GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #63 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Shuttle ploče
Aleksandar Veljković
Shuttle spada u proizvođače matičnih ploča koji se diče veoma povoljnim cenama, a taj argument mnogo znači na našem tržištu. Testirali smo nove modele iz njihove ponude.
- PC #63 (Januar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Shuttle ploče

Shuttle, poznatiji pod pseudonimom Spacewalker, nije nepoznata firma – njihove matične ploče koristili smo još u 486 godinama kada su, u moru sasvim bezimenih proizvoda, predstavljale sinonim kvaliteta. U to vreme zaista je bilo teško, od delova koji se na našem tržištu podaju, sklopiti kvalitetan računar, jer je ploče renomiranih proizvođača malo ko uvozio. Tokom prethodnih godina Shuttle je nekako promicao pored nas, a sada se ukazala prilika da ove ploče detaljnije testiramo.

Shuttle nastoji da proprati novitete na polju seta čipova, ali ne i da „prati modu“. Tako je danas jedan od malobrojnih proizvođača koji ne koketiraju sa overklokerskim krugovima, nudeći ploče čistog dizajna, minimalističke opreme i opcija, ali visokih performansi. Osmotrite li nekoliko uporednih pregleda ploča koje smo pravili tokom ove godine i na kojima su se pojavljivali Shuttle proizvodi, uočićete da su oni izbijali u sam vrh tabela brzine.

Pet modela ploča koje smo dobili na test pokrivaju čitav spektar preferenci korisnika, bilo da su naklonjeniji Intel ili AMD procesorima. Zbog rada sa različitim procesorima teško je međusobno porediti AMD i Intel platforme, ali će zato međusobno poređenje tri ploče sa Socket 370 podnožjem, koje smo testirali koristeći Celeron 600 procesor, biti zanimljivo – to je još jedna prilika za direktno sučeljavanje danas najaktuelnijih čipseta za Intel procesore.

Ploče za Intel procesore

AV11 je model baziran na danas već prevaziđenom, VIA Apollo Pro čipsetu poznatom i kao 693a. U pitanju je prvi VIA čipset novije generacije koji poseduje podršku za ATA66 režim rada diskova, ali ne i AGPx4 protokol. AV11 je ploča u punom ATX formatu koja obiluje mogućnostima za proširenja – pored pet PCI slotova, vlasnike starijih modema ili zvučnih karata verovatno će obradovati dva ISA slota. Sistem podešavanja je kombinovan – osnovni takt magistrale (66, 100, 133 MHz) podešava se džamperima, dok se sitniji koraci regulišu softverskim putem, iz BIOS-a. AV11 prima Intel procesore novije generacije predviđene za Socket 370 podnožje, dakle sve vrste Celeron-a, kao i Pentium III u Coppermine varijanti.

AV18

Izmerene performanse značajno zaostaju u poređenju sa novijim VIA (694x) ili Intel (i815) čipovima. Merenja smo obavili koristeći najnoviji 4in1 paket VIA drajvera, pa smatramo da je ovo krajnji domet pomenutog čipseta, čija je najveća slabost 2.5 puta sporija komunikacija sa memorijom u poređenju sa konkurentima. To dovodi do 30% slabijih 3D performansi (koristeći istu grafičku karticu i drajvere), što ovu ploču svrstava u red proizvoda namenjenih onima kojima je isključivo bitna što povoljnija cena. Za razliku od prošlog testa (koristili smo identično radno okruženje sa Kingmax PC133 memorijom) ploča je bila potpuno stabilna, prošavši čitavu test proceduru da se nijednom nije blokirala, što nas upućuje na pretpostavku da na prošlom testu verovatno nismo imali sreće sa primerkom.

AV18 je najatraktivnija Shuttle ploča namenjena Intel procesorima. Bazirana na daleko naprednijem VIA 694x čipsetu, zabeležila je najbolje performanse sa Celeron procesorom, nadmašivši čak i model AE22 baziran na i815. Ploča poseduje AGPx4 kao i ATA66 transfer, a njena funkcionalnost upotpunjena je i integrisanim zvukom. Distribucija slotova slična je modelu AV11, s tom razlikom što je jedan od ISA slotova zamenjen AMR priključkom. Podešavanje takta magistrale vrši se kao i kod AV11 ploče. Ploča je ostavila odličan utisak, a njene performanse predstavljaju preporuku za sve one koji žele vrhunsku ploču za Socket 370 (Pentium III ili Celeron) procesor po atraktivnoj ceni. U svakom slučaju, između AV18 i AE22 (ili čak neke druge i815 ploče), prednost bismo dali modelu AV18.

AE22 je idealna ponuda za one koji veruju da Intel procesoru priliči i Intel čipset. Radi se o i815 ploči koju svrstavamo među kvalitetnije proizvode u svojoj klasi. ISA slotovi su ukinuti, a na ploči se, pored AGP slota i tri DIMM ležišta, nalazi čak šest PCI slotova, uz CNR slot. Poput ostalih i815 modela, ploča nudi integrisanu grafiku, pa predstavlja dobru soluciju za sve korisnike koji žele da prištede na grafičkoj karti. Ako kasnije zaključite da vam performanse i815 grafike (koje su na nivou i752) nisu dovoljne, možete da iskoristite postojeći AGPx4 slot za napredniju karticu. Mi smo test grafike i u slučaju ove ploče vršili sa GeForce 2 GTS karticom, kako bismo dobili rezultate koji se mogu porediti. Podešavanja takta magistrale na ovoj ploči vrše se na identičan način kao i na prethodne dve.

Ploče za AMD procesore

AI61 i AK10 su naši stari znanci – obe ploče smo isprobali na prethodnim testovima. AK10 je dobila nedvosmislenu preporuku, a AI61 je svojevremeno bila najbrža Slot A ploča na testu, ali je imala probleme sa stabilnošću. Novi primerak ove ploče testirali smo sa Athlon procesorom na 750 MHz i istom Kingmax memorijom koju smo i prošlog puta koristili. Ovoga puta nismo imali problema sa stabilnošću – svi testovi su prošli bez zaglavljivanja. Bez obzira na to da li pređašnje probleme treba pripisati primerku ploče, verziji BIOS-a ili možda lošoj „saradnji“ ploče sa korišćenim napajanjem ili grafičkom kartom, nova iskustva nas, u svakom slučaju, uveravaju da dalje rezerve prema Shuttle proizvodima nisu osnovane.

AK10

AI61 je Slot A ploča namenjena „klasičnim“ Athlon procesorima, bazirana na AMD 750 čipsetu. Iako AGP magistrala kod njega radi samo u 2x režimu a memorija nema mogućnost asinhronog rada, ploče bazirane na njemu često nude veće ubrzanje takta magistrale od ploča na kojima se nalazi VIA KX ili KT-133 (dok se KX/KT-133 ploče teško mogu naterati na stabilan rad preko magistrale od 110 MHz, kod AMD 750 ploča ima slučajeva da se može „izvući“ i čitavih 119 MHz). Iako je u pitanju ploča pozamašnog gabarita, na njoj se, pored AGP slota, nalazi pet PCI slotova, bez ISA, AMR ili CNR-a. Ako uzmemo u obzir njene izuzetne performanse i veoma povoljnu cenu, Athlon konfiguracija bazirana na ovoj ploči može da ponudi više od ekvivalentnog Duron sistema. Naravno, kao mana ostaje nemogućnost nadogradnje procesora nekim iz novije generacije (Duron ili Thunderbird).

AK10 ploču smo prikazali u prošlom broju. Radi se o veoma brzom i jednako stabilnom proizvodu sa Socket A podnožjem (namenjenom Duron i Thunderbird procesorima), čija je jedina (uslovno rečeno) mana nemogućnost promene procesorskog multiplikatora. Ako spadate u one koji ne pribegavaju overklokingu, u ovom proizvodu ćete naći izuzetnu vrednost za uloženi novac – VIA KT-133 ploču u koju se potpuno možete pouzdati.

Za kraj...

Shuttle alias Spacewalker i dalje je proizvođač koji afirmaciju traži prevashodno u visokim performansama, koje postiže minimalističkim pristupom u konstrukciji, bez suvišnih detalja. Tiha voda breg roni – održati konstantu na tržištu tokom tolikih godina nije moguće bez jakih argumenata. Shuttle je, ukratko rečeno, još jedno ime na listi onih koji prodaju jeftino, ali kvalitetno.

Korisne adrese:

Pakom
http://www.pakom.com

SLEDEĆI TEKST U PC #63
preview
Office pod rendgenom
Dragan GrbićRoche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter