GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #53 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #53 (Februar 2000)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

Uvodnik

Novogodišnja noć i dani posle nje pokazali su da Y2K problem nije bio tako ozbiljan kao što su se mnogi plašili... ili da su pripreme za njegovo rešavanje bile adekvatne. U svetu čak ni maksimalni trud medija da pronađu mrvicu najavljivane katastrofe nije urodio plodom - problema naprosto nije bilo. Kod nas je u zamenu hardvera i reviziju softvera uloženo mnogo manje novca, pa smo se opet nekako snašli. Doduše, korisnicima usluga jednog našeg GSM operatera stižu SMS-ovi koji nose datum iz 1972. (ili 2072?) godine, na Vedroj strani pročitaćete kako je Y2K bag (posredno) zaustavio veliki računski centar, a neki programeri će se „uhvatiti za glavu“ pred izradu godišnjih izveštaja. Ti problemi će se rešavati u hodu.

Pošto broj 2000 više ne zvuči fatalno, možemo se zabaviti njegovim zanimljivim svojstvima. Recimo, 2.2.2000. smo doživeli „parni datum“ - sve cifre u njegovom zapisu su parne. Prethodni takav datum je bio pre 1111 godina, 28.8.888. Poslednji „neparni datum“ u našim životima ispratili smo 19.11.1999; sledeći će biti tek 1.1.3111... ako i tada isti kalendar bude u upotrebi. Verovatno će biti - kada vidim koliko je problema napravio prelazak sa 1999 na 2000, sumnjam da će postojeći kalendar, ma koliko bio nesavršen, ikada biti promenjen.

Softverskoj industriji nesavršenosti kalendara više ne smetaju - sav softver izdat u novije vreme nosi sufiks „2000“. Najvažniji je svakako Windows 2000, čija je finalna verzija upravo stigla časopisima. Fleksibilnost novog Windows-a me je fascinirala kada sam ga isprobao na

2 cm debelom notebook računaru Sony VAIO N505X. Umetnuo sam PC Card mrežni adapter, sačekao minut da ga Windows prepozna i računar se našao u redakcijskoj mreži, čak i bez potrebe da ga restartujem. U ovom broju pročitaćete i ostale utiske, koji će vam pomoći da se eventualno odlučite za upgrade, kada se sredinom februara paket pojavi u prodaji.

Doprinos našeg časopisa „generaciji 2000“ je specijalno izdanje „PC 2000“, sa detaljnim uputstvima za upotrebu programa Word, Excel, Access, PowerPoint i Front Page 2000, plus CorelDraw 9. Osim osnovnih stvari, knjiga obrađuje i naprednu upotrebu ovih programa u poslovnom okruženju, a prati je CD sa prvih 45 brojeva našeg časopisa u elektronskoj formi. Nadam se da će vam specijalno izdanje, kao i prilozi u ovom i sledećim brojevima časopisa „PC“, pomoći da kreativno primenite novu generaciju softvera. Vidimo se 5. marta!

SLEDEĆI TEKST U PC #53
nopreview
Izlog knjiga - PC 2000
Dejan Ristanović


Original Grupa

BIZIT 2022

300


Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

BIZIT 2021

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter