoritmu, te da bi bilo pogodno napraviti rekonfigurabilni, stand-alone hardver koji bi ih obavljao uz ubrazanje i do 20 puta. TrenutnoVirtual razvija rekonfigurabilne pločice koje se koriste kao deo konvencionalnih računarskih sistema (npr. Sun-ovih radnih stanica) i prodaju u 23 zemlje.Profesor dr Andžej Janicki, član Poljske Akademije nauka, održao je predavanje Advanced Internet Applications u okviru kojeg je objasnio na koji način će Teletrade, Telecooperation i Telework uticati na buduće evropske integracije u okviru projekata TeleCities, European Digital Cities... Profesor Janicki izneo je i neke tehničke detalje o realizaciji saradnje svog Instituta sa engleskom firmom W3C, u čiji su ekstranet povezani njihovi serveri u Poljskoj. Profesor Vladislav Veličenko sa Instituta za fiziku i tehniku Moskovskog Univerziteta, pozdravljen je, iz razumljivih razloga, najburnijim aplauzom. U okviru predavanja Neural Computer`s Education Levels: From Intuition to Formal Mathematics, održanog na ruskom jeziku, prof. Veličenko je podsetio na saradnju sa jugoslovenskim stručnjacima u oblasti robotike i izneo fascinantne rezultate neuralnih računara koji primenjuju njegove koncepte u oblasti predviđanja događaja kao što su predsednički izbori.

CD umesto knjige

Posle predavanja stranih gostiju održana je konferencija za štampu. Organizatori su istakli da je objavljeno 203 rada u 9 oblasti, dok je 40 radova odbijeno; autori više od polovine radova mlađi su od 30 godina, a zbornik radova je po prvi put ove godine urađen na ekonomičan način: apstrakti su štampani u posebnoj knjižici, a kompletni radovi smešteni na CD, koji su pripremili organizatori iz Niša na čelu sa prof. Korunovićem. Programske oblasti sa najviše radova su: računarske primene, računarske mreže i telekomunikacije i informacioni sistemi. Na pitanje kako bi želeo da skup izgleda u budućnosti, prof. Ivković je rekao da YU INFO treba da ostane pravi domaći simpozijum sa kvalitetnim međunarodnim učešćem, sa optimalnim brojem učesnika (oko 700) i sa barem jednim stranim predavačem za svaku oblast.Nažalost, ove godine većina radova domaćih autora nije izložena, a ni najavljeno zabavno veče nije održano – kada su pretnje NATO bombardovanjem dostigle kulminaciju, organizator je odlučio da, posle drugog dana, prekine skup, a učesnici su se, mirni ali veoma zabrinuti, organizovano vratili kućama, neposredno pre nego što su prve NATO bombe pale na Kopaonik, ali i na okolinu Beograda. Ostaje da se nadamo da će se u svetu, koji su upravo dostignuća naše struke pretvorila u globalno selo, i informatičkim putevima proneti naš glas pravde i razuma i omogućiti nam da sledeći YU INFO dočekamo u srećnijim okolnostima.

SLEDEĆI TEKST U PC #45
nopreview
Čekajući Camino
Aleksandar VeljkovićNIS

Shoppster-2023-03

Erste

YuNet

Čitaj PC Press

BIZIT Seminar

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter