GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #63 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Struja i(li) baterije
Boris Stanojević
Istraživanja pokazuju da u 50% slučajeva gubitak podataka potiče od problema u napajanju. Testirali smo 20 UPS-ova i proverili kakva se naponska zaštita ovih dana nudi na našem tržištu. Da li da se opredelite za APC, AROS, BestPower, Mustek, PowerCom ili Pow Max?
- PC #63 (Januar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Struja i(li) baterije

Pre godinu dana, u "PC #50", detaljno sam opisao šta je UPS i kako se pomoću njega štiti računar, dajući i niz napomena o strukturi i problemima elektroenergetskog sistema zemlje i mogućnostima "zloupotrebe" UPS-a za duže napajanje televizora, pumpi za grejanje i drugih preko potrebnih uređaja (kompletan tekst možete da pročitate ako usmerite browser na tekst.asp?broj=50&strana=41 ). U tekstu ćete naći i objašnjenja pojmova VA i W (volt-ampet i vat), načina komunikacije UPS-a i računara itd.

Iako poslednjih meseci probleme u snabdevanju strujom uglavnom svodimo na restrikcije, stvari su mnogo složenije. Kao što reče jedan kolega koga nisu isključivali (srećnik), "svaki puta kada UPS škljocne, ja mu se zahvalim". Postoje mnoge smetnje i mali prekidi u napajanju koji su posledica raznih manipulacija u mreži ili atmosferskih pražnjenja (udari grom u dalekovod) koje mi ne primetimo, ali ih kompjuter itekako primeti. Stoga se treba obezbediti na vreme, čuvajući ne samo podatke, već i opremu od kvara.

Na test je ove godine stiglo dvadeset UPS-ova koji su prevashodno namenjeni napajanju jednog kompjutera, mada po potrebi mogu da napajaju i više njih. Po ciljnom tržištu se izdvojio APC-ov model od 2200 VA, koga smo mogli da opteretimo znatno ozbiljnije. Uostalom, i on je nas opteretio, veoma je težak.

Kako smo testirali?

Pri testiranju UPS-ova merili smo čuitav niz parametara. Najviše nas je zanimalo vreme autonomije - svaki od UPS-ova opteretili smo sa 200 W, što je više od snage prosečne PC konfiguracije. Merili smo vreme do trenutka kada UPS javi da je baterija na izmaku, a onda i vreme do gašanje računara. Ovo "dvostepeno vreme" je posebno bitno za one koji žele da obave neki hitan posao i posle nestanka struje, recimo da dovrše ispravljanje dokumenta i da ga, recimo, pošalju elektronskom poštom. Kod svih UPS-ova koji obezbeđuju komunikaciju sa računarom (a i taj parametar, posebno važan za servere, dat je u tabeli) može se podesiti procedura automatskog gašenja počne tek kada stigne signal Low Battery.

Izmerena vremena nisu fiksna - ona se menjaju sa starenjem baterija, brojem punjenja i pražnjenja. Osim toga, vreme autonomije se ne menja linearno sa opterećenjem - ako potrošač snage 200 W može da se napaja 10 minuta, potrošač snage 100 W biće napajan više od 20 minuta.

Osim vremena pražnjenja, merili smo napone na kojima UPS aktivira korekciju voltaže (AVR - Automatic Voltage Regulation) i kada prelazi na baterijsko napjanje. Ovo je bitno za korisnike kod kojih je stanje u mreži loše, pa je važno da UPS podiže napon ali i da prerano ne pređe na baterijsko napajanje, jer će isprazniti akumulator iako u suštini ima struje u mreži. Na sličan način je obezbeđena i zaštita od previsokog napona, mada se ekstremno visoki naponi u mreži znatno ređe sreću.

Zaštita koja se odnosi na telefonsku liniju je važna za one koji su na PTT mrežu vezani vazdušnim vodovima - udar groma u blizini može spaliti modem, ali i oštetiti računar. Broj izlaza UPS-a kao i broj dobijenih kablova su bitni ako niste vični pravljenju istih; ako se snalazite za kleštima, napravite običan produžni kabl koji ćete priključiti na izlaz UPS-a i imaćete priključaka koliko vam je potrebno. Kolona "Utikač" u tabeli znači da takav "uradi sam" utikač dobijate u paketu sa uređajem.

Kolona "Hladni start" označava da možete pokrenuti UPS i kada nema struje, što je korisno ako treba na brzinu pregledati poštu ili snimiti fajlove koje ćete dalje obrađivati na poslu. Oblik izlaznog signala je bitan ako nameravate da iz UPS-a napajate nešto osim kompjutera ili drugih uređaja koji imaju prekidačko napajanje (pročitajte napomene u tekstu iz "PC #50"). Finalni parametar je cena - u našim uslovima kupci se često opredeljuju za jeftine modele, ali treba znati da izgubljeni podaci mnogo vrede, te u profesionalnoj sferi biti spreman i na nešto veće troškove.

Za opis testiranih modela i detaljnu tabelu karakteristika pogledajte "PC #63".

Testirani modeli

APC BackUPS 300

APC SmartUPS 700

APC SmartUPS 1000

APC SmartUPS 2200

AROS Sentinel BOX 100

AROS Syncro 650

AROS Syncro 1000

Best Power Patriot 250

Best Power Patriot 425

Best Power Patriot 600

Best Power Patriot Pro II 400

Best Power Patriot Pro II 750

Mustek PowerMust 325

Mustek PowerMust 400

Mustek PowerMust 500

PowerCom KIN 425AP

PowerCom KIN 625AP

PowerCom KIN 1200AP

Pow Max datasafe 650

Pow Max datasafe 1400

Korisne adrese:

MD&Profy
tel: 011/4441-237

PC Centar
Gornjogradska 34, Zemun
tel: 011/3168-793

Tehnikom PC Outlet
Bulevar vojvode Mišića 37, Beograd
tel: 011/3060-821
http://www.tehnicom.com

AB Soft
http://www.absoft.rs

Necline
Vlajkovićeva 19, Beograd
tel: 011/3030-110

RB General Ekonomik
Bulevar Despota Stefana 59a, Beograd
tel: 011/3224-432

SLEDEĆI TEKST U PC #63
preview
Snaga za poneti
Branko Nikitović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter