GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #45 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
LaserJet 2100
Milan Četić
HP LaserJet 2100 treba da zameni model 6P, koji je bio popularan u firmama i među korisnicima koji se bave pripremom za štampu. Šta je novo doneo?
- PC #45 (April 1999)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

LaserJet 2100

LaserJet 2100 donosi mnoga unapređenja: brzina je povećana sa 8 na 10 strana u minuti a rezolucija sa 600 na 1200 tačaka po inču. Deset strana u minuti je neobičan broj, pošto se obično očekuje 12 s/m, sredina između 8 s/m (što je postao standard u ekonomskoj klasi) i 16 s/m, koliko štampaju profesionalni modeli. No, i sa 10 s/m LJ 2100 radi dovoljno brzo i u realnim uslovima uglavnom postiže ovu brzinu – tekst iz Word-a se štampa sa usporenjem od oko 5% u odnosu na deklarisanu brzinu. Složenije formatirani tekstovi, tablice i kombinacija teksta i grafike štampaju se sporije – brzina se spušta i do 6 s/m, zbog veće količine podataka koje treba „provući“ kroz Centroniks kabl, ali i dužeg vremena obrade podataka u samom štampaču.

LJ 2100 se izdvaja iz konkurencije zahvaljujući bitno ubrzanoj štampi prve strane. Kao što je poznato, laserski štampači sadrže fuser koji treba da „zapeče“ toner na papiru pre nego što ovaj izađe iz štampača, i kom je potrebno izvesno vreme da dostigne radnu temperaturu. HP štampači koriste tzv. Instant Fuser, koji je spreman za rad posle samo nekoliko sekundi, što se itekako oseća kada štampate posle duže neaktivnosti printera – LJ 2100 je praktično uvek spreman za rad, pa se čak i prilikom uključivanja na OnLine lampicu čeka manje od 5 sekundi.

Kvalitet kao adut

Sve rezerve koje možete da imate prema ovom štampaču padaju u vodu kada vidite kvalitet materijala odštampanog na njemu. Tekst je čitljiv već pri veličini slova od 2 pointa i to i u vrlo složenim serifnim fontovima. Čak se i dekorativni fontovi mogu čitati pri veličini od 3 ili 4 pointa, a pri veličinama od 4 ili 5 pointa (u zavisnosti od fonta) oblik i proporcije slova su u potpunosti očuvani. Ivice slova se pri uvećanju vide kao čiste i oštre, što LJ 2100 posebno preporučuje u procesu pripreme za štampu. Kvalitet štampe grafike i fotografija je odličan, slike su bogate polutonovima, a moguće je razlikovati oko 200 nijansi sive boje. Pokrivanje površina je ravnomerno, a banding efekat se ne primećuje.

Za ubacivanje papira postoji kaseta kapaciteta 250 listova, te univerzalna fioka kapaciteta 100 listova koja po potrebi može ostati zatvorena. Kaseta i mehanizam za povlačenje papira su potpuno redizajnirani: više ne postoje limeni trouglići koji drže uglove papira. Papir se transportuje na način sličan onom kod Lexmark-ovih laserskih štampača, preko strme ravni, ali je ovo rešenje dodatno razrađeno. Kaseta je univerzalna, pomeranjem graničnika može da primi papire od A5 do Legal formata. Može se dodati još jedna ovakva kaseta, čime se ulazni kapacitet povećava na 600 listova.

Univerzalna fioka se koristi za ulaganje koverata, nalepnica i sličnih nestandardnih medija, a ako otvorimo poklopac na zadnjoj strani štampača, list iz fioke prolazi skoro pravolinijski, pa je moguć rad sa papirima do 163 g/m2. Mehanizam za povlačenje i transport papira je pouzdan, pa ne bi trebalo često da dolazi do zaglavljivanja papira. Drajver omogućava da izaberete štampanje iz bilo koje od tri kasete (uključujući i dodatnu), kao i mogućnost da se prvi list povlači iz različite kasete od ostalih, radi štampe na memorandumu. Ostale mogućnosti PCL6 drajvera su štampa više strana dokumenta na jednom listu te štampa sa imitacijom vodenog žiga. Za one koji se bave prepress-om važna je mogućnost izbora 141 ili 212 lpi kvaliteta (kada radi u 1200 dpi). Ako dodate PostScript modul, „linijaturu“ i ugao rastera možete da podesite proizvoljno, simulirajući tako rad osvetljivača.

Verzije i dodaci

LJ 2100 ima 4 MB memorije što je, uz korišćenje Memory Enhancement tehnologije (MEt), dovoljno za većinu klasičnih dokumenata. Zahtevniji korisnici mogu da prošire memoriju do 52 MB, umećući jedan, dva ili tri modula. LJ 2100 ima i infracrveni port, preko koga se može štampati sa notebook računara, bez kabla, uz maksimalnu brzinu prenosa od 4 Mbps. Uz infracrveni port je vezana još jedna inovacija, a to je JetSend tehnologija. Radi se o komunikacionom protokolu koji je razvio HP sa namerom da postavi industrijski standard. On pojednostavljuje komunikaciju između uređaja, i slobodan je za korišćenje od strane svih proizvođača. Ako vaš kompjuter ima JetSet kompatibilni IrDA port, ne morate ništa da podešavate, da biste štampali na LJ 2100.

LJ 2100 dolazi u tri verzije: bazni model 2100, LJ 2100M sa PostScript emulacijom i LJ 2100TN, koji sem PostScript-a ima mrežnu karticu i dodatnu kasetu za papir.

LaserJet 2100 je vrlo atraktivan štampač za svakoga ko može da odvoji oko 1500 DEM u dinarskoj protivvrednosti. Zahvaljujući rezoluciji od 1200 dpi i vrlo kvalitetnoj mehanici, on daje otiske visokog kvaliteta, ali brzina od 10 s/m za neke korisnike može biti nedostatak – na tržištu postoje štampači u toj klasi koji standardno ispisuju 12 s/m. Ipak, sve ostale osobine su dovoljne da printer zasluži preporuku, naročito za one kojima je važna štampa grafike i fotografija. Ako se bavite pripremom za štampu, LJ 2100 je definitivno izbor broj jedan u svojoj klasi cene.

Korisne adrese:

Comtrade
http://www.comtradeshop.com

SLEDEĆI TEKST U PC #45
nopreview
Novi DTP svet
Bojan StojanovićNIS

Shoppster-2023-03

Erste

YuNet

Čitaj PC Press

BIZIT Seminar

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter