GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #45 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Čekajući Camino
Aleksandar Veljković
U očekivanju da Camino set čipova donese stvarne inovacije, jedva stižemo da pregledamo raznovrsnu ponudu matičnih ploča. Pred nama su se našli modeli firmi Abit, Supermicro, Gigabyte, Microstar i Soyo.
- PC #45 (April 1999)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Čekajući Camino

Raznovrsnost ponude matičnih ploča nikad nije bila veća, ali je teško oteti se utisku da se ništa značajno ne pojavljuje. ZX set čipova priprema teren da se BX čipovi, krajem drugog kvartala 1999, na tronu zamene Camino čipsetom. ZX podržava 100 MHz magistralu, ali ne i višeprocesorske sisteme, umesto četiri memorijske banke podržava dve, a umesto 1 GB, može da adresira „samo“ 256 MB. Dakle, nije reč o „sakaćenju“ koje tangira potencijalnog vlasnika kućnog računara vrhunskih performansi. Dok nam Camino ne donese stvarne inovacije (UltraDMA/66, oficijelnu podršku za magistralu od 133 MHz, RAMBUS memoriju i 4X AGP režim), ostaje nam da biramo nešto od čipova koji se nude na tržištu.

Ploče koje su stigle na test pretežno su namenjene za Slot 1 procesore, ali su i Socket 370 modeli redovna pojava. Potrebno je, ipak, neko vreme da bismo dobili definitivne odgovore o njihovoj perspektivi (pre svega pojava novih tipova procesora i jasnije određenje Intel-a o dugovečnosti tog standarda), pa ih i uvoznici nabavljaju u ograničenim količinama. Ostaje, naravno, pitanje koliko danas uopšte možete računati na dugovečnost (u smislu nadogradnje procesorom iz sledeće generacije) bilo koje ploče?

Prosek kvaliteta onoga što smo ovog meseca testirali je impresivan. U pitanju su velika imena sa tržišta matičnih ploča te to ne treba da čudi: dobili smo dva nova modela Gigabyte-a, Abit je, nakon promocije pre nekoliko meseci, ušao na „velika vrata“ na naše tržište, a stigla nam je još jedna američka firma koja doskora nije imala zastupnika, Supermicro. Koliko god izbor delovao težak kada imate „višak“ kvaliteta u ponudi, mogućnost greške praktično više ne postoji.

Abit-ovi modeli

Abit-ovi aduti za ovo proleće su BX6-2, koji spaja najbolje strane BH6 i BX6 i BM6, ploča sličnih osobina u Socket 370 realizaciji. Ploče nude maksimum opcija, stabilnosti i performansi (obe su na Winstone 99 testu izbile na čelo u svojoj kategoriji), tako da nas ne bi čudilo ako bi za kratko vreme ova firma postala hit kod nas.

Abit BX6-2

BX6-2 po opremi spada u „tešku“ BX kategoriju, mada bi neugledni kondenzatori, koji karakterišu Abit-ove modele, mogli da uliju dozu nepoverenja u stabilnost. Od samih početaka ploče sa četiri memorijska ležišta bile su retkost, pa je čak stabilnost rada sa popunjena četiri slota bila dovođena u pitanje. Abit je kod BX6-2 pribegao unikatnom rešenju, koje poskupljuje proizvodnju, ali garantuje sigurniji pristup – ugradili su šest Texas Instruments Data bafera, tik uz memorijske slotove.

Od BH6 modela nasleđeno je pet PCI slotova, dok je raspon frekvencija magistrale povećan do 153 MHz, tako da je ova ploča direktni takmac Microstar-ovom MS-6163. Iako ima jedno memorijsko podnožje više, BX6-2 raspolaže jednim temperaturnim senzorom manje, isporučuje se sa monitoring softverom koji je siromašniji od PC Alert-a II koji se dobija uz MS-6163, skuplja je i ne ostavlja utisak solidnije opreme od Microstar-a. Argumente u prilog BX6-2 nalazimo ako zavirimo u BIOS: tu je mogućnost manuelnog dodeljivanja IRQ-a PCI slotovima, koju je Abit prvi uveo (mada je sve više proizvođača ploča prihvata), ACPI podrška, veća mogućnost regulacije procesorskog napona (do 2.3 umesto do 2.2 V), mogućnost izbora odnosa brzine magistrale i AGP-a kao 1:1 ili 2:3... Tu je i zanimljiva opcija SEL66/100# koja može pomoći vlasnicima starijih Pentium II procesora sa limitiranim multiplikatorom da prevaziđu ovo ograničenje (kod novijih primeraka multiplikator je fiksan). Ovo je jedna od retkih ploča bez džampera (izuzev onog za pražnjenje sadržaja CMOS-a), što će ljubiteljima softverskog konfigurisanja sigurno imponovati.

Jedina primedba na raspored elemenata može se eventualno uputiti konektoru za napajanje, koji je postavljen veoma nisko, ispod priključaka za periferije, tako da žice od napajanja treba da budu prilično duge i dijagonalno rastegnute preko procesora. Možda su inženjeri Abit-a ovim hteli da nam stave do znanja da neće praviti „multimedijalne“ varijante (konektor je na mestu gde su na masci zvučni izlazi i gameport), ali smatramo da je na ovako prostranoj ploči bilo i srećnijih lokacija. Svi standardni konektori su tu, SB Link (doduše, sve je manje jasno čemu on stvarno služi), WOL („buđenje“ preko mreže), a jedino iznenađuje odsustvo jezička sa termometrom ispod procesora – BX6-2 ima samo dva temperaturna senzora. Ako želite da iskoristite sekundarni za merenje temperature procesora ili grafičke kartice, moraćete dobro da se pomučite da negde pronađete dovoljno dugu temperaturnu sondu.

Performanse su veoma dobre, najviše „u ovom krugu“ testiranja, a u istom rangu sa MS-6163, a na stabilnost nemamo primedbi, uprkos nekih tvrdnji na Internetu. Ovo je jedna od retkih ploča koja ni u jednom prolazu Winstone 99 testa (nova koncepcija multitasking testiranja, koja maksimalno opterećuje resurse, simulirajući najteže uslove realnog rada) nije krahirala.

BM6, osim što je najbrža Socket 370 ploča koju smo testirali, donosi i neke detalje koje na BX6-2 nismo zapazili. Reč je o unikatnom izboru brzina magistrale iz BIOS-a (povrh uobičajenih, u rasponu 66-133), kao stvorenom za diskretni overkloking procesora predviđenih za magistralu od 100 MHz – od 100 do 120 MHz u koracima po pet. Za koji je to Celeron korisno? Možda u Abit-u znaju nešto što mi ne znamo o Intel-ovim (a i tuđim) planovima za procesore koji će ići u Socket 370, a raditi na magistrali od 100 MHz. U svakom slučaju, ne škodi da mogućnosti postoje. Ostala podešavanja su identična BX6-2 modelu (uključujući i regulaciju napona), tako da je ovo (uz MS-6153) idealna ploča za one koji bi da eksperimentišu sa performansama PPGA Celeron-a. Jedina očigledna fizička razlika je odsustvo četvrtog memorijskog podnožja i data bafera, ali zato BM6 ipak ima treći temperaturni senzor. Teško je reći koliko će interesovanje pobuditi BM6, ali je sigurno reč o najboljoj Socket 370 ploči koju smo do sada testirali, koja sem punog ATX formata sa pet PCI slotova nudi sve pogodnosti najmodernijih Slot 1 ploča.

Supermicro je stigao

Firma Telix zastupa proizvođača koji je na našim prostorima do sada bio nepoznat, ali firma Supermicro na američkom tržištu uživa visok renome; Designed in USA natpis je svakako bitan za marketing u Americi. Teško bi bilo za Supermicro reći nešto što već nismo pomenuli u slučaju Intel-a ili Micronics-a: akcenat se baca na kvalitet izrade, pri čemu je neverovatno koliko se pažnje poklanja detaljima. Čak su i prigušnice obavijene plastificiranom izolacijom, ali uz takav pristup ide i očekivani konzervativni stav prema podešavanjima koja treba prepustiti korisniku, uz dosledno praćenje specifikacija i preporuka proizvođača čipseta. Shodno tome, nijedna Supermicro ploča bazirana na Intel čipsetu ne nudi odstupanja od standardnih brzina magistrale 66 i 100 MHz, a jedina „neregularnost“ koja je na raspolaganju je mogućnost forsiranja magistrale od 100 MHz na procesorima koji su predviđeni za rad na 66 MHz.

Uz ploče se dobijaju kvalitetna uputstva, prave knjige u kojima je svaka opcija BIOS-a objašnjena solidnim pasusom, mnogo jasnije od onoga kako to rade proizvođači sa Dalekog Istoka. Nijedna ploča neće stići bez kompletnog softvera za konfigurisanje – Supermicro ploče sa VIA Apollo Pro čipsetom bile su prve kod kojih su VIA drajveri, čija se instalacija pokreće autostartom sa CD-a, tako sređeni da i potpuni laik može da konfiguriše svoj sistem.

Supermicro je jedna od firmi sa širokim proizvodnim programom, koji sem ploča za personalne računare obuhvata i impresivni asortiman skupocenih višeprocesorskih serverskih ploča u Slot 1 i Slot 2 varijanti, opremljenih SCSI kontrolerima visokih performansi. Na test nam je stiglo pet modela namenjenih širem krugu korisnika, tri sa BX i dva sa VIA Apollo Pro čipsetom.

Supermicro P6SVA

Modeli u punom ATX formatu su P6SBA, 370SBA i P6SVA; prva dva su Slot 1 i Socket 370 varijanta BX-a, dok je treći Slot 1 Apollo Pro. Sve ploče imaju po četiri PCI, tri ISA slota i tri memorijska ležišta. Multiplikatori magistrale se podešavaju džamperima, na raspolaganju je raspon od 3 do 6X, s tim što 370SBA ne nudi setovanje multiplikatora, s obrazloženjem da je kod Celeron procesora to regulisano u procesoru. Ploče su opremljene kompletnim monitoring sistemom za temperature i napone, što se iz Windows-a nadzire Super Doctor programom, koji nudi samo elemente bazične funkcionalnosti. Svi modeli ploča (kako ATX, tako i MicroATX) opremljeni su sa po tri konektora za napajanje ventilatora, koji se nalaze u gornjem delu ploče, što traži duge kablove ako je neki od ventilatora u donjem delu kućišta. Supermicro nudi danas uobičajenu mogućnost uključivanja putem tastature ili miša.

Ploče bazirane na Intel-ovom čipsetu opremljene su AMI Winbios-om, bogatim neuobičajenim parametrima, naročito u poređenju sa Award-om. VIA pločama upravlja Award. Za razliku od BX modela, P6SVA i P6SVM (ovaj drugi je Slot 1 u Micro ATX formatu) nude podešavanje radne frekvencije sa diskretno prikrivenog Soft menija (u Chipset Setup sekciji BIOS-a), u danas uobičajenom rasponu 66-133 MHz. Ove VIA ploče su nešto osetljivije na podešavanje memorijskog tajminga, tako da parametre treba znalački podesiti za postizanje optimalnih performansi uz maksimalnu radnu stabilnost (izbegavajte Turbo vrednosti).

Dve MicroATX ploče, P6SBM i P6SVM se, osim toga što zbog manje visine imaju samo po tri PCI i jedan ISA slot (uz AGP), razlikuju od modela u punom ATX formatu i po opremljenosti ESS Solo 1 zvučnim čipom i pripadajućim konektorima. Supermicro je po pitanju stabilnosti rada i brzine ostavio dobar utisak, pa nastup ove firme na domaćem tržištu možemo smatrati dobrim prilogom rastu kvaliteta ponude.

Gigabyte... po starom

Novi Gigabyte-ovi modeli su potpuno u skladu sa renomeom koji ovaj proizvođač uživa. 6ZMM je MicroATX Slot 1 ploča bazirana na novom ZX čipsetu, koja je ostavila utisak da je Micro ATX ploča najkompletnijih mogućnosti. Na njoj ćete naći Yamaha XG-740 PCI zvučni čip i grafičku karticu ATI Rage Pro sa 8 MB SDRAM-a. Ploča je opremljena i monitoringom (uključujući i temperaturni senzor pored procesora), omogućava uključivanja sa tastature ili pomoću miša.

Gigabyte GA6ZMM-2

Parametri se podešavaju mikroprekidačima, raspoložive magistrale su od 66-133 MHz, a multiplikatori u rasponu 3-6.5x. Činjenica da na ploči, pored tri PCI, jednog ISA i dva memorijska slota, ne postoji i AGP, trebalo bi da bude razlog za oprez. Ploče sa integrisanim grafičkim čipom nude izuzetnu vrednost za uloženi novac, ali koliko god ATI Rage Pro davao besprekornu sliku, dobro razmislite da li će vas njegove, za današnje pojmove prevaziđene 3D performanse hendikepirati – alternativnu AGP karticu nemate gde da montirate.

GA-6LX7 je još jedan od izdanaka Gigabyte-ove LX serije namenjen Socket 370 procesorima. Ploča je bazirana na jeftinom, ali ne i prevaziđenom LX setu čipova, a jedini hendikep je magistrala od najviše 83 MHz koja vam retko može biti od koristi sa Celeron procesorima. Po svim ostalim parametrima, ploča može da se meri sa najjačim Gigabyte modelima (hardverski monitoring, uključivanje preko tastature, tri memorijska slota, tri konektora za ventilatore), uz tradicionalno solidnu izradu – kvalitetna štampa, masivni kondenzatori... Ploča je u punom ATX formatu, opremljena sa AGP, četiri PCI i dva ISA slota.

Nisu nam promakle...

Microstar je nedavno predstavio varijantu MicroATX MS-6156 ploče (testirali smo je za prošli broj „PC“-ja) sa ZX umesto BX setom čipova. To će verovatno već izuzetno povoljnu cenu ove solidne ploče za bazične konfiguracije učiniti još povoljnijom, a obavljena brzinska merenja pokazala su nam da tom promenom ploča ništa nije izgubila od svojih vrhunskih performansi.

Soyo SY6IEM

Soyo 6IEM, kao EX ploča, možda generacijski i ne spada u pregled aktuelnih modela, ali je svakako važna za korisnike koji žele da dođu do jeftine, a kvalitetne Slot 1 ploče. Radi se o predstavniku sve brojnije familije MicroATX ploča sa integrisanim zvukom (ESS 1869). Nema hardverski monitoring, ali ima mogućnost uključivanja preko tastature kao i, za Soyo već uobičajen, Soft Menu sistem podešavanja radne brzine (na raspolaganju su magistrale od 50, 60, 66, 75 i 83 MHz). Distribucija slotova je AGP, dva PCI i dva ISA. Sve u svemu, odlična solucija za jeftinije konfiguracije, koje bi što pre trebalo očistiti od takozvanih „BX Pro“ ploča.

Rezime

Proći će još nekoliko meseci dok ne vidimo sledeću generaciju ploča, a u međuvremenu će nas možda iznenaditi još nekoliko zanimljivih, potpuno integrisanih MicroATX modela, opremljenih moćnijim ATI Rage 128 i 3Dfx Banshee grafičkim čipovima. Svom, verovatno već povećem spisku za izbor kvalitetne matične ploče, slobodno možete da dodate neki od modela koje smo ovde prikazali: nikada nije bilo više opcija, pouzdanosti i brzine nego danas. I to za sve manje uloženog novca!

Napomena: Za detaljne dijagrame performansi testiranih matičnih ploča pogledajte "PC #45".

Korisne adrese

Gigabyte, Soyo: Comtrade, Vladimira Popovića 6, Beograd, tel. 011/3112-060

Abit: MD&Profy, Proleterskih brigada 78, Beograd, tel. 011/444-1237

Supermicro: Telix, Episkopa Visariona 7/3, Novi Sad, tel. 021/422-662

Gigabyte: Teracom, Ivana Milutinovića 4a, Beograd, tel. 011/435-490

SLEDEĆI TEKST U PC #45
nopreview
LaserJet 2100
Milan ČetićNIS

Shoppster-2023-03

Erste


Čitaj PC Press

BIZIT Seminar

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter